Jødekaker

Jødekaker
Ingredienser

5 dl melk eller kefir
500 g sukker
500 g smør
10 g hornsalt (se tips)
1 kg hvetemel

Litt ekstra mel til utbaking

Pynt:
sukker
kanel

Fremgangsmåte

Rør sukkeret ut i melken. Tilsett hornsaltet og deretter smør, som må være romtemperert og helt mykt i konsistensen (bruk gjerne håndmikser for å få blandingen jevn). Ha så i hvetemelet. Ikke rør mer enn nødvendig, bare til deigen er godt blandet. Bruk eventuelt litt ekstra mel for å justere konsistensen på deigen.

Ha mel på bakebordet og kjevle ut deigen. Stikk ut store runde kaker. Legg kakene på stekeplater dekket med bakepapir. Prikk kakene et par ganger med en gaffel. Strø deretter over sukker og eventuelt litt kanel.

Stek kakene midt i ovnen ved 200°C i ca 15 min. Kakene skal ha hevet seg og fortsatt være nokså lyse i fargen.

Tips

10 g hornsalt tilsvarer ca 2 ts.

Se også oppskrift på "Gammeldagse kjeks" og "Skolekjeks". Disse kakene ligner på "Jødekaker", men inneholder mindre smør og er derfor magrere og ikke fullt så myke.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

7 kommentarer

Lol

Her må melken varmes eller smøret smeltes - jeg prøvde å piske temperert smør inn i kald melk men det ble som forventet: skilt masse. Varmet melkemassen over vannbad før jeg tilsatte mel og fikk laget en fin deig. Jeg penslet dem med melk for å få perlesukkeret til å henge på

Spesifiser i oppskrifta at mjølka ikkje kan vere kald.. fleire som går på smellen at massen skiller seg.

Jeg hadde bare 200g sukker og 4 dl melk, og fikk til slutt 12 gode, tykke og luftige kaker! Valgte også å ha i litt gjær før melet og cirka 1 cm høyde på deigen før de gikk i ovnen

Jeg fikk ikke til å bruke håndmikser på blandingen før melet var oppi, da sprutet det bare veggimellom. Og selv med 1 kg mel fikk jeg aldri en deig jeg kunne kjevle ut, den ble altfor seig. Så jeg la bare deigklatter på brettet og stekte dem slik. Kakene ble gode og saftige i alle fall.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift