Drømmen

20.01.2007

 

Knut Hamsun fra Pan (1894):


"Jeg elsker tre ting, sier jeg så.

Jeg elsker en kjærlighetsdrøm jeg hadde engang, jeg elsker dig og jeg elsker denne plet jord."

"Og hvad elsker du mest?"

"Drømmen."
 

Heart


"Drømmen" er en av svigermors spesialiteter og er elsket av hele familien!!!

 


Kaken består av en lett og luftig sjokoladekakebunn som fylles med en helt spesiell sjokoladekrem som lages med både sjokoladesmørkrem og vaniljekrem.

 


Resultatet blir særdeles bra!

 

Ingredienser:

Kakebunn:
♥ 3 store egg
♥ 150 g sukker
♥ 75 g potetmel
♥ 3 ss hvetemel
♥ 3 ss kakao
♥ 2 ts bakepulver
♥ 2 ts vaniljesukker

Sjokoladekrem:
♥ 150 g smør
♥ 150 g melis
♥ 5 dl ferdigkjøpt vaniljekrem
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 3 ss kakao

Pynt:
♥ sjokoladespon eller annen sjokoladepynt

 

Fremgangsmåte:

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen de tørre ingrediensene og vend dette så i eggedosisen. Rør forsiktig til deigen er jevn og klumpfri (bruk gjerne stålvisp, men ikke rør lenger enn nødvendig).

Ha deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 180°C i 45 min. Avkjøl kaken helt i formen. Løsne den fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Del kaken i tre kakebunner.

Til sjokoladekremen piskes først romtemperert smør sammen med melis til du får en smørkrem. Pisk inn vaniljesukker og kakao. Vend så vaniljekremen forsiktig inn i sjokoladesmørkremen.

 


Fordel sjokoladekremen mellom kakebunnene og over hele kaken.

 

 

Pynt kaken med sjokoladepynt etter ønske (se tips).

 

 

Tips:

Det er viktig at både sjokoladesmørkremen og vaniljekremen holder romtemperatur, ellers har sjokoladekremen lett for å skille seg. Følg beskrivelsen i fremgangsmåten nøye, så skiller ikke kremen seg. Jeg pisker først sjokoladekremen luftig. Så vender jeg romtemperert vaniljekrem forsiktig inn med en slikkepott. Ikke pisking og ikke rør mer enn akkurat nødvendig for å fjerne flekker av vaniljekrem. Da skiller kremen aldri seg er i hvert fall min erfaring Smile

Det er en smaksak hvor mye vaniljekrem du vil bruke i sjokoladekremen. Svigermor bruker ca 3 dl vaniljekrem, mens jeg foretrekker å bruke 5 dl fordi det gir litt mer sjokoladekrem. Her gjelder det å smake seg frem. Jo mer vaniljekrem, desto mindre smak av smørkrem. Tilsvarende kan du smake deg frem til ønsket mengde vaniljesukker og kakao.

Kaken kan selvsagt pyntes med akkurat den sjokoladedekoren eller kakepynten du ønsker. Jeg har her brukt høvlet sjokolade.

Det lager man ved å kjøpe en blokk sjokolade (jeg bruker kvalitetssjokoladen Valhrona, men du kan også bruke vanlig, lys kokesjokolade).

 

 

La sjokoladen stå i romtemperatur i noen timer, så den blir litt myk i konsistensen. Jeg bruker så en vanlig høvel (du kan bruke ostehøvel) og høvler spon av sjokoladen.

 


Ha sjokoladespon direkte på kaken.

 

 

Alle kakemonser i alle aldre kommer til å elske "Drømmen"!

 

 

Alle kommer til å be om et stykke til!  Smile

 

 

En DRØM av en sjokoladekake!

 


♥ ♥ ♥ ♥

Drømmen

Ingredienser

Kakebunn:
3 store egg
150 g sukker
75 g potetmel
3 ss hvetemel
3 ss kakao
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Sjokoladekrem:
150 g smør
150 g melis
5 dl ferdigkjøpt vaniljekrem
3 ts vaniljesukker
3 ss kakao

Pynt:
sjokoladespon eller annen sjokoladepynt

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen de tørre ingrediensene og vend dette så i eggedosisen. Rør forsiktig til deigen er jevn og klumpfri (bruk gjerne stålvisp, men ikke rør lenger enn nødvendig).

Ha deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 180°C i 45 min. Avkjøl kaken helt i formen. Løsne den fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Del kaken i tre kakebunner.

Til sjokoladekremen piskes først romtemperert smør sammen med melis til du får en smørkrem. Pisk inn vaniljesukker og kakao. Vend så vaniljekremen forsiktig inn i sjokoladesmørkremen (se tips).

Fordel sjokoladekremen mellom kakebunnene og over hele kaken. Pynt kaken med sjokoladepynt etter ønske (se tips).

Tips

Det er viktig at både sjokoladesmørkremen og vaniljekremen holder romtemperatur, ellers har sjokoladekremen lett for å skille seg. Følg beskrivelsen i fremgangsmåten nøye, så skiller ikke kremen seg. Jeg pisker først sjokoladekremen luftig. Så vender jeg romtemperert vaniljekrem forsiktig inn med en slikkepott. Ikke pisking og ikke rør mer enn akkurat nødvendig for å fjerne flekker av vaniljekrem. Da skiller kremen aldri seg er i hvert fall min erfaring Smile

Det er en smaksak hvor mye vaniljekrem du vil bruke i sjokoladekremen. Svigermor bruker ca 3 dl vaniljekrem, mens jeg foretrekker å bruke 5 dl fordi det gir litt mer sjokoladekrem. Her gjelder det å smake seg frem. Jo mer vaniljekrem, desto mindre smak av smørkrem. Tilsvarende kan du smake deg frem til ønsket mengde vaniljesukker og kakao.

Kaken kan selvsagt pyntes med akkurat den sjokoladedekoren eller kakepynten du ønsker. Jeg har her brukt høvlet sjokolade. Det lager du enkelt ved bruk av en vanlig ostehøvel. Kjøp lys kokesjokolade og la den stå i romtemperatur i noen timer, så den blir myk nok til å høvles til spon. Legg sjokoladesponene på toppen av kaken.

20.01.2007
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

28 kommentarer

Hei er det mulig å bruke maisenna isteden for potetmel? Blir det like bra ?

Det har jeg ikke testet ut, Aisha. Mulig det går. Gi gjerne tilbakemelding dersom du prøver.

Synes kaken virker litt liten siden man bare skal bruke 22 cm kakeform. noen som har prøvd å bruke 1,5 oppskrift av denne og evt hvilken kakeform må man bruke da?

ja enig med deg, synes kaken ble liten i 22 form...laget den nettopp :/

Hei Christina, mener du at kaken ble for lav eller for liten i omkrets? Liten i omkrets kan du endre ved å steke kaken i 24 cm form, men da kan den bare deles en gang på midten. Hvis kaken din ble lav i 22 cm form, har du ikke hatt luftig nok deig, for kaken min hevet seg helt til randen da jeg bruke 22 cm form. Husk alltid å piske skikkelig tykk eggedosis og ikke røre i deigen mer enn nødvendig etterpå, så luften bevares. Håper du likevel blir fornøyd med smaken på kaken da:-)

Hei Elise:) Jeg bruker 22 cm form fordi jeg liker å dele kaken i tre bunner. Min svigermor lager kaken i 24 cm form, men deler den da bare en gang på midten. Anbefaler deg å holde deg til oppskriften, siden det sikrer luftig kake. Velger du likevel å bruke 1,5 ganger oppskriften, bør du bruke 26 cm form.

synes også denne kaken ble liten i en 22 form...kaskje 20cm form er bedre?

Hei Christina:) Denne kaken skal blir nokså høy i 22 cm form (det er mange som bruker 24 cm form, men da passer det å dele kaken bare en gang på midten). Bruker du enda mindre form på 20 cm, risikerer du at deigen renner ut av formen under stekingen. så det vil jeg ikke anbefale.

Det skal vel være 3 dl. Mel og ikke 3 ss. .......?

Hei. Det er nok riktig med 3 ss. Har nesten lik oppskrift og den sier 3 ts .

Hei, denne kaken ser nydelig ut :) Tenker å lage den til min sønn's bursdag. Har kjøpt spiselig bilde, kan jeg legge det på denne kremen ? Vennlig hilsen Anne-Berit :)

Steker denne kakebunnen nå. Hevet fint de første 15-20 min, men nå er den paddeflat i midten. Har fremdeles 10 min igjen av steketiden.
I min oppskrift skal kaken inn i kald ovn og sterk i 35 min.
Det blir å lage ny bunn etter gammel oppskrift og håpe at det blir bedre.

3 spisesjeer med mel? Seriøst? Skal det være like mye mel som det er kakao? Hva får bunnen til å bli "bunn" her egentlig?
Hva gjør potetmel med en kake? Har aldri brukt det i noen før, spent på hva den gjør?

Oboy eller bakekakao?

Det står ikke noe om denne kaken kan fryses? Jeg regner med den ikke blir like god da, men tenker mer på restene som blir igjen. Går det an å fryse deler av denne til senere?

Hei! Lurer på det samme som mette, kan kaken fryses? Skal ha den til dåp og alt som kan gjøres i ukene før dåpen er et stooort pluss :)

Hei! Kan jeg lage hjemmelaget vaniljekrem og bruke det i stedet for kjøpt vaniljekrem tror du? Jeg brukte kjøpt vaniljekrem forrige gang jeg bakte denne og følte den fikk en slags bismak.

Jeg baker denne men har mammas gamle oppskrift som er nesten identisk til denne men i hennes står det 1 pk vaniljesaus(liten pose)blandes med 2ss sukker og 2 1/2 dl melk. Avkjørselen og blandes i smørkremen.
Med hjemmelaget vaniljekrem blir nok kaken bare enda bedre!

Fantastisk nydelig sjokoladekake
Saftig og rund i smaken var den

Har akkurat laget denne. Bunnene ble høye og flotte i 22 cm rund form. De er så lette i konsistens, at de "smuler" lett ved deling. Kremen ble god og det er nok av den, fulgte oppskriften helt. Egentlig minner denne mer om bløtkake. Mye krem, bløt konsistens. Ikke egnet til å frakte i større grad, siden den er så bløt. Smaken er god :-)

Hei :)
Har prøvd 2 ganger nå, men den synker i midten. Hva kan det være jeg gjør feil?
Håper på rask svar da det er bursdagskaken til mannen imorgen kveld.

Nydelig kake! Økte den til 1,5 og brukte 26 cm form. Høy og fin bunn, som var lett å dele i 2 og kremen var supergod! Kaken fikk ben å gå på hos oss!

Kjempegod kake

Hei, når jeg lager denne kaken synker den veldig i midten. hvorfor, og hva kan jeg gjøre for å hindre det?

Denne er veldig lik min "svigermors drøm"
Vi har cøliaki i familien, så jeg dropper de spiseskjeene med hvetemel, å så bruker jeg romkrem i steden for vaniljekrem

Hva om jeg ønsker denne i langpanne??

Beste kaka !. Lagde den på fredag. Spist opp nå . Nydelig smak i den. Ungen og synes den smakte helt fantastisk . Litt annet enn den vanlige sjokoladekaka

Ca hvor full skal kakeformen være før steking?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet