Focaccia med pesto og parmesan

20.05.2018


Hei!

Håper dere koser dere med pinse og langhelg! Jeg reiser i kveld hjem til Norge etter en uke i Los Angeles. Turen har vært super, men det skal også bli godt å komme tilbake til kjøkkenet mitt igjen...  Smile

Her kommer en kjempegod oppskrift på focaccia som jeg har fylt med hjemmelaget pesto og ekstra mye parmesan.

 

 

Focaccia finnes i flere varianter her på Det søte liv og er kjempegodt egnet som tilbehør til grillmat eller koldtbord. Personlig favoritt er å fylle focaccia med ost og masse tomater og spise det til lunsj eller som kveldsmat. Eller å servere med ekstra pesto og god parmesanost ved siden av.

Perfekt hvis du vil lage deg noe ekstra godt i pinsen!

 

 

Denne oppskriften er til liten langpanne.

 

 

PS: Jeg bruker min grunnoppskrift på hjemmelaget pesto i denne focacciaen. Du bruker ikke hele porsjonen i focacciaen, men jeg synes det er topp å ha pesto til overs som jeg for eksempel kan ha på den ferdigstekte focacciaen.
 

Ingredienser:

Focaccia:
♥ 50 g gjær
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 1 liter hvetemel
♥ 1 ss salt
♥ 3 ss olivenolje

Pesto (se tips):
♥ 125 g parmesan
♥ 2 basilikumplanter
♥ 70 g pinjekjerner
♥ 2 fedd hvitløk
♥ 1,5 dl olivenolje 
♥ 1 ss sitronsaft
♥ 1 ts maldonsalt

Pynt:
♥ 4 ss olivenolje
♥ fersk timian
♥ 40 g parmesan
♥ 0,5 ts maldonsalt



Fremgangsmåte:

Gjærdeig:

Løs opp gjæren i lunkent vann og honning. Bland i hvetemelet og salt. Elt deigen med kjøkkenmaskin i 10 minutter. Bland i oljen det siste minuttet. Det skal bli en veldig løs og klissete deig. Dekk til bollen og la deigen heve i 30 minutter. 

 

 

Lag imens pestoen: 

 

 

Riv parmesanosten.

 

 

Ha den revne parmesanosten, basilikumblader (og -stilker) og pinjekjerner i en food processor. Press hvitløken med hvitløkspresse og ha i.

 

 

Kjør blandingen sammen til en kornete masse. Tilsett olivenolje og kjør blandingen videre til alt blir most fint sammen. Smak til med presset sitronsaft og maldonsalt.



Ha pestoen i en skål.


 

 

Focaccia:

Kle en liten langpanne (ca 20 x 30 cm) med bakepapir. Hell halvparten av deigen i langpannen. Deigen er klissete, men ha godt med olivenolje på fingrene, og da går det fint å trykke deigen utover i langpannen.

 

 

Smør pesto over deigen. Jeg bruker som sagt ikke hele porsjonen, men dekker med et nokså tykt lag. Det meste av pestoen vil trekke inn i deigen under stekingen.

 

 

Ha resten av deigen i langpannen og bruk igjen oljete fingre til å trykke og dra i deigen slik at du får et lag deig over pestoen.

 

 

Når du har deigen noenlunde jevnt over det hele, presser du hull i deigen med fingrene. Fordel over litt mer olivenolje og dryss over timian.

 

 

Ha deretter over revet parmesanost og litt maldonsalt (ikke for mye, siden det er salt fra før i både osten, pestoen og gjærdeigen). 

 

 

Hev i 20 minutter.

Stek focacciaen midt i ovnen ved 180°C i ca 30 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt. 

 

 

Å, det lukter så godt! 

 

 

Avkjøl litt før du løfter focacciaen ut av langpannen og deler den i firkanter. 

 

 

 

Server focacciaen gjerne med ekstra pesto og parmesan ved siden av.  Heart

 

 

Nam! Noe av det beste jeg vet! 

 

 


Tips:

♥ Bruk råvarer av god kvalitet for best resulatet og smak. Frisk, grønn basilikum og timian, god olivenolje (extra virgin) og nyrevet, fersk parmesanost (jeg bruker 30 måneders lagret Parmigiano Reggiano). 

♥ Jeg liker som sagt å lage litt ekstra mye pesto slik at jeg også har til serveringen. Vil du lage pesto som kun brukes til å fylle denne focacciaen uten å ha noe til overs, holder det å lage halv porsjon.

♥ Merk at denne deigen skal være løs og klissete. Den kan ikke eltes på bakebordet, og skal altså bare helles ned i langpannen direkte fra bakebollen. Med olivenolje på fingrene, går det likevel fint å dra deigen utover i langpannen. 

♥ Focacciaen er kjempefin å fryse! 

 

 

Håper du ble inspirert til å prøve denne oppskriften på nydelige focaccia med smak av pesto og parmesan ♥ 

 

 

Dette er i hvert fall noe jeg virkelig nyyyyter...

 

 

 Yum 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Focaccia med pesto og parmesan

Ingredienser

Focaccia:
♥ 50 g gjær
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 1 liter hvetemel
♥ 1 ss salt
♥ 3 ss olivenolje

Pesto (se tips):
♥ 125 g parmesan
♥ 2 basilikumplanter
♥ 70 g pinjekjerner
♥ 2 fedd hvitløk
♥ 1,5 dl olivenolje 
♥ 1 ss sitronsaft
♥ 1 ts maldonsalt

Pynt:
♥ 4 ss olivenolje
♥ fersk timian
♥ 40 g parmesan
♥ 0,5 ts maldonsalt

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Løs opp gjæren i lunkent vann og honning. Bland i hvetemelet og salt. Elt deigen med kjøkkenmaskin i 10 minutter. Bland i oljen det siste minuttet. Det skal bli en veldig løs og klissete deig. Dekk til bollen og la deigen heve i 30 minutter. 

Lag imens pestoen:
Rive parmesanosten. Ha den revne parmesanosten, basilikumblader (og -stilker) og pinjekjerner i en food processor. Press hvitløken med hvitløkspresse og ha i. Kjør blandingen sammen til en kornete masse. Tilsett olivenolje og kjør blandingen videre til alt blir most fint sammen. Smak til med presset sitronsaft og maldonsalt.

Focaccia:
Kle en liten langpanne (ca 20 x 30 cm) med bakepapir. Hell halvparten av deigen i langpannen. Deigen er klissete, men ha godt med olivenolje på fingrene, og da går det fint å trykke deigen utover i langpannen.

Smør pesto over deigen. Jeg bruker som sagt ikke hele porsjonen, men dekker med et nokså tykt lag. Det meste av pestoen vil trekke inn i deigen under stekingen.

Ha resten av deigen i langpannen og bruk igjen oljete fingre til å trykke og dra i deigen slik at du får et lag deig over pestoen. Når du har deigen noenlunde jevnt over det hele, presser du hull i deigen med fingrene. Fordel over litt mer olivenolje og dryss over timian, revet parmesanost og litt maldonsalt (ikke for mye, siden det er salt fra før i både osten, pestoen og gjærdeigen). 

Hev i 20 minutter. Stek focacciaen midt i ovnen ved 180°C i ca 30 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt. 

Avkjøl litt før du løfter focacciaen ut av langpannen og deler den i firkanter. 

Tips

♥ Bruk råvarer av god kvalitet for best resulatet og smak. Frisk, grønn basilikum og timian, god olivenolje (extra virgin) og nyrevet, fersk parmesanost (jeg bruker 30 måneders lagret Parmigiano Reggiano). 

♥ Jeg liker som sagt å lage litt ekstra mye pesto slik at jeg også har til serveringen. Vil du lage pesto som kun brukes til å fylle denne focacciaen uten å ha noe til overs, holder det å lage halv porsjon.

♥ Merk at denne deigen skal være løs og klissete. Den kan ikke eltes på bakebordet, og skal altså bare helles ned i langpannen direkte fra bakebollen. Med olivenolje på fingrene, går det likevel fint å dra deigen utover i langpannen. 

♥ Focacciaen er kjempefin å fryse! 

20.05.2018
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

Kjempegod oppskrift! Anbefales!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet