Kong Oscar II's kake

Kong Oscar II's kake

27.10.2008

Her har du en berømt, svensk kake som er oppkalt etter Kong Oscar II, som var konge av både Norge og Sverige fra 1873 og frem til unionsoppløsningen i 1905. Unionsoppløsningen oppfattet han som et stort nederlag og han døde bare to år etter i 1907. "Kong Oscar II's kake" (også kalt "Kung Oscars tårta") består av mandelbunner som fylles med deilig, gul krem som er blandet med hjemmelaget mandelkrokan. Kaken pyntes med mandelflarn og smaker rett og slett UTSØKT til en god kopp kaffe!

Kong Oscar II's kake

Ingredienser

Mandelbunner:
100 g mandler
150 g sukker
4 eggehviter

Gul krem:
4 eggeplommer
100 g sukker
2 dl kremfløte
150 g smør

Mandelkrokan:
20 mandler (hakket)
5 ss sukker

Pynt:
mandelflarn

Fremgangsmåte

Mal mandlene og bland med sukker. Pisk eggehvitene stive. Vend i mandelblandingen.

Tegn 3 sirkler på bakepapir som er 20 cm i diameter. Smør deigen jevnt utover inni sirklene. (Alternativt kan du ha deigen i 3 runde former (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen.)

Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175°C i 15 min. La kakebunnene bli HELT KALDE før de forsiktig tas av bakepapiret (ha de eventuelt en liten stund i fryseren), se tips.

Til den gule kremen has eggeplommer, sukker og kremfløte i en kjele. Kok opp under stadig omrøring med en stålvisp til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl litt. Pisk så inn romtemperert smør i små klatter. Rør godt til kremen blir helt jevn. Avkjøl kremen helt i kjøleskapet, slik at den får en tykk og smørbar konsistens.

Lag mandelkrokanen ved å smelte sukkeret i en liten kjele. Sukkeret skal bli flytende og lysebrunt i fargen. Ta kjelen av platen og rør inn grovt hakkede mandler. Hell blandingen på et oljet stykke bakepapir og la avkjøle til den blir hard. Hakk deretter opp den harde krokanen i en food processor eller med morter. Bland mandelkrokanen inn i den avkjølte, gule kremen.

Legg mandelbunnene sammen med kremen. Strø over mandelflarn til pynt. Sett kaken i kjøleskapet frem til servering.

Tips

Har du varmluftsovn, kan du steke flere bunner samtidig. Pass på å bytte om på plasseringen i ovnen etter halve steketiden, slik at bunnene blir jevnt stekt.

Det er viktig at kakebunnene blir helt kalde før du drar av bakepapiret, ellers vil de lett gå i stykker. Dette er tynne og skjøre mandelbunner!

Merk at dette blir en liten konfektkake, men kaken er likevel såpass mektig at det passer best å skjære den i smale serveringsstykker.

"Kong Oscar II's kake" er holdbar i kjøleskapet i flere dager. Den egner seg også godt til frysing.

27.10.2008
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

Hei

Har selv erfart at kremen får enda bedre konsistens hvis du gjør motsatt, altså rører inn litt og litt avkjølt eggekrem inn i mykt smør (1 ss om gangen og rører kraftig mellom hver gang) - blir fastere

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter