Jordbær- og ripskake


Better than any argument is to rise at dawn and pick dew-wet red berries in a cup. 

(Wendell Berry)

Oppskriften gir rød, nydelig sommerkake i liten langpanne. Server kaken oppdelt i søte firkanter og gjerne sammen med (mye) vaniljesaus.

Jordbær- og ripskake
Ingredienser

5 egg
7,5 dl sukker
7,5 dl hvetemel
200 g smør
- -
3 dl jordbær
2 dl rips

Pynt:
melisdryss

Fremgangsmåte

Smelt smøret og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland smeltet smør og hvetemel vekselsvis inn i deigen. Ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet.

Ha deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne, ca 20x30 cm. Del jordbær opp i mindre biter. Strø jordbærbitene og rensede rips over deigen.

Stek kaken midt i ovnen, først ved 120°C i 30 minutter. Øk deretter varmen til 150°C og stek kaken i 30 minutter til. Øk deretter varmen på ovnen til 180°C og stek i ytterligere 15 minutter slik at kaken får gyllen farge på toppen. Kaken bør nå være gjennomstekt, men sjekk gjerne for sikkerhets skyld med en kakenål. Avkjøl kaken i formen før den deles opp i firkanter.

Sikt over melis før servering.

Tips

Det er riktig at det skal være mye sukker i denne kakedeigen og at det ikke skal være noe bakepulver. Dette gjør at kaken blir kompakt og seig, som er godt i kombinasjon med de syrlige bærene.

Jordbærene må deles opp i mindre biter før du fordeler dem over deigen, ellers vil de synke til bunns i kaken under stekingen.

Kakestykkene er fine å fryse.

Du kan variere kaken med ulike typer bær. Vil du lage kake i stor langpanne, er det bare å doble oppskriften (se Bærkake i stor langpanne og Solbærkake i langpanne).

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Har bakt denne nå med glutenfritt mel, funket veldig fint! Stekte som i oppskriften. Hvis denne ikke blir ferdig på tiden har man kanskje gjort den klassiske bær-feilen:frosne bær? Da blir det selvfølgelig betydelig lengre steketid siden kaka er iskald når den settes i ovnen. Og frosne bær gir dessuten fra seg veldig mye veske, og da blir mengdeforholdet feil.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Hei, hyggelig å høre at du lyktes med kaken! :-) jeg har justert på steketiden når slik at flere kan lykkes. Dette er en kake som trenger lang steketid på lav varme for å blir gjennomstekt i midten.

Min erfaring er at det går greit med frosne bær hvis de ikke er for store. I denne oppskriften må jordbærene deles i mindre biter, så de kan ikke være frosne, men det bør gå greit at ripsene has frosne på kaken. Men helt enig med deg i at frosne bær avgir mer væske, så det beste er å bruke ferske bær.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift