Galette med nektariner, plommer og blåbær

 

Hei alle sammen!

Håper det står bra til  Smile

Sommeren virker allerede langt borte, og jeg ser frem mot en spennende høst! I går var jeg med på høstfesten til forlaget Cappelen Damm og om bare 2 uker er det lansering av jubileumsboken min, også det i lokalene til forlaget. Hvis du er i Oslo og har anledning til å komme innom den 4. september, hadde det vært veldig hyggelig.  Se mer info her.
   

 Heart 
 

Men nå over til dagens kake, som er en berømt fransk terte som heter "Galette".  Kaken er vel som en fruktpai som lages direkte på stekeplaten, uten bruk av noen kakeform. Du kan dekke med mange typer frukt og bær, derfor er dette en perfekt kake å lage utover høsten.

Jeg har testet litt ulike varianter, og her er en "Galette aux nectarines, prunes et myrtilles" - det vil si en fransk "Galette med nektariner, plommer og blåbær". I tillegg har jeg smurt paibunnen med aprikossyltetøy før jeg la på frukten, som passet veldig godt til.

En lettlaget kake med nydelige fruktsmaker!

 

 

Ingredienser:

Paideig:
♥ 300 g hvetemel
♥ 200 g smør
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ts kaldt vann

Fyll:
♥ 250 g aprikossyltetøy
- -
♥ 1 ss maisenna
♥ 2 ss sukker
- -
♥ 4 nektariner
♥ 3 blå plommer
♥ 100 g blåbær

Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ 2-3 ss perlesukker

 

Fremgangsmåte:

Ha mel og sukker i en food processor med hakkekniv og ha oppi smør oppdelt i biter. Kjør food processoren på full hastighet til smøret har fordelt seg helt fint i melet. Ha så i vann og kjør videre til deigen samler seg.

Klem deigen til en flat pakke og legg plastfolie rundt deigen. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir lettere å kjevle.

Kjevle deretter ut deigen direkte på bakepapir. Det er skal bli en sirkel som er omtrent så stor som stekeplaten, men det er ikke så nøye om kantene blir rette eller ikke.  Wink

 


Jeg både kjevler og trykker deigen litt utover med fingrene.

Smør så aprikossyltetøyet utover deigen.

Jeg bruker 1 glass av aprikossyltetøyet til St. Dalfour, som er av høy kvalitet og som har utrolig god aprikossmak.

 

 

Syltetøyet smøres utover i et jevnt lag, men la det være en liten kant uten syltetøy helt ytterst.

 


Bland sukker og maisenna i en skål og dryss dette over aprikossyltetøyet.

Dette er med på å stabilisere noe av saften som kommer ut av frukten under stekingen.

 

 

Som frukt bruker jeg her som sagt nektariner, blå plommer og blåbær. Smakene harmonerer veldig godt sammen og gir fine farger på kaken.

Mengden frukt som jeg har angitt er omtrentlig - du får se hvor mye du får plass til oppå kaken.  Smile  

 

 

Del opp frukten i skiver og legg på midten av deigen.  Jeg la nektarinbåter på først, og deretter skiver av plommer og til slutt blåbærene.

La det være en god kant runt hele kaken uten frukt.

 

 

Så starter brettingen.

Dette gjorde jeg ved å ta tak i et hjørne av papiret og brette over en del av deigen. Så drar du forsiktig av bakepapiret og fortsetter med å brette over en ny flik av deigen.

 

 

Gjenta slik rundt hele kaken, slik at du får en fin dobbelkant med deig som pakker inn frukten.

 

 

Skyv papiret med kaken forsiktig over på en stekeplate.

 


Pensle over deigkanten med sammenpisket egg og dryss over perlesukkeret etterpå.

 

 

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 40-45 minutter.

 

 

Her ser du overfor bilde av kaken før steking og nedenfor bilde av kaken etter steking.

 

 

Kaken er klar når deigkanten er gyllenbrun og frukten er myk.

Det er nesten uungåelig at noe av fruktsaften renner ut på stekeplaten under stekingen, men det gjør jo ingenting (ser nesten litt stilig og rustikk ut, synes jeg  Wink  ) 

 

 

Drysset av maisenna under frukten forhindrer at frukten blir alt for rennende. Når kaken kommer rett ut av ovnen, vil imidlertid en del av fruktsaften være flytende oppå kaken. Dette endrer seg en god del når kaken blir helt avkjølt.

 

 

Så er det bare å starte å forsyne seg av en utrolig deilig fruktterte!

Med så mye frukt og bær, er dette faktisk en nokså sunn type kake.  Smile

 

 

Helt herlig!

 

 

Tips:

♥ Merk at paideigen ikke er særlig søt. Det er derfor godt å bruke syltetøy under frukten og å ha et rikelig dryss av perlesukker langs kanten.

♥ Aprikossyltetøyet jeg har brukt her er sponset av St. Dalfour, og jeg synes det er helt fantastisk på smak! Syltetøyet inneholder ikke sukker og er kun søtet med fruktjuice, men smaker akkurat like søtt som vanlig aprikossyltetøy. Det går imidlertid helt fint å bruke andre typer syltetøy også.

♥ Jeg anbefaler å la kaken avkjøles litt før servering, siden noe av fruktsaften tykner litt ved avkjøling.

 


 

♥ En Galette smaker best samme dag den er laget. Server gjerne iskrem ved siden av.

 


Galette kan du variere på utallige måter ved å bruke ulike kombinasjoner syltetøy, frukt og bær.


Dette ble en meget vellykket kombinasjon!

 


Høsten er alright den også!  Smile

 

♥ ♥ ♥ ♥

Galette med nektariner, plommer og blåbær
Ingredienser

Paideig:
♥ 300 g hvetemel
♥ 200 g smør
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ts kaldt vann

Fyll:
♥ 250 g aprikossyltetøy
- -
♥ 1 ss maisenna
♥ 2 ss sukker
- -
♥ 4 nektariner
♥ 3 blå plommer
♥ 100 g blåbær

Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ 2-3 ss perlesukker

Fremgangsmåte

Ha mel og sukker i en food processor med hakkekniv og ha oppi smør oppdelt i biter. Kjør food processoren på full hastighet til smøret har fordelt seg helt fint i melet. Ha så i vann og kjør videre til deigen samler seg. Klem deigen til en flat pakke og legg plastfolie rundt deigen. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir lettere å kjevle.

Kjevle deretter ut deigen direkte på bakepapir. Det er skal bli en sirkel som er omtrent så stor som stekeplaten, men det er ikke så nøye om kantene blir rette eller ikke. Jeg både kjevler og trykker deigen litt utover med fingrene.

Smør så aprikossyltetøyet utover deigen. Syltetøyet smøres utover i et jevnt lag, men la det være en liten kant uten syltetøy helt ytterst.

Bland sukker og maisenna i en skål og dryss dette over aprikossyltetøyet. Dette er med på å stabilisere noe av saften som kommer ut av frukten under stekingen.

Del opp frukten i skiver og legg på midten av deigen.  Jeg la nektarinbåter på først, og deretter skiver av plommer og til slutt blåbærene. La det være en god kant runt hele kaken uten frukt.

Så starter brettingen. Dette gjorde jeg ved å ta tak i et hjørne av papiret og brette over en del av deigen. Så drar du forsiktig av bakepapiret og fortsetter med å brette over en ny flik av deigen. Gjenta slik rundt hele kaken, slik at du får en fin dobbelkant med deig som pakker inn frukten.

Skyv papiret med kaken forsiktig over på en stekeplate. Pensle over deigkanten med sammenpisket egg og dryss over perlesukkeret etterpå.  Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 40-45 minutter. Kaken er klar når deigkanten er gyllenbrun og frukten er myk.

Tips

♥ Merk at paideigen ikke er særlig søt. Det er derfor godt å bruke syltetøy under frukten og å ha et rikelig dryss av perlesukker langs kanten.

♥ Aprikossyltetøyet jeg har brukt her er sponset av St. Dalfour, og jeg synes det er helt fantastisk på smak! Syltetøyet inneholder ikke sukker og er kun søtet med fruktjuice, men smaker akkurat like søtt som vanlig aprikossyltetøy. Det går imidlertid helt fint å bruke andre typer syltetøy også.

♥ Jeg anbefaler å la kaken avkjøles litt før servering, siden noe av fruktsaften tykner litt ved avkjøling. Det er nesten uungåelig at noe av fruktsaften renner ut på stekeplaten under stekingen, men det gjør jo ingenting (ser nesten litt stilig og rustikk ut, synes jeg). Drysset av maisenna under frukten forhindrer at frukten blir alt for rennende. Når kaken kommer rett ut av ovnen, vil en del av fruktsaften være flytende oppå kaken, men dette endrer seg som sagt en god del når kaken blir helt avkjølt.

♥ En Galette smaker best samme dag den er laget. Server gjerne iskrem ved siden av.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

1 kommentar

En himmelsk god galette 🤩😋 ALLE elsker den her hos meg 😋 Tusen takk for den fantastisk gode oppskriften 🙏🏼🍀💕🌸

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift