Italienske marengs


Jeg simpelthen elsker "Italienske marengs"! De har en helt fantastisk konsistens; faste utenpå og bløte inni.

Dette i motsetning til "Franske marengs" som blir tørre inni (se oppskrift på Pikekyss eller Marengsringer). Forskjellen oppstår ved at man ved "Italienske marengs" koker sukkerlake som piskes inn i marengsmassen.

Det finnes også en tredje variant som lages ved at man pisker marengsmassen over vannbad. Dette gir gode og litt seige marengs (se oppskrift på "Sveitsiske marengs").

Selv foretrekker jeg Italienske marengs!!!

Ustekt egner Italiensk marengs seg supert i mousser og som topping på cupcakes (se for eksempel Vanilla Meringue Cupcakes". Men Italiensk marengs kan også stekes og resultatet blir superlekre marengs som du ser på bildet - her farget i dus, romantisk rosafarge...which I love:-)

Italienske marengs
Ingredienser

4 eggehviter
1 ts sitronsaft
3,5 dl sukker
3/4 dl vann

Fremgangsmåte

Pisk eggehviter stive. Tilsett 1 ts sitronsaft og 1 dl av sukkeret under fortsatt pisking.

Resterende 2,5 dl sukker og vann has i en kjele og kokes til sukkerlake i noen minutter. Hvis du har sukkertøytermometer skal laken opp i temperatur på 115°C-122°C (jeg lagde laken uten termometer og det gikk kjempefint, se tips). Hell den varme sukkerlaken inn i marengsmassen i en tynn stråle under fortsatt pisking. Pisk så videre til marengsen er kald og får en tykk, hvit softis-aktig konsistens. Hvis du vil kan du nå farge marengmassen med litt konditorfarge (se tips).

Ha marengsmassen i en kakesprøyte og sprøyt marengs i ønsket fasong på bakepapirdekkede stekeplater.

Stekes midt i ovnen ved 150°C i 15-20 min. La marengsen avkjøles på platen.

Tips

Sukkertøytermometer er et supert verktøy for å lage mange slags konfekt og en billig investering.

Jeg lagde som sagt marengsen uten termometer denne gangen og det gikk kjempefint likevel. Jeg lot sukkerlaken koke i noen minutter til den blir litt seig og koker med store bobler (tar ca 4-5 min).

Hvis du vil farge marengsen, er det best å bruke konsentrert konditorfarge som ikke tynner ut marengsen (såkalt pastafarge). Fås kjøpt i mange nettbutikker og kjøkkenutstyrsbutikker.

Marengsene er litt myke når de tas ut av ovnen, men har fast overflate. Det er lurt å la de bli helt avkjølt på platen. Da festner de litt og går ikke så lett i stykker.

"Italienske marengs" oppbevares best i romtemperatur.

22 kommentarer

Alt gikk bra til etter stekingen. Når jeg tar de ut av ovnen, senker de sammen og ser ganske trist ut..de er også ganske myk fra insiden og lysebrun på utsiden. Skal de ikke forbli hvit egentlig?

Som svar på av Marjolein (ikke bekreftet)

Høres ut som at formen din er for varm. Senk temperaturen litt neste gang du lager kakene, og la de til gjengjeld stå i ovnen litt lenger, så synker de ikke sammen og holder seg lyse i fargen.

Er disse seige inni etter avkjøling også? Er ute etter noen som blir sprø utenpå og litt seige inni. :-)

Etter å ha lest den første kommmentaren, stekte jeg dem i 120grader, men de ble brune utenpå og bløte inni og smakte fælt. Neste brett stekte jeg i 80 grader og 45min. Da så de riktige ut og smakte godt. Så temp. og tid er helt feil i oppskriften el. Så må det være en rar ovn!
Lykke til! Er dumt å få ødelagt resultat når en legger ned mye arbeid.

Lagde marengsene akkurat som i oppskriften, og de ble helt perfekte. Satte ned temperaturen til 100 grader etter ti minutter, og stekte litt lengre. Yum!

Hei, går det greit og lage dem dagen før? :) eller er det bedre og lage dem dagen dem skal serveres?

Hei. Så på NRK en i kveld at italiensk marengs skal ikke stekes den er ferdig når den er pisket i følge det som ble sagt i programmet Fra jord til bord.

Skal sukkerlaken bli brun? Prøvde å lage den og den ble brun og det kom ut veldig mye røyk
Vennligst svar fort. Hilsen jente 11 år!

Kan denne marengsen brukes til trollkrem, tro? - eller vil den bli flytende hvis jeg rører inn frosne tyttebær til slutt?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift