Luksusmandelkake

Luksusmandelkake

08.05.2010
Luksusmandelkake

Ingredienser

Mørdeig:
3 dl hvetemel
2 ss melis
150 g smør
1 eggeplomme

Fyll:
3 egg
200 g sukker
300 g mandler
3 ss mandellikør
0,5 ts nellik
0,5 ts ingefær
0,5 ts allehånde
0,5 ts bakepulver

Pynt:
200 g skåldede mandler
2 dl sukker
4 ss vann

Fremgangsmåte

Smuldre sammen mel, melis og smør. Tilsett eggeplomme og kna deigen raskt sammen. (Deigen kan også kjøres raskt sammen i food processor med hakkekniv.)

Trykk deigen ut i bunn og kanter på en rund, smurt form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Sett formen i kjøleskapet i 30 min.

Til fyllet piskes egg og sukker til eggedosis. Tilsett malte mandler, mandellikør, krydder og bakepulver. Ha dette i kakeformen. Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min. Ta kaken ut av ovnen og avkjøl noe. Legg skåldede mandler i pent mønster oppå kaken.

Lag karamellsaus ved først å smelte sukkeret i en tykkbunnet kjele til det er flytende og lysebrunt. Tilsett kokende vann (karamellen er varm og vil bruse opp, så pass på så du ikke brenner deg). Rør om til karamellen er helt oppløst (se tips).

Øs den varme karamellsausen over mandlene med en spiseskje. Sett kaken tilbake i ovnen og stek videre midt i ovnen ved 200°C i ca 10 til mandlene har fått gylden farge.

La kaken bli helt kald i formen (gjerne et par timer eller over natten i kjøleskapet) før du tar den ut av formen og fjerner bakepapiret, ellers vil den kunne gå i stykker.

Tips

Merk at det smeltede sukkeret vil kunne stivne og bli hardt når du heller over vannet. Det skjer fordi vannet er kaldere enn sukkeret, og det er derfor viktig at du bruker kokende vann. Sukker som stivner vil smelte igjen om du setter kjelen over svak varme.

"Luksusmandelkake" kan fryses.

- -
THE LUXURY TO APPREHEND

"The Luxury to apprehend
The Luxury 'twould be
To look at Thee a single time
An Epicure of Me
In whatsoever Presence makes
Till for a further Food
I scarcely recollect to starve
So first am I supplied—

The Luxury to meditate
The Luxury it was
To banguet on thy Countenance
A Sumptuousness bestows
On plainer Days, whose Table far
As Certainty can see
Is laden with a single Crumb
The Consciousness of Thee."

(Emily Dickinson)

08.05.2010
Kakekategori: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter