Jordbær Romanoff

Jordbær Romanoff er en berømt dessert, som man vel kanskje kan si at er en voksen versjon av Jordbær med krem.  Desserten sies å ha blitt oppfunnet av den franske kokken Auguste Escoffier ved fasjonable Carlton Hotel i London på tidlig 1900-tallet. Desserten fikk den gang navnet "Strawberries American Style". Desserten ble imidlertid først ordentlig berømt etter at den på 1940-tallet ble servert i restauranten Romanoff, som holdt til i Rodeo Drive i Beverly Hills i Los Angeles, og som var svært populær blant Hollywood-stjernene. Restauranten ble drevet av Michael Romanoff frem til restauranten stengte dørene i 1962. Michael Romanoff hevdet at han var i slekt med den russiske tsarfamilien Romanov, men det viste seg å bare være løgn. Uansett klarte han å gjøre desserten "Strawberries Romanoff" svært berømt i USA (i tillegg til "Noodles Romanoff", som lages av nudler, rømme og ost). 

Jordbær Romanoff kjennetegnes av friske jordbær som marineres i en lake av appelsinsaft, sukker og appelsinlikør (Cointreau eller Grand Marnier). Deretter serveres jordbærene med en rømmekrem som lages av pisket fløtekrem, seterrømme, vanilje og melis. Kremen skal være iskald og ha en nærmest softis-aktig konsistens. 

Server desserten gjerne sammen med et glass champagne på ekte Hollywood-vis! 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.


Ingredienser: 

Marinerte jordbær: 
♥ 500 g jordbær
♥ presset saft av 1 appelsin
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ss Cointreau eller Grand Marnier (se tips)

Rømmekrem:
♥ 2 dl kremfløte
♥ 2 ss seterrømme
♥ 1 ts vaniljepasta (se tips)
♥ 1 ss melis

Pynt:
♥ revet skall av 1 appelsin


Fremgangsmåte: 

Marinerte jordbær:

Rens jordbærene og del dem i biter. Ha jordbærbitene i en bolle og bland med presset appelsinsaft, sukker og appelsinlikør. Vend godt rundt. 

 

 

Ha bærene i en glassbolle og dekk over med plastfolie. Sett kaldt i minst 4 timer, og gjerne over natten.

 

 

Jordbærene vil etter hvert safte seg. Vend rundt på bærene av og til. 

 

 

Rømmekrem:

Pisk kremfløten til myk fløtekrem.

Vend inn seterrømme, vanilje og melis. 

Sett kremen kaldt frem til servering. 


Servering: 

Ved servering has først marinerte jordbær og noe av jordbærsaften i dessertskåler. 

 

 

Legg på en god klatt rømmekrem. Pynt med revet appelsinskall. 

Serveres kald og nylaget! 

 

 

Tips: 

♥ Vaniljepasta er en vaniljesirup som fås kjøpt i de fleste matbutikkene og som gir veldig god vaniljesmak på kremen. Du kan alternativt bruke frø fra vaniljestang, vaniljeekstrakt eller vaniljesukker. 

♥ Jeg bruker seterrømme for at rømmekremen skal få en tykk konsistens. Bruker du lettrømme, blir kremen tynnere. Du kan alternativt bruke crème fraîche. 

♥ Jeg liker best å bruke appelsinlikøren Cointreau. Du får kjøpt den på polet. Alternativt kan du bruke Grand Marnier, og Brandy / konjakk brukes også av og til.
 


♥ I noen varianter av denne oppskriften blandes litt appelsinlikør eller brandy også i rømmekremen. 

♥ ALKOHOLFRITT: Dersom du ønsker en alkoholfri dessert, kan du droppe likøren og bare bruke presset appelsinsaft. 

♥ I tillegg til revet appelsinskall er det godt å drysse noen hakkede, ristede mandler over desserten til pynt. 

♥ Denne desserten skal som nevnt serveres kald. Sett gjerne dessertskålene i kjøleskapet en stund før du fyller dem, så også de er avkjølte. 

 

Nydelig, sommerlig dessert! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Jordbær Romanoff
Ingredienser

Marinerte jordbær: 
♥ 500 g jordbær
♥ presset saft av 1 appelsin
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ss Cointreau eller Grand Marnier (se tips)

Rømmekrem:
♥ 2 dl kremfløte
♥ 2 ss seterrømme
♥ 1 ts vaniljepasta (se tips)
♥ 1 ss melis

Pynt:
♥ revet skall av 1 appelsin

Fremgangsmåte

Marinerte jordbær:
Rens jordbærene og del dem i biter. Ha jordbærbitene i en bolle og bland med presset appelsinsaft, sukker og appelsinlikør. Vend godt rundt. 

Ha bærene i en glassbolle og dekk over med plastfolie. Sett kaldt i minst 4 timer, og gjerne over natten. Jordbærene vil etter hvert safte seg. Vend rundt på bærene av og til. 

Rømmekrem:
Pisk kremfløten til myk fløtekrem. Vend inn seterrømme, vanilje og melis. 

Sett kremen kaldt frem til servering. 

Servering: 
Ved servering has først marinerte jordbær og noe av jordbærsaften i dessertskåler. 

Legg på en god klatt rømmekrem. Pynt med revet appelsinskall. 

Serveres kald og nylaget! 

Tips

♥ Vaniljepasta er en vaniljesirup som fås kjøpt i de fleste matbutikkene og som gir veldig god vaniljesmak på kremen. Du kan alternativt bruke frø fra vaniljestang, vaniljeekstrakt eller vaniljesukker. 

♥ Jeg bruker seterrømme for at rømmekremen skal få en tykk konsistens. Bruker du lettrømme, blir kremen tynnere. Du kan alternativt bruke crème fraîche. 

♥ Jeg liker best å bruke appelsinlikøren Cointreau. Du får kjøpt den på polet. Alternativt kan du bruke Grand Marnier, og Brandy / konjakk brukes også av og til.

♥ I noen varianter av denne oppskriften blandes litt appelsinlikør eller brandy også i rømmekremen. 

♥ ALKOHOLFRITT: Dersom du ønsker en alkoholfri dessert, kan du droppe likøren og bare bruke presset appelsinsaft. 

♥ I tillegg til revet appelsinskall er det godt å drysse noen hakkede, ristede mandler over desserten til pynt. 

♥ Denne desserten skal som nevnt serveres kald. Sett gjerne dessertskålene i kjøleskapet en stund før du fyller dem, så også de er avkjølte. 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift