Fransk eplekake

30.08.2016


Hei kjære dere søte følgere av Det søte liv!

I dag skal jeg gi dere en oppskrift som jeg vet at mange av dere har ventet på!

 

 

"Fransk eplekake" er en fantastisk god og helt unik eplekake - ja, annerledes enn noen annen eplekake jeg har smakt tidligere. Jeg har fått oppskriften fra min gode venninne Janne, som jeg studerte med da jeg gikk på Handelshøyskolen i Bergen (for alt for mange år siden.. Wink ..).

 

 

Janne har komponert oppskriften selv med utgangspunkt i kaken hun solgte da hun jobbet hos Mekka konditori i Bergen i ungdommen.

Kaken består av mørdeig, epler og eplemos, mye kanel og sukker, pisket fløtekrem og marsipanlokk. Til forskjell fra de fleste vanlige eplekakene, skal denne serveres helt kald!

 

 

Jeg delte et bilde i sosiale medier etter at jeg fikk kaken servert hjemme hos Janne i sommer, og det var utrolig gøy å se antall likes som raste inn og den enorme responsen i kommentarfeltet. Jeg vet derfor med sikkerhet at det er mange som gleder seg til å bake denne kaken hjemme!

Fransk eplekake smaker fantastisk, så God fornøyelse til dere alle!  Smile

 


 

Takk til Janne for denne herlige eplekakeoppskriften!  Heart 

Min herlige venninne Janne Britt Saltkjel med sin selvkomponerte Franske eplekake! Bilde hentet fra Instagram: @kristine_lifeissweet

 

Fransk eplekake for livsnytere! 

 

 

Ingredienser:

Mørdeig:
♥ 300 g hvetemel
♥ 200 g smør
♥ 100 g melis
♥ 1 egg

Eplefyll:
♥ 4 store epler (eller 5-6 mellomstore)
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ts kanel
♥ 6-7 ss eplesyltetøy med biter

Pynt:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker
♥ 200 gram marsipan (eller ferdigkjøpt marsipanlokk)
♥ 1 ss sukker
♥ 1 ts kanel

 

Fremgangsmåte:

Mørdeig:

Ha mel, melis og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg skikkelig i det tørre. Tilsett egget og kjør deigen videre slik at deigen samler seg. (Har du ikke food processor, er det bare å bland mel og melis sammen i en bolle og smuldre smøret i det tørre med fingrene. Tilsett sammenvispet egg og elt deigen raskt sammen.) Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet til den er kald slik at den blir lettere å jobbe med.

Smør en springform som er 24 cm i diameter med smør og kle den med bakepapir i bunnen (med mindre du bruker Bake it Easy-form som jeg har gjort her).

Kjevle deigen forsiktig ut på bakebordet som er drysset med melis (ikke bruk mel til utbakingen), og kle bunnen og 3-5 cm av kanten av kakeformen med deig.

 


Eplefyll:

Del eplene i terninger (du bestemmer selv om du vil skrelle eplebitene eller ikke - jeg skrelte dem) og legg eplebitene i formen så de kommer helt opp til kanten av deigen.

 

 

Strø over sukker og kanel.

 

 

Smør eplesyltetøyet over slik at hullene mellom eplebitene fylles med eplesyltetøyet og overflaten blir jevnere.

 

 

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca. 1 time og 15 minutter (se tips).

Avkjøl den ferdigstekte kaken i romtemperatur og sett kaken så i kjøleskapet over natten (eller fryseren, se tips).

Dagen etter tas kaken ut av formen og settes på et passende kakefat. (Det er ikke nødvendig om du bruker Bake it Easy form, som er integrert kakeform og kakefat. Da er det nok å fjerne kakeringen og kaken står da allerede på et fint, hvitt kakefat.)

 


Pynting:

Pisk kremfløten og sukkeret til tykk, luftig fløtekrem. Hold av litt krem til pynt og smør resten av kremen utover kaken.

 

 

Kjevle ut marsipanen (eller bruk ferdigkjøpt marsipanlokk) og dekk kaken med marsipanlokket.

Dryss kanelsukker over marsipanlokket og pynt med sprøytet krem og marsipanroser.

 

 

La kaken stå i kjøleskapet frem til servering slik at den er helt kald når du skjærer i den.

 

 

 

Tips:

♥ Når du skal kjevle ut deigen, er det lurt å strø litt ekstra melis på bakebordet. Det er bedre med melis til utbakingen, så blir ikke mørdeigen for hard.

♥ Jeg brukte all mørdeig til bunnen og kantene, men skulle du få litt mørdeig til overs etter å ha kledd formen, kan du kjevle ut deigrestene og legge tynne strimler oppå eplesyltetøyet før steking av kaken. Det trenger ikke se så pent ut, for kaken skal jo uansett dekkes med krem og marsipan senere.

♥ Det er viktig å steke kaken passe lenge. Den må steke lenge nok til at mørdeigen blir skikkelig stekt i midten, for det er ikke noe godt om bunnen er deigete. På den annen side må ikke kaken steke så lenge at mørdeigen blir brent. Jeg stekte min kake i mer enn 1 time, men ovner er jo forskjellige, så du må følge med på kaken din og tilpasse steketiden.

♥ Den ferdigstekte kaken må være helt kald før den dekkes med pisket krem. Det er lurt å la kaken stå i formen over natten, for da blir kaken fastere i konsistensen og blir lettere å flytte over på kakefat uten at den går i stykker. Hvis du ikke har tid til å la kaken stå i kjøleskapet over natten, kan du sette kaken i fryseren i noen timer.

♥ Hvis du vil lage kaken flere dager før servering, kan du fint fryse den stekte kaken. Ta den da ut av fryseren kvelden før serveringsdagen og la kaken tine på kakefatet i kjøleskapet over natten. Dagen etter kan du pynte kaken med krem og marsipan.

 

Se så lekker og delikat eplekake!

 

 

Fineste jeg har sett!

 

 

Og så deilig med krem og marsipan til eplene!

 

 

Skikkelig luksusfølelse!

Gøy når kaken tross alt ikke er vanskelig å lage  Smile

 

 

Nyt, nyt, nyt...

 

 

  Yum  Yum  Yum 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Fransk eplekake

Ingredienser

Mørdeig:
♥ 300 g hvetemel
♥ 200 g smør
♥ 100 g melis
♥ 1 egg

Eplefyll:
♥ 4 store epler (eller 5-6 mellomstore)
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ts kanel
♥ 6-7 ss eplesyltetøy med biter

Pynt:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker
♥ 200 gram marsipan (eller ferdigkjøpt marsipanlokk)
♥ 1 ss sukker
♥ 1 ts kanel

Fremgangsmåte

Mørdeig:
Ha mel, melis og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg skikkelig i det tørre. Tilsett egget og kjør deigen videre slik at deigen samler seg. (Har du ikke food processor, er det bare å bland mel og melis sammen i en bolle og smuldre smøret i det tørre med fingrene. Tilsett sammenvispet egg og elt deigen raskt sammen.) Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet til den er kald slik at den blir lettere å jobbe med.

Smør en springform som er 24 cm i diameter med smør og kle den med bakepapir i bunnen.

Kjevle deigen forsiktig ut på bakebordet som er drysset med melis (ikke bruk mel til utbakingen), og kle bunnen og 3-5 cm av kanten av kakeformen med deig.

Eplefyll:
Del eplene i terninger (du bestemmer selv om du vil skrelle eplebitene eller ikke) og legg eplebitene i formen så de kommer helt opp til kanten av deigen. Strø over sukker og kanel. Smør eplesyltetøyet over slik at hullene mellom eplebitene fylles med eplesyltetøyet og overflaten blir jevnere.

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca. 1 time og 15 minutter (se tips).

Avkjøl den ferdigstekte kaken i romtemperatur og sett kaken så i kjøleskapet over natten (eller fryseren, se tips). Dagen etter tas kaken ut av formen og settes på et passende kakefat.

Pynting:
Pisk kremfløten og sukkeret til tykk, luftig fløtekrem. Hold av litt krem til pynt og smør resten av kremen utover kaken.

Kjevle ut marsipanen (eller bruk ferdigkjøpt marsipanlokk) og dekk kaken med marsipanlokket.

Dryss kanelsukker over marsipanlokket og pynt med sprøytet krem og marsipanroser.

La kaken stå i kjøleskapet frem til servering slik at den er helt kald når du skjærer i den.

Tips

♥ Når du skal kjevle ut deigen, er det lurt å strø litt ekstra melis på bakebordet. Det er bedre med melis til utbakingen, så blir ikke mørdeigen for hard.

♥ Jeg brukte all mørdeig til bunnen og kantene, men skulle du få litt mørdeig til overs etter å ha kledd formen, kan du kjevle ut deigrestene og legge tynne strimler oppå eplesyltetøyet før steking av kaken. Det trenger ikke se så pent ut, for kaken skal jo uansett dekkes med krem og marsipan senere.

♥ Det er viktig å steke kaken passe lenge. Den må steke lenge nok til at mørdeigen blir skikkelig stekt i midten, for det er ikke noe godt om bunnen er deigete. På den annen side må ikke kaken steke så lenge at mørdeigen blir brent. Jeg stekte min kake i mer enn 1 time, men ovner er jo forskjellige, så du må følge med på kaken din og tilpasse steketiden.

♥ Den ferdigstekte kaken må være helt kald før den dekkes med pisket krem. Det er lurt å la kaken stå i formen over natten, for da blir kaken fastere i konsistensen og blir lettere å flytte over på kakefat uten at den går i stykker. Hvis du ikke har tid til å la kaken stå i kjøleskapet over natten, kan du sette kaken i fryseren i noen timer.

♥ Hvis du vil lage kaken flere dager før servering, kan du fint fryse den stekte kaken. Ta den da ut av fryseren kvelden før serveringsdagen og la kaken tine på kakefatet i kjøleskapet over natten. Dagen etter kan du pynte kaken med krem og marsipan.

30.08.2016
Kakekategori: 
Desserter: 

10 kommentarer

I oppskrifta står det 6 dl fløyte. Syntest at det verka mykje kun til "fyll". Brukte du noko av det oppå marsipanen og?

Hei Astrid, ja det er rikelig med kremfløte. Jeg synes det ble veldig godt med så mye krem, men du kan sikkert redusere til 5 dl hvis du foretrekker mindre krem. Ja, jeg brukte noe av kremen til å sprøyte oppå marsipanen.

Ser väldigt gott ut! :)

Takk :-) Ja, dette er en nydelig kake!

Kaken er bakt! Den ble kjempefin og smakte fantastisk! Takk for oppskrift! <3

Kaken står i ovnen, vi gleder oss virkelig til å smake i morgen.

Kakan ser verkligen jättegod ut! Tack så mycket för receptet, denna måste jag bara testa! :)

Ser fristende ut - må prøves.
Kan man kanskje bruke vaniljekrem istedenfor pisket krem?

Dette er den mest fantastiske kaken jeg har smakt. Jeg drysset O'boy på toppen istedet for kanelsukker. Nå må jeg bake 2 nye for å dele gleden både på min og min mann's jobb

Hei, Dette er litt i seneste laget kanskje, men jeg tenkte å bake denne, ser veldig god ut også virka den jo lett nok for noen som ikke er verdens flinkeste baker .. ehe.. men tvillingene mine har bursdag i morgen, og det ble litt sånn stress med å kjøpe inn absolutt alt sammen (har baka masse forskjellige cupcakes allerede) så får ikke denne ferdig før klokken er evt 11, og gjestene kommer klokken 14 og denne kommer vel på bordet da evt klokken 15, går det greit? kan jeg smekke den i fryseren en liten stund sånn at den fester seg mer/blir kald nok?
Selv om jeg ikke er så veldig flink med baking, liker jeg å imponere, og alt jeg har baka i dag ser egentlig ganske bra ut, men tok tid (og masse penger) ettersom jeg kjøper ordentlige ting og lager fra bunnen av, så kunne vært greit med ei lett kake ! :D
Eller har du ei anna lekker kake du syntes er smartere ?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet