Fikenmarmelade med konjakk og valnøtter

Fikenmarmelade med konjakk og valnøtter

17.03.2013

 

Jeg ELSKER gode oster, gjerne servert med en marmelade eller noe annet deilig, søtt tilbehør.

Det er utrolig mye godt å variere mellom, og jeg har nå tenkt å utvide Det søte liv til å også inneholde slike oppskrifter (jepp, ekstremt fornøyd  med denne beslutningen Icon e biggrin ).

 

Først ut er min aller beste fikenmarmelade, som lages med krydder, konjakk og valnøtter.

 

 

Jeg serverer den her til en vidunderlig god og bløt Brie de Melun.

 

Brie inneholder nesten 50 prosent fett, og når den er perfekt moden og temperert blir den bløt som smør og iblant nesten flytende som fondue.

 

 

Denne brien ble så bløt at den gjerne kunne spises med skje...

 

 

...love it :-)

 

Ingredienser:

♥ 250 g tørkede fiken
- -
♥ 2 dl vann
♥ 2 dl sukker
♥ 1 dl konjakk (se tips)
♥ 2 kanelstenger
♥ 2 hele stjerneanis
- -
♥ 0,5 dl konjakk (se tips)
♥ 75 g valnøtter

 

Fremgangsmåte:

La fiken ligge i bløt i vann, gjerne i et par timer. Rens dem ved å klipp av de korte, harde stilkene.

Skjær eller klipp opp fikenene i mindre biter og ha i en tykkbunnet kjele. Tilsett vann, sukker og konjakk. Ha kanelstengene og hele stjerneanis også i kjelen.

La det hele småkoke uten lokk i ca 20 min, eller til du synes at marmeladen er passe tykk (den stivner etter at den har blitt avkjølt, se tips). Rør innimellom og pass på at blandingen ikke svir seg.

Ta kjelen av platen og fjern kanelstengene og stjerneanisen. Rør i en liten skvett ekstra med konjakk for smakens skyld:-) Del opp valnøttene i mindre biter (hver halve valnøtt deles i ca 4 biter) og rør valnøttene i fikenmarmeladen til slutt.

Ha marmeladen i et rent glass eller serveringskrukke. Avkjøl i romtemperatur.

 

 

Tips:

Det er ikke vits i å bruke den dyreste konjakken til denne marmeladen - det får du lite igjen for. Jeg brukte her en brandy som også gir god konjakksmak til en billigere penge.

Det er en smaksak hvor tykk man liker marmeladen. Personlig synes jeg den ikke bør være altfor tykk, men heller littegrann flytende når man har den over osten. Tilpass koketiden alt ettersom hvor tykk du vil ha din marmelade, men husk som sagt at den vil bli enda tykkere etter at den er avkjølt.

Fikenmarmeladen smaker best romtemperert sammen med romtemperert ost. Ta altså både marmeladen og osten ut av kjøleskapet en god stund før servering.

 

 

Alt klart for Nytelse  ♥

 

 

Anbefales på det sterkeste!

Se også oppskrift på "Fikenmarmelade med portvin" herwww.detsoteliv.no.

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Fikenmarmelade med konjakk og valnøtter

Ingredienser

250 g tørkede fiken
- -
2 dl vann
2 dl sukker
1 dl konjakk (se tips)
2 kanelstenger
2 hele stjerneanis
- -
0,5 dl konjakk (se tips)
75 g valnøtter

Fremgangsmåte

La fiken ligge i bløt i vann, gjerne i et par timer. Rens dem ved å klipp av de korte, harde stilkene.

Skjær eller klipp opp fikenene i mindre biter og ha i en tykkbunnet kjele. Tilsett vann, sukker og konjakk. Ha kanelstengene og hele stjerneanis også i kjelen.

La det hele småkoke uten lokk i ca 20 min, eller til du synes at marmeladen er passe tykk (den stivner etter at den har blitt avkjølt, se tips). Rør innimellom og pass på at blandingen ikke svir seg.

Ta kjelen av platen og fjern kanelstengene og stjerneanisen. Rør i en liten skvett ekstra med konjakk for smakens skyld:-) Del opp valnøttene i mindre biter (hver halve valnøtt deles i ca 4 biter) og rør valnøttene i fikenmarmeladen til slutt.

Ha marmeladen i et rent glass eller serveringskrukke. Avkjøl i romtemperatur.

Tips

Det er ikke vits i å bruke den dyreste konjakken til denne marmeladen - det får du lite igjen for. Jeg brukte her en brandy som også gir god konjakksmak til en billigere penge.

Det er en smaksak hvor tykk man liker marmeladen. Personlig synes jeg den ikke bør være altfor tykk, men heller littegrann flytende når man har den over osten. Tilpass koketiden alt ettersom hvor tykk du vil ha din marmelade, men husk som sagt at den vil bli enda tykkere etter at den er avkjølt.

Fikenmarmeladen smaker best romtemperert sammen med romtemperert ost. Ta altså både marmeladen og osten ut av kjøleskapet en god stund før servering.

17.03.2013
Allergier og preferanser: 

3 kommentarer

Bløtlegges i kaldt eller varmt vann?

Første gang jeg har blitt svimmel av marmelade. Ganga litt feil. Ganga opp oppskrifta x 4; og helte i 8 dl. konjakk, pluss en liten raus dæsj til slutt.

Fantastisk oppskrift forresten. En svimmel hilsen i fra Steinkjer..

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter