Brukere online: 1905
Brukere i dag: 23892
Brukere siste 7 dager: 172253
Å lage den franske terten "Galette" er en kjempefin måte å servere høstens frukter på! Når du først har lagd denne terten et par ganger, ser du hvor enkelt det er og hvor lett man kan variere samme oppskrift med nye typer frukter og bær.
For bare noen dager siden postet jeg oppskriften på Pæregalette med valnøtter og honning. I dette innlegget finner du også noen steg for steg-bilder av bakeprosessen. Jeg lagde samme dag også en variant med saftige plommer, som kommer her ("Galette aux prunes" på fransk). Jeg synes mørke plommer ser finest ut, men smaken blir jo like god med gule plommer.
Vaniljeis smaker stort sett alltid utmerket sammen med en varm og nystekt galette, og det er også tilfelle med denne plommegaletten!
Ingredienser
Mørdeig:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 2 dl melis
♥ 100 g smør
♥ 1 egg
Fyll:
♥ 10-12 blå plommer
Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ 4 ss brunt sukker
♥ 100 g mandelflak
Servering:
♥ 1 liter vaniljeis
Fremgangsmåte:
Ha mel og melis i en food processor med hakkekniv. Del opp smøret ha det i food processoren sammen med det tørre. Kjør dette sammen slik at smøret smuler seg i det tørre. Tilsett egget og kjør food processoren videre til deigen samler seg.
Kjevle ut deigen på et stykke bakepapir til en sirkel som er ca. 26 cm i diameter. Det er ikke så viktig at formen blir helt rund.
Rens plommene for stener og del dem i båter. Legg plommebåtene tett i tett på mørdeigsbunnen, men la de ytterste 4 cm langsmed kanten være uten. Brett så deigkanten innover mot plommefyllet.
Pensle deigkanten med sammenpisket egg. Fordel mandelflak over deigkanten og dryss brunt sukker over både deigkanten og plommene (se tips).
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 45-55 minutter. Kaken er ferdig når deigkanten er gyllen.
Server kaken gjerne varm og nylaget, og helst sammen med vaniljeis!
Samme oppskrift på galette som jeg har brukt tidligere, men kaken blir helt annerledes på smak og utseende når man bruker plommer som fyll.
Tips:
♥ Jeg bruker ofte syltetøy under frukt- eller bærfyllet i en galette (vaniljekrem og makronfyll er også veldig godt), men denne gangen droppet jeg det og la plommebåtene direkte på mørdeigsbunnen. Til gjengjeld drysset jeg litt ekstra mye brunt sukker over plommene.
♥ Kaken smaker best samme dag den er laget.
Og aller best smaker den når den kommer rett ut av ovnen!
Mmm, deilig! ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Mørdeig:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 2 dl melis
♥ 100 g smør
♥ 1 egg
Fyll:
♥ 10-12 blå plommer
Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ 4 ss brunt sukker
♥ 100 g mandelflak
Servering:
♥ 1 liter vaniljeis
Ha mel og melis i en food processor med hakkekniv. Del opp smøret ha det i food processoren sammen med det tørre. Kjør dette sammen slik at smøret smuler seg i det tørre. Tilsett egget og kjør food processoren videre til deigen samler seg.
Kjevle ut deigen på et stykke bakepapir til en sirkel som er ca. 26 cm i diameter. Det er ikke så viktig at formen blir helt rund.
Rens plommene for stener og del dem i båter. Legg plommebåtene tett i tett på mørdeigsbunnen, men la de ytterste 4 cm langsmed kanten være uten. Brett så deigkanten innover mot plommefyllet.
Pensle deigkanten med sammenpisket egg. Fordel mandelflak over deigkanten og dryss brunt sukker over både deigkanten og plommene (se tips).
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 45-55 minutter. Kaken er ferdig når deigkanten er gyllen.
Server kaken gjerne varm og nylaget, og helst sammen med vaniljeis!
♥ Jeg bruker ofte syltetøy under frukt- eller bærfyllet i en galette (vaniljekrem og makronfyll er også veldig godt), men denne gangen droppet jeg det og la plommebåtene direkte på mørdeigsbunnen. Til gjengjeld drysset jeg litt ekstra mye brunt sukker over plommene.
♥ Kaken smaker aller best samme dag den er laget.
1 kommentar
Litt forvirret ! Hva i all
Litt forvirret ! Hva i all verden er en hakkekniv i en food-prosessor ?
Skriv ny kommentar