Bestemors brød


Det er mange minner forbundet med dette brødet, og jeg ser for meg bestemors kjøkken når det lukter av nybakte brød.

Jeg bakte dette brødet sammen med henne flere ganger da jeg var liten jente, og jeg er utrolig glad for at jeg sikret meg oppskriften.

Bestemors brød er et enkelt, men mykt og veldig godt og akkurat passe grovt brød.


Oppskriften gir 2 brød.

 

Ingredienser:

♥ 25 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 5 dl vann
♥ 1 ss matolje
♥ 2 ts salt
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 5 dl grovt sammalt hvete
♥ 15 dl hvetemel
- -
♥ 2-3 dl hvetemel til utbaking

Pensling:
♥ 1 ss melk
♥ 1 ss vann
 

Fremgangsmåte:

Varm melk og vann til blandingen er lunken (maks 37 grader). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet.

Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.

Bak ut to brød på melet kjøkkenbord.

Ha deigen i to brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan, som jeg har gjort her, bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter.

Etterhev brødene i ca. 30 minutter.

Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.

 

 

Stek brødene først midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210°C og stek videre i 15-30 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte (brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form).

 

Tips:

♥ La brødene avkjøles litt før du skjærer i dem, så er det lettere å få tynne, fine brødskiver.

♥ Brødene er fine å fryse!

 


Brødene er gode til alt av pålegg.

Se blant annet Jordbærsyltetøy & Bestemors brød.

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Bestemors brød
Ingredienser

♥ 25 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 5 dl vann
♥ 1 ss matolje
♥ 2 ts salt
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 5 dl grovt sammalt hvete
♥ 15 dl hvetemel
- -
♥ 2-3 dl hvetemel til utbaking

Pensling:
♥ 1 ss melk
♥ 1 ss vann

Fremgangsmåte

Varm melk og vann til blandingen er lunken (maks 37 grader). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet. Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.

Bak ut to brød på melet kjøkkenbord.

Ha deigen i to brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan, som jeg har gjort her, bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter. Etterhev brødene i ca. 30 minutter.

Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.

Stek brødene først midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210°C og stek videre i 15-30 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte (brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form).

Tips

♥ La brødene avkjøles litt før du skjærer i dem, så er det lettere å få tynne, fine brødskiver.

♥ Brødene er fine å fryse!

Kakekategori
Brødbakst
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Hei.
Jeg lurte på hvorfor brødet mitt smaker alkohol? Er det pga for mye heving, eller for mye gjær? Jeg har fulgt oppskriften.

Brukte sammalt speltmel, siden jeg ikke hadde sammalt hvetemel. Fulgte resten av oppskriften. Fått kjempefine brød.
Takk til bestemor!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift