Islandskake med svisker


"Islandskake" kjennetegnes av en kakebunn laget av kokosmarengs og et fyll av vaniljekrem, kremfløte og sjokolade. Kaken kan lages både med og uten sviskefyll (du finner også oppskrift på "Islandskake" uten svisker her på detsoteliv.no). Mange blir litt skeptiske når det gjelder sviskene, men sviskene gir faktisk en VELDIG GOD smak!

Se også oppskrift på "Islandskake med ananas", som inneholder corn flakes i kakebunnen og ananas i fyllet. Se dessuten "Bringebærdrøm med kokos", som også er en lignende kake.

Islandskake med svisker
Ingredienser

Kakebunn:
4 eggehviter
2 dl sukker
2 dl kokos
50 g kokesjokolade
1 ss potetmel
0,5 ts bakepulver

Vaniljekrem (se tips):
4 eggeplommer
100 g sukker
1 ss maisenna
1 dl kremfløte
100 g smør
2 ts vaniljesukker

Sviskefyll:
250 g svisker
1 dl vann
1 ss sukker

Pynt:
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
50 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Vend i potetmel og bakepulver. Hakk kokesjokoladen fint og bland i marengsen sammen med kokos.

Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 175°C i 45 min. Avkjøl kaken helt i formen.

Kok sviskene sammen med vannet og sukkeret. (5 min er som regel tilstrekkelig - pass på at det ikke blir sviskegrøt!). La sviskene stå i vannet til de er kalde. Sviskene skal være helt myke og oppsvulmet. Er de ikke det - gi dem et nytt lite oppkok og la dem stå i det varme vannet en gang til.

Til vaniljekremen has eggeplommer, sukker, maisenna og kremfløte i en liten kjele. Gi det et oppkok under omrøring. Ta kjelen av platen og pisk inn vaniljesukkeret og mykt smør i små klatter. La vaniljekremen stå kaldt.

Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken forsiktig ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende kakefat.

Ha vaniljekremen over kaken. Fordel sviskene over vaniljekremen. Dekk med pisket krem som er smaksatt med vaniljesukker og pynt med hakket sjokolade.

Tips

Den hjemmelagede vaniljekremen smaker fantastisk godt, men vær forberedt på at den kan være litt rennende. Hvis du lager kaken dagen før servering, er det derfor lurt å la kaken stå kaldt med kakeringen rundt helt frem til servering, slik at minst mulig av vaniljekremen renner ut på sidene.

Hvis du vil sikre deg mot rennende vaniljekrem, kan du bytte ut den hjemmelagede med 3-5 dl ferdig kjøpt vaniljekrem (f.eks. Piano). Du kan også bruke vaniljekrem laget på pose. Bruk 1 pose vaniljesaus til koking og kok opp sammen med 2,5 dl melk og 2 ss sukker for å lage vaniljekrem (følg anvisningen bak på pakken).

Kakekategori
Allergier og preferanser

14 kommentarer

Problemet med rennende vaniljekrem løses ved å gjøre følgende justering på framgangsmåten:

Til vaniljekremen has eggeplommer, sukker og kremfløte i en liten kjele. Gi det et oppkok under omrøring. Ta kjelen av platen og pisk inn vaniljesukkeret. Avkjøles til romtemperatur. Samtidig veies smøret opp og settes på benken til temperering til romtemperatur. Når begge har samme temperatur røres vaniljekremen inn i smøret litt av gangen, start med 1 ss og rør godt inn og øk mengden etter hvert.

Dersom man starter med å lage vaniljekremen og temperere smøret vil dette være klart til kaken kan pyntes. Og ingenting vil renne ut!

Du kan også ha i 1 ss maisenna sammen med egg, fløte og sukker-blandinga og la det koke noen sekunder for å få god hold og konsistens. Smørterningene kan også røres inn kalde i den varme blandinga, bare viktig at de røres i litt og litt, som du skriver JorunnM.

1. Kan man fryse kaken uten kremen?
2. Bør man bruke varmluft når man steker mRengsbunnen? Kaken ble jo veldig god, men min marengsbunn ble litt lite tørr inni

opplever at den hever seg helt fantastisk, men synker helt sammen på midten mot slutten av steketiden. Tips?

Hei! Har du et godt tips til å forhindre at kaken synker i midten når den blir satt på avkjøling?

Kjempegod kake. Populær på kakebordet! Brukte ferdig vaniljekrem så da ble den rask å lage=D

God kveld! Jeg laget denne knallfantastiske Islandskaken for første gang nå i helgen.
Stekte bunnen fredag kveld og monterte kaka rett før servering på lørdag. Helt aldeles nydelig!!

Men enda bedre i dag når den hadde satt seg.. Så da ble det smakeprøver til kaffen i dag også... :D Og siden valget sto mellom Islandskaka og Budapestkake da jeg skulle bake, måtte jeg bare prøve litt av kaka med aprikossyltetøy på. Det var også Himmelsk godt!!
Laget også Adorable, Lovable Chocolate Brownies dobbel porsjon i 30X40 panne- for med nesten 20 gjester må det jo bli nok kake... :D måtte steke litt lengre da det ble mye røre i forma... men denne oppskrifta ble akkurat sånn jeg syns Brownies skal være.. litt sticky i midten og med crispy sjikt på toppen. Gøy med bursdagsfeiring!!
Uansett... det jeg egentlig ville spørre om er: Siden vi nylig har fått mandel og div nøtteallergi i familien ville jeg gjerne ha flere tips om alternative kakebunner til de kakene vi vanligvis lager med nøttebunn. Ofte litt vanskelig å pønske ut slikt sjøl... :D Har du lyst til å lage en egen mappe for nøttefrie kaker?
Takk for mangfold og herlig inspirasjon!! er innpå her flere ganger i uka bare for å titte <3

Hei Hanne, takk for veldig koselig hilsen. Det ligger allerede en kategori for kaker uten nøtter på bloggen. Bare søk under "Allergier og preferanser" og velg Uten nøtter. :-)

Hei! Er det mulig å lage denne kaka dagen før med bunn og vaniljekrem, og ha på krem rett før servering?

Hvorfor sank bunnen min sammen på slutten av steketiden? Får ikke til bunnen.

Dette er ikke vaniljekrem, men gul krem som til suksesskake. Neste gang dropper jeg smøret!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift