Elgkarbonader (ekstra saftige)

Denne oppskriften kommer fra Gerd, som bodde på nabogården til gården der faren min vokste opp. Gerd var gift med Laurits, som var barndomskompisen til faren min. Faren min og Laurits var flinke til å holde kontakten også i godt voksen alder, og innimellom dro faren min på besøk til Laurits og Gerd. Der var det alltid overflod av mat, og latteren satt løst. Ekstra stas ble det når Gerd disket opp med nystekte elgkarbonader! En gang kom faren min på å spørre Gerd om oppskriften. Så ga han oppskriften til meg - og her deler jeg den med dere.  

Elgkarbonadene til Gerd er ekstra saftige fordi hun blandet elgkjøttdeigen med medisterdeig. I tillegg er det løk, hvitløk, egg og fløte i karbonadene. Elgkarbonadene brunes først med godt smør i panne, og etterstekes deretter i ovnen på svak varme for å holde på saftigheten. 

Takk til Gerd for denne supergode oppskriften! 

 

 

Ingredienser: 

♥ 500 g elgkjøttdeig
♥ 500 g medisterdeig eller medisterfarse
♥ 1 løk
♥ 1 fedd hvitløk
♥ 2 egg
♥ 2 ss kremfløte
♥ 2 ss potetmel
♥ kvernet salt og pepper
♥ smør til steking


Fremgangsmåte: 

Ha elgkjøttdeig og medisterdeig (eller medisterfarse) i en bolle. 

 

 

Tilsett fint hakket løk og hvitløksfedd, eggene, fløte og potetmel.

 

 

Kna det hele godt sammen.

 

 

Krydre med kvernet salt og pepper. 

Form runde karbonader som du trykker litt flate med hendene (se tips).

 

 

Stek karbonadene i stekepanne så de blir godt brunet på begge sider. Bruk godt med smør i pannen. 

 

 

Ha de stekte karbonadene i en ildfast form.

 

 

Dekk til med aluminiumsfolie og sett formen midt i ovnen ved 120°C.

 

 

La karbonadene stå i ovnen i ca. 30 minutter, eller til du ser at de er gjennomstekte inni (se tips).

 

 

Server karbonadene med ønsket tilbehør.

 

 

Tips: 

♥ Når du skal forme karbonadene, kan det lønne seg å bruke hendene og skylle hendene ofte i kaldt vann.

♥ La karbonadene stå i stekeovnen til du ser at de er helt gjennomstekte inni. Skjær igjennom en karbonade og sjekk at den ikke er rosa inni. Tiden det tar vil avhenge av hvor tykke og store du har laget karbonadene. Når du bruker lav varme og dekker til med aluminiumsfolie, bevares saftigheten selv om karbonadene står i ovnen også etter at de er gjennomstekte. 

♥ Det er mye godt du kan lage som tilbehør til elgkarbonader. Jeg har her brukt smørstekte rosenkål og kokte poteter, stekte aromasopp med fløte, tyttebærsyltetøy og en god viltsaus.

 

 

 

Sausen lages ved å brune smør og mel (30 g av hver), tilsette 5 dl viltkraft (inklusive sjy fra stekepannen som du har stekt karbonadene i) og smake til med en skvett fløte, et par skiver brunost, salt og pepper. 

 

 

♥ Elgkarbonader som du får til overs er fine å fryse. 

 

 

God middag!  😊

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Elgkarbonader (ekstra saftige)
Ingredienser

♥ 500 g elgkjøttdeig
♥ 500 g medisterdeig eller medisterfarse
♥ 1 løk
♥ 1 fedd hvitløk
♥ 2 egg
♥ 2 ss kremfløte
♥ 2 ss potetmel
♥ kvernet salt og pepper
♥ smør til steking

Fremgangsmåte

Ha elgkjøttdeig og medisterdeig (eller medisterfarse) i en bolle. 

Tilsett fint hakket løk og hvitløksfedd, eggene, fløte og potetmel.

Kna det hele godt sammen.

Krydre med kvernet salt og pepper. 

Form runde karbonader som du trykker litt flate med hendene (se tips).

Stek karbonadene i stekepanne så de blir godt brunet på begge sider. Bruk godt med smør i pannen. 

Ha de stekte karbonadene i en ildfast form. Dekk til med aluminiumsfolie og sett formen midt i ovnen ved 120°C. La karbonadene stå i ovnen i ca. 30 minutter, eller til du ser at de er gjennomstekte inni (se tips).

Server karbonadene med ønsket tilbehør.

Tips

♥ Når du skal forme karbonadene, kan det lønne seg å bruke hendene og skylle hendene ofte i kaldt vann.

♥ La karbonadene stå i stekeovnen til du ser at de er helt gjennomstekte inni. Skjær igjennom en karbonade og sjekk at den ikke er rosa inni. Tiden det tar vil avhenge av hvor tykke og store du har laget karbonadene. Når du bruker lav varme og dekker til med aluminiumsfolie, bevares saftigheten selv om karbonadene står i ovnen også etter at de er gjennomstekte. 

♥ Det er mye godt du kan lage som tilbehør til elgkarbonader. Jeg har her brukt smørstekte rosenkål og kokte poteter, stekte aromasopp med fløte, tyttebærsyltetøy og en god viltsaus. Sausen lages ved å brune smør og mel (30 g av hver), tilsette 5 dl viltkraft (inklusive sjy fra stekepannen som du har stekt karbonadene i) og smake til med en skvett fløte, et par skiver brunost, salt og pepper. 

♥ Elgkarbonader som du får til overs er fine å fryse. 

Mat
Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

2 kommentarer

Ser fantastisk godt ut. Dette må jeg prøve ut en dag jeg har god tid.
Fantastisk alt du lager, sikkelig inspirerende er det.
God søndagskveld. <3

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift