Brukere online: 1736
Brukere i dag: 15770
Brukere siste 7 dager: 168444
Fastelavnsboller for sjokoladeelskere!
Sjokoladekremen har jeg her laget av fløte og smeltet melkesjokolade. Den blir luftig og får en supergod sjokoladesmak! Smeltet kokesjokolade og sjokoladestrøssel på toppen... Oh lord, så gode sjokoladeboller! 😍
Se også Fastelavnsboller med lys sjokoladekrem, der sjokoladekremen er laget med fløte og sjokolademelkpulver og toppingen er smeltet melkesjokolade. Veldig gode de også, med litt mildere sjokoladesmak.
Oppskriften gir 12 stk.
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 50 g gjær
♥ 3,5 dl melk
♥ 100 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 1 liter hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Fyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 400 g melkesjokolade
Pynt:
♥ 100 g kokesjokolade
♥ 4 ss sjokoladestrøssel
Fremgangsmåte:
Start gjerne kvelden i forveien med å gjøre klar sjokoladefløten:
Kok opp kremfløten i en kjele. Ta kjelen straks av platen og tilsett melkesjokoladen. La sjokoladen smelte i den varme fløten og rør blandingen jevn.
Sett kjelen i kjøleskapet over natten (eller i minst 5 timer).
Boller:
Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle og løs den opp i den lunkne væsken. Tilsett sukker og kardemomme. Elt inn hvetemelet til en jevn deig.
La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen på en melet overflate og del den i 12 like store emner.
Form emnene til runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate.
Jeg lagde her dobbel porsjon, derfor ser du 24 boller på bildet. 😊
Etterhev bollene lunt i ca. 20 minutter, så de blir store og luftige.
Pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-15 minutter, eller til bollene er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl bollene helt (se tips).
Fyll og pynt:
Ta sjokoladefløten ut av kjøleskapet. Den vil nå være temmelig tykk i konsistensen. Rør godt rundt i den og hell den over i en bolle (bruk gjerne en sikt over bollen så du unngår å få med eventuelle sjokoladeklumper).
Pisk opp den kalde sjokoladefløten med en elektrisk håndmikser til du får en tykk og luftig sjokoladekrem. Dette går raskt, så følg med så du ikke overpisker kremen.
Del bollene i to. Sprøyt sjokoladekrem på bollene.
Jeg brukte her en rund, glatt sprøytetipp og sprøytet ut store dotter, men dette er selvsagt valgfritt. Du kan bruke annen sprøytetipp, og du kan også gjøre det enkelt og legge sjokoladekremen på bollene med to skjeer.
Legg på toppen.
Smelt kokesjokoladen (gjøres raskt over vannbad eller i mikrobølgeovn) og smør smeltet sjokolade på toppen av hver bolle.
Dryss over sjokoladestrøssel til pynt.
Sett bollene i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering, slik at sjokoladen på toppen av bollene stivner.
Utrolig gode sjokoladeboller!
Tips:
♥ Bollene må være helt avkjølte før du fyller dem sjokoladekrem, ellers kommer sjokoladekremen til å smelte.
♥ Bollene bør fylles med sjokoladekrem samme dag som de skal serveres, slik at sjokoladekremen er helt fersk. Bollene kan fryses uten fyll.
Enjoy!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 50 g gjær
♥ 3,5 dl melk
♥ 100 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 1 liter hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Fyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 400 g melkesjokolade
Pynt:
♥ 100 g kokesjokolade
♥ 4 ss sjokoladestrøssel
Start gjerne kvelden i forveien med å gjøre klar sjokoladefløten:
Kok opp kremfløten i en kjele. Ta kjelen straks av platen og tilsett melkesjokoladen. La sjokoladen smelte i den varme fløten og rør blandingen jevn. Sett kjelen i kjøleskapet over natten (eller i minst 5 timer).
Boller:
Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle og løs den opp i den lunkne væsken. Tilsett sukker og kardemomme. Elt inn hvetemelet til en jevn deig. La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen på en melet overflate og del den i 12 like store emner. Form emnene til runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate. Etterhev bollene lunt i ca. 20 minutter, så de blir store og luftige.
Pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-15 minutter, eller til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl bollene helt (se tips).
Fyll og pynt:
Ta sjokoladefløten ut av kjøleskapet. Den vil nå være temmelig tykk i konsistensen. Rør godt rundt i den og hell den over i en bolle (bruk gjerne en sikt over bollen så du unngår å få med eventuelle sjokoladeklumper).
Pisk opp den kalde sjokoladefløten med en elektrisk håndmikser til du får en tykk og luftig sjokoladekrem. Dette går raskt, så følg med så du ikke overpisker kremen.
Del bollene i to. Sprøyt sjokoladekrem på bollene. Jeg brukte her en rund, glatt sprøytetipp og sprøytet ut store dotter, men dette er selvsagt valgfritt. Du kan bruke annen sprøytetipp, og du kan også gjøre det enkelt og legge sjokoladekremen på bollene med to skjeer. Legg på toppen.
Smelt kokesjokoladen (gjøres raskt over vannbad eller i mikrobølgeovn) og smør smeltet sjokolade på toppen av hver bolle. Dryss over sjokoladestrøssel til pynt. Sett bollene i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering, slik at sjokoladen på toppen av bollene stivner.
♥ Bollene må være helt avkjølte før du fyller dem sjokoladekrem, ellers kommer sjokoladekremen til å smelte.
♥ Bollene bør fylles med sjokoladekrem samme dag som de skal serveres, slik at sjokoladekremen er helt fersk. Bollene kan fryses uten fyll.
Skriv ny kommentar