Eplepai med lønnesirup og valnøtter

Eplepai med lønnesirup og valnøtter

16.10.2019

Annonse: Stonewall Kitchen

Hei dere! 

Det har vært ordentlig vått og grått her i Oslo de siste dagene, og da fikk jeg lyst på en eplepai som er skikkelig lun og "comforting".

Denne amerikanske eplepaien har mørdeigsbunn og et tykt og saftig eplefyll laget av epler som er stekt i smør, kanel og lønnesirup.  😍

Du skjønner allerede at denne kaken er kjempegod, ikke sant...?  😉

 

 

Men det blir bedre, for på toppen av denne eplepaien er det ikke et mørdeigslokk, men et dekke av en bløt deig laget med valnøtter, smør, brunt sukker og lønnesirup. 

Lønnesirup passer utrolig godt smaksmessig sammen med eple, kanel og valnøtter. Smakene blander seg nydelig sammen og gjør at denne eplepaien er den perfekte høstkaken! 

 

 

 

Ingredienser:

Mørdeig:
♥ 4 dl hvetemel
♥ 0,5 dl melis
♥ 150 g smør
♥ 1 egg

Eplefyll:
♥ 10 epler (se tips)
♥ 100 g smør
♥ 5 ts kanel
♥ 2 dl lønnesirup (se tips)

På bunnen av formen:
♥ 1 ss hvetemel
♥ 1 ss brunt sukker

Valnøttdeig:
♥ 2 dl hvetemel
♥ 2 dl brunt sukker
♥ 100 g valnøtter
♥ 150 g smør
♥ 3 ss lønnesirup

Pynt:
♥ 15 hele valnøttkjerner

 

Fremgangsmåte:

Mørdeig:

Ha mel og melis i en food processor. Tilsett mykt smør i klatter og kjør blandingen sammen slik at smøret fordeler seg jevnt i det tørre. Tilsett egget og kjør videre til deigen samler seg.

Finn frem en paiform med høye kanter (ca 23 cm i diameter) og spray den godt med formfett. Klem deigen godt utover i bunn og kanter av formen. Sett formen i kjøleskapet mens du lager eplefyllet. 

 


Eplefyll:

Skrell og rens eplene og del dem i skiver.

Finn frem en stekepanne og stek halvparten av epleskivene med halvparten av smøret (50 g), kanelen (2,5 ts) og lønnesirupen (1 dl).

 

 

Eplene skal surre til de blir møre og har avgitt mye av saften, men ikke så lenge at de går i stykker. Mesteparten av væsken skal være fordampet når eplene er ferdig stekt. 

Stek resten av eplene med resten av smøret, kanelen og lønnesirupen.

 

Favoritt lønnesirup fra Stonewall Kitchen - Made in Maine! 

 

Fyll formen:

Ta paiformen ut av kjøleskapet. Bland hvetemel og brunt sukker sammen og dryss dette i bunnen av paiformen (dette forhindrer at deigen blir for bløt i bunnen).

 

 

Legg over de stekte eplene i et tykt lag (men uten for mye av væsken).

 

 


Valnøttdeigen:

Ha hvetemel, brunt sukker og grovt hakkede valnøttene i en food processor. Tilsett bløtt smør og lønnesirup og kjør dette sammen til en bløt og klissete deig.

Fordel deigen over eplene ved bruk av fingrene. 

 

 

Pynt med hele valnøtter.

 

 


Steking og servering:

Stek eplepaien på en stekeplate nederst i ovnen ved 200°C i ca 35 minutter (se tips).

 

 

Løft paien ut av formen (hvis du har en paiform med løs bunn) og sett den på et fat.

 

 

Usedvanlig nydelig eplepai! 

 

 

La eplepaien gjerne avkjøles litt før servering.

 

 

Mmm, det lukter og smaker så godt... 

 

 

Iskrem smaker nydelig til! 

 

 

 

Tips:

♥ Jeg brukte 10 store epler. Selv om dette virker mye, så trengs det, for eplene faller en god del sammen i volum når de stekes.

♥ Pass på så kaken ikke blir for mørk på toppen når den steker. Dekk eventuelt over kaken med et stykke papir på slutten av steketiden.

♥ Kaken smaker aller best samme dag den er laget, men holder seg god i kjøleskapet i flere dager.

♥ Jeg bruker her Maine Maple Syrup fra Stonewall Kitchen, som jeg synes har den aller beste smaken! 

 

 

Dette er et ekte amerikansk kvalitetsprodukt! 

Stonewall Kitchen er en prisvinnende produsent av amerikanske matvarer med særskilt høy kvalitet. 

 

 

Det kjennes på smaken! 

 

 

Jeg kan varmt anbefale deg å teste ut denne deilige eplepaien.  

 

 

  😋  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥  


Innlegget er skrevet som ledd i mitt samarbeid med Oluf Lorentzen, som blant annet er importør av Maine Maple Syrup fra Stonewall Kitchen i Norge. Du får kjøpt lønnesirupen i flere butikker i landet, og du kan også bestille den hjem til deg via nettbutikken til Oluf Lorentzen (se her). 

 

Eplepai med lønnesirup og valnøtter

Ingredienser

Mørdeig:
♥ 4 dl hvetemel
♥ 0,5 dl melis
♥ 150 g smør
♥ 1 egg

Eplefyll:
♥ 10 epler (se tips)
♥ 100 g smør
♥ 5 ts kanel
♥ 2 dl lønnesirup (se tips)

På bunnen av formen:
♥ 1 ss hvetemel
♥ 1 ss brunt sukker

Valnøttdeig:
♥ 2 dl hvetemel
♥ 2 dl brunt sukker
♥ 100 g valnøtter
♥ 150 g smør
♥ 3 ss lønnesirup

Pynt:
♥ 15 hele valnøttkjerner

Fremgangsmåte

Mørdeig:
Ha mel og melis i en food processor. Tilsett mykt smør i klatter og kjør blandingen sammen slik at smøret fordeler seg jevnt i det tørre. Tilsett egget og kjør videre til deigen samler seg.

Finn frem en paiform med høye kanter (ca 23 cm i diameter) og spray den godt med formfett. Klem deigen godt utover i bunn og kanter av formen. Sett formen i kjøleskapet mens du lager eplefyllet. 

Eplefyll:
Skrell og rens eplene og del dem i skiver. Finn frem en stekepanne og stek halvparten av epleskivene med halvparten av smøret (50 g), kanelen (2,5 ts) og lønnesirupen (1 dl). Eplene skal surre til de blir møre og har avgitt mye av saften, men ikke så lenge at de går i stykker. Mesteparten av væsken skal være fordampet når eplene er ferdig stekt. 

Stek resten av eplene med resten av smøret, kanelen og lønnesirupen.

Fyll formen:
Ta paiformen ut av kjøleskapet. Bland hvetemel og brunt sukker sammen og dryss dette i bunnen av paiformen (dette forhindrer at deigen blir for bløt i bunnen).

Legg over de stekte eplene i et tykt lag (men uten for mye av væsken).

Valnøttdeigen:
Ha hvetemel, brunt sukker og grovt hakkede valnøttene i en food processor. Tilsett bløtt smør og lønnesirup og kjør dette sammen til en bløt og klissete deig.

Fordel deigen over eplene ved bruk av fingrene. 

Pynt med hele valnøtter.

Steking og servering:
Stek eplepaien på en stekeplate nederst i ovnen ved 200°C i ca 35 minutter (se tips).

La eplepaien gjerne avkjøles litt før servering.

Iskrem smaker nydelig til! 

Tips

♥ Jeg brukte 10 store epler. Selv om dette virker mye, så trengs det, for eplene faller en god del sammen i volum når de stekes.

♥ Pass på så kaken ikke blir for mørk på toppen når den steker. Dekk eventuelt over kaken med et stykke papir på slutten av steketiden.

♥ Kaken smaker aller best samme dag den er laget, men holder seg god i kjøleskapet i flere dager.

♥ Jeg bruker her Maine Maple Syrup fra Stonewall Kitchen, som jeg synes har den aller beste smaken! 

16.10.2019
Kakekategori: 
Sesong: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter