Crème brûlée med pasjonsfrukt


Endelig helg igjen dere - og tenk; vi er snart i midten av mars! Tiden flyr og våren nærmer seg. Smile

En vidunderlig godt desserttips til helgen er "Crème brûlée med pasjonsfrukt"!

"Crème brûlée" er denne verdensberømte, franske desserten med sukkerlokk som skal knase lett når du stikker skjeen din ned i desserten. Jeg har tidligere laget varianten som du finner her. Desserten kan varieres med mange forskjellige smakstilsetninger, og pasjonsfrukt er en av de beste alternativene.

Denne oppskriften er hentet fra siste nummeret av Tara Smak som er i salg i butikkene nå, med kun noen få personlige justeringer. Oppskriften er beregnet på 10 personer, og egner seg utmerket dersom du har tenkt å ha et selskap i helgen. Desserten kan og bør helst lages klar dagen i forveien, noe som gjør den til den perfekte selskapsdesserten fordi du kan gjøre alt klart og slipper å bruke tid på den på serveringsdagen. Ønsker du færre porsjoner, går det selvsagt utmerket å halvere oppskriften.

 

 

Jeg hadde ikke noe selskap her hjemme, men lagde likevel full porsjon fordi jeg tilfeldigvis hadde 10 eggeplommer til overs.

Det er rart med det - står det små skåler med "Crème brûlée med pasjonsfrukt" i kjøleskapet, har de en tendens til å forsvinne selv uten at det er noe selskap... Wink

 

 

Ingredienser (til 10 porsjoner):
♥ 10 dl kremfløte
♥ 1 vaniljestang
♥ 10 eggeplommer (fra store egg)
♥ 8 pasjonsfrukter (store og modne)
♥ 150 g sukker

Pynt:
♥ ekstra sukker
♥ (gassbrenner)

Pasjonsfruktsaus til servering:
♥ noen ekstra pasjonsfrukt
♥ melis


Fremgangsmåte:

Ha kremfløten i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha dette i fløten og ha også selve vaniljestangen i fløten. Varm opp blandingen til nesten kokepunktet. Ta kjelen av platen og la vaniljen trekke i fløten. Fjern vaniljestangen. Avkjøl blandingen i 10 minutter.

Visp eggeplommer og sukker sammen med en stålvisp. Blandingen skal bli litt luftigere, men det er viktig at du ikke pisker eggedosis (se tips). Hell så litt og litt av vaniljefløten i eggeblandingen, mens du fortsetter å vispe lett med stålvispen.

Del pasjonsfrukten og skrap ut innmaten i en bolle. Varm gjerne opp blandingen i mikro i noen sekunder (se tips). Sil så pasjonsfruktsinnmaten gjennom en sil, så du får ren pasjonsfrukt saft uten stener. Husk å presse godt så du får ut mest mulig av den nydelige pasjonsfruktsaften. Bland denne saften så i egge-/fløteblandingen.

Bruk en liten øse og fordel blandingen i små ildfaste former (se tips).

Ha en langpanne midt i ovnen og varm opp ovnen til 160°C. Sett formene i langpannen (forsiktig, så det ikke skvulper over). Hell så kokende vann i langpannen slik at vannet rekker ca halvveis opp langs kanten av formene. La formene stå slik i vannbadet i ovnen i ca 1 time. De skal da være lyse og stive på overflaten, men være litt skjelvende om du beveger på dem.

Ta formene ut av vannbadet og avkjøl. Sett dem så i kjøleskapet over natten. De vil da stivne enda mer.

- -

Dagen etter strør du et lag sukker på toppen av hver av dessertskålene (ca 1-2 ts sukker på hver). Bruk en gassbrenner og smelt sukkeret så det blir lysebrunt, karamellisert og sprøtt!

 



Strø sukker på toppen av dessertskålene.

 



Her har førstemann blitt grillet med gassbrenneren. Se hvor lekkert sukkeret har smeltet og dannet et sprøtt sukkerlokk oppå desserten!

 

 

Desserten er nå klar til å serveres!

 

Sukkerlokket skal knase og sprekke opp når du stikker skjeen ned i desserten.

 

Hvis du ønsker ekstra god pasjonsfruktsmak, kan du røre sammen enda mer pasjonsfrukt og servere ved siden av.

Smak til med melis så du får ønsket søthet på pasjonsfruktsausen.

 

 

Utrolig herlig dessert!  Heart


 

 

Tips:

♥ Vil du halvere oppskriften bruker du følgende mengde:

Ingredienser (til 5 porsjoner):
5 dl kremfløte
1/2 vaniljestang
5 eggeplommer
75 g sukker
4 store pasjonsfrukt

♥ Ikke pisk eggedosis når du lager denne desserten her. Da blir det for mye luft i dessertrøren, som bare vil få desserten din til å klappe sammen under og etter stekingen.

♥ Det å varme pasjonsfrukten i mikroen kan være lurt å gjør før du siler vekk saften fordi stenen da lettere lar seg løse fra fruktkjøttet. Det er da lettere å få med seg hver dråpe av den verdifulle pasjonsfruktsaften.

♥ Jeg synes det er passe å bruke porsjonsformer som rommer 1,5 dl. Du kan bruke ulike typer former/kopper etc.

♥ Du kan bruke enten brunt eller hvitt sukker til topplokket. Hvitt sukker som jeg har brukt her, gir et tynt og sprøtt sukkerlokk, og er det mest vanlige å bruke. Med brunt demerarasukker, vil det ofte fortsatt kunne være igjen litt kornete sukker på toppen. Se tidligere registrert oppskrift på Crème Brûlée der jeg har brukt brunt sukker til lokket. Det er en smaksak hva du foretrekker.

♥ Ikke la deg skremme av at desserten skal stekes i vannbad. Det er ikke verre enn at du setter skålene i langpannen, koker opp vann i vannkokeren og heller vannet forsiktig i langpannen.

♥ Ikke la deg skremme av at du må bruke gassbrenner heller. Gassbrenner fås kjøpt i de fleste velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker (husk å kjøpe både brenner og gass til å fylle på brenneren  Wink  ). Billige varianter fås blant annet kjøpt hos Jernia og Clas Ohlson. Bruker du grillen i ovnen, må du passe nøye på så desserten ikke står så lenge i ovnen at den smelter og sukkeret blir brent. Følg nøye med hele tiden!

 

ØNSKER DEG EN NYDELIG HELG!

 

 

Og husk at en Crème brûlée med pasjonsfrukt vil gjøre den enda nydeligere!  Smile 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥

 

NB Påminnelse! Ved bestilling av Tara Smak via Det søte liv får du nå 56 % rabatt, se bestillingsskjemaet her.

 

Crème brûlée med pasjonsfrukt
Ingredienser

Ingredienser (til 10 porsjoner):
10 dl kremfløte
1 vaniljestang
10 eggeplommer (fra store egg)
8 pasjonsfrukter (store og modne)
150 g sukker

Pynt:
ekstra sukker
(gassbrenner)

Pasjonsfruktsaus til servering:
noen ekstra pasjonsfrukt
melis

Fremgangsmåte

Ha kremfløten i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha dette i fløten og ha også selve vaniljestangen i fløten. Varm opp blandingen til nesten kokepunktet. Ta kjelen av platen og la vaniljen trekke i fløten. Fjern vaniljestangen. Avkjøl blandingen i 10 minutter.

Visp eggeplommer og sukker sammen med en stålvisp. Blandingen skal bli litt luftigere, men det er viktig at du ikke pisker eggedosis. Hell så litt og litt av vaniljefløten i eggeblandingen, mens du fortsetter å visp med stålvispen.

Del pasjonsfrukten og skrap ut innmaten i en bolle. Varm gjerne opp blandingen i mikro i noen sekunder (se tips). Sil så pasjonsfruktsinnmaten gjennom en sil, så du får ren pasjonsfrukt saft uten stener. Husk å presse godt så du får ut mest mulig av den nydelige pasjonsfruktsaften. Bland denne saften så i egge-/fløteblandingen.

Bruk en liten øse og fordel blandingen i små ildfaste former (se tips).

Ha en langpanne midt i ovnen og varm opp ovnen til 160°C. Sett formene i langpannen (forsiktig, så det ikke skvulper over). Hell så kokende vann i langpannen slik at vannet rekker ca halvveis opp langs kanten av formene. La formene stå slik i vannbadet i ovnen i ca 1 time. De skal da være lyse og stive på overflaten, men være litt skjelvende om du beveger på dem.

Ta formene ut av vannbadet og avkjøl. Sett dem så i kjøleskapet over natten. De vil da stivne enda mer.

- -

Dagen etter strør du et lag sukker på toppen av hver av dessertskålene (ca 1-2 ts sukker på hver). Bruk en gassbrenner og smelt sukkeret så det blir lysebrunt, karamellisert og sprøtt!

Tips

♥ Vil du halvere oppskriften bruker du følgende mengde:

Ingredienser (til 5 porsjoner):
5 dl kremfløte
1/2 vaniljestang
5 eggeplommer
75 g sukker
4 store pasjonsfrukt

♥ Ikke pisk eggedosis når du lager denne desserten her. Da blir det for mye luft i dessertrøren, som bare vil få desserten din til å klappe sammen under og etter stekingen.

♥ Det å varme pasjonsfrukten i mikroen kan være lurt å gjør før du siler vekk saften fordi stenen da lettere lar seg løse fra fruktkjøttet. Det er da lettere å få med seg hver dråpe av den verdifulle pasjonsfruktsaften.

♥ Jeg synes det er passe å bruke porsjonsformer som rommer 1,5 dl.

♥ Du kan bruke enten brunt eller hvitt sukker til topplokket. Hvitt sukker som jeg har brukt her, gir et tynt og sprøtt sukkerlokk, og er det mest vanlige å bruke. Med brunt demerarasukker, vil det ofte fortsatt kunne være igjen litt kornete sukker på toppen. Se tidligere registrert oppskrift på Crème Brûlée der jeg har brukt brunt sukker til lokket. Det er en smaksak hva du foretrekker.

♥ Ikke la deg skremme av at desserten skal stekes i vannbad. Det er ikke verre enn at du setter skålene i langpannen, koker opp vann i vannkokeren og heller vannet forsiktig i langpannen.

♥ Ikke la deg skremme av at du må bruke gassbrenner heller. Gassbrenner fås kjøpt i de fleste velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker (husk å kjøpe både brenner og gass til å fylle på brenneren). Billige varianter fås blant annet kjøpt hos Jernia og Clas Ohlson. Bruker du grillen i ovnen, må du passe nøye på så desserten ikke står så lenge i ovnen at den smelter og sukkeret blir brent. Følg nøye med hele tiden!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift