Fine rundstykker med valmue- og sesamfrø


Hei,

Ja, nå har det igjen gått alt for mange dager siden jeg postet ny oppskrift her på bloggen. Jeg har jo som mål å publisere en ny oppskrift her hver dag (som i praksis blir hver kveld, siden jeg er på jobb på dagtid), men den planen ryker av og til. Det har vært travle dager i det siste, men jeg kan i hvert fall si at jeg har bakt mye godt likevel - så da har jeg mange oppskrifter og tilhørende bilder klare som dere skal få se de kommende ukene. 

En annen ting jeg gjør mye av for tiden, er å bake kaker på bloggen om igjen for å gi dem bedre bilder. Det er jo så gode kaker, så da er det synd å ha bilder på bloggen der dette ikke kommer tilstrekkelig godt frem. Følg meg på facebook eller instagram hvis du vil holde deg løpende oppdatert på hvilke oppskrifter som får nye bilder. 

Nå over til dagens oppskrift, som er noen supergode frokostrundstykker. Ja, for du har vel sett at jeg nylig har opprettet en ny kategori for Brød og rundstykker her på Det søte liv (se i menylinjen), så her kommer det mye godt fremover. Veldig fornøyd med at jeg allerede hittil i 2018 har utvidet repertoaret på bloggen med både kategorien for Sunne oppskrifter og for Brødbakst

 

 

I ukedagene er det jo gjerne best med mettende grovbrød, men i helgene må det være lov å unne seg noen fine, luftige rundstykker.

De blir ekstra gode om de strøs med valmue- eller sesamfrø.

 

 

Rundstykkene smaker best når de er hjemmelagde og det er lett å få til.

Så sett på kaffen og nyt en lang og sen frokost med nystekte rundstykker! Det gir en deilig luksusfølelse og nydelig start på dagen.

 

 

Oppskriften gir 18 rundstykker. 

De passer til alle typer pålegg.

 

 

Ingredienser:

♥ 50 g smør
♥ 3 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1 egg
♥ 1 ss flytende honning
♥ 1 ts salt
♥ 50 g fint sammalt hvetemel
♥ 500 g hvetemel

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 2 ss valmuefrø og/eller sesamfrø


Fremgangsmåte:

Smelt smøret og bland med lunken melken (temperaturen på væsken skal være ca. 25°C, altså litt kaldere enn fingervarm). Løs opp gjæren i smørmelken. Bland deretter inn sammenvispet egg og honning.

Bland saltet med fin sammalt hvete og rør inn. Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt (ca. 15 minutter) med kjøkkenmaskin på middels hastighet. La deigen heve i 1 time.

Kna den hevede deigen sammen og del den i 18 like store emner. Trill ut rundstykker som fordeles på to bakepapirdekkede stekeplater. La rundstykkene etterheve i 20 minutter.

Pensle over rundstykkene med sammenvispet egg og dryss over valmuefrø, eller sesamfrø hvis du foretrekker det. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 200°C i 12-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

 

 

Hva liker du best? Rundstykker med valmuefrø?

Eller med sesamfrø?

 

 

Bruk det du liker best!

Jeg synes det blir fint med en miks av begge deler. 

 

 

Nydelige rundstykker til frokost!

 



Tips:

♥ Når deigen eltes lenge i maskin slik jeg gjør her, vil det gjøre at deigen blir varmere av eltingen. For å sikre at deigen hever seg godt, bør væsken derfor være litt kaldere enn fingervarm (gjæren kan jo drepes av for høy varme). Dette i motsetning til gjærdeiger som ikke eltes så lenge, for da kan væsken gjerne være fingervarm (ca 37°C). 

♥ Ikke slurv med hevetiden, det er viktig for at rundstykkene skal få god og luftig konsistens. 

♥ Rundstykker du måtte få til overs, kan gjerne fryses ned så du har dem til en annen anledning. Tin de frosne rundstykkene en kort stund i ovnen, så smaker de som nystekte igjen.

 

 

Disse rundstykkene er lette og myke på samme tid.

 

 

Nyt frokosten! ♥

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Fine rundstykker med valmue- og sesamfrø
Ingredienser

♥ 50 g smør
♥ 3 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1 egg
♥ 1 ss flytende honning
♥ 1 ts salt
♥ 50 g fint sammalt hvetemel
♥ 500 g hvetemel

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 2 ss valmuefrø og/eller sesamfrø

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland med lunken melken (temperaturen på væsken skal være ca. 25°C, altså litt kaldere enn fingervarm). Løs opp gjæren i smørmelken. Bland deretter inn sammenvispet egg og honning.

Bland saltet med fin sammalt hvete og rør inn. Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt (ca. 15 minutter) med kjøkkenmaskin på middels hastighet. La deigen heve i 1 time.

Kna den hevede deigen sammen og del den i 18 like store emner. Trill ut rundstykker som fordeles på to bakepapirdekkede stekeplater. La rundstykkene etterheve i 20 minutter.

Pensle over rundstykkene med sammenvispet egg og dryss over valmuefrø, eller sesamfrø hvis du foretrekker det. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 200°C i 12-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Tips

♥ Når deigen eltes lenge i maskin slik jeg gjør her, vil det gjøre at deigen blir varmere av eltingen. For å sikre at deigen hever seg godt, bør væsken derfor være litt kaldere enn fingervarm (gjæren kan jo drepes av for høy varme). Dette i motsetning til gjærdeiger som ikke eltes så lenge, for da kan væsken gjerne være fingervarm (ca 37°C). 

♥ Ikke slurv med hevetiden, det er viktig for at rundstykkene skal få god og luftig konsistens. 

♥ Rundstykker du måtte få til overs, kan gjerne fryses ned så du har dem til en annen anledning. Tin de frosne rundstykkene en kort stund i ovnen, så smaker de som nystekte igjen.

Kakekategori
Allergier og preferanser
Stikkord

4 kommentarer

Kjempegode rundstykker! Nå er fryseren full til julefrokoster :-) ....og nå er kokosmakronene dine på gang! Takk for mange, gode oppskrifter! Bruker kùn din side.

Mvh.

Kari

Denne deigen var kjempegod å jobbe med. Rundstykkene ble veldig gode og like luftige som boller!

Jeg eltet for hånd, ikke med maskin, så brukte fingervarm væske og eltet så lenge jeg orket :-) (ca. 15-20 min). Rundstykkene ble store og fine, deigen hevet godt!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift