Madeleines au citron

Madeleines au citron

04.11.2010
Madeleines au citron

Ingredienser

3 egg
1 eggeplomme
125 g sukker
presset saft og skall av 1 stor sitron
2 ts bakepulver
125 g hvetemel
100 g smør

Fremgangsmåte

Pisk eggene og eggeplommen sammen med sukkeret. Tilsett sitronsaft og skall. Sikt mel og bakepulver og bland i. Rør i smeltet smør til slutt.

Fyll deig i madeleineformer som er sprayet med formfett. Beregn ca 1 ss deig til hver kake slik at formene blir omtrent 2/3 fulle. Du kan legge deigen i midten av formen og trenger ikke å smøre den utover (deigen vil smelte og fylle formene uansett under stekingen, dessuten skal "Madeleines" helst ha en liten forhøyning på midten, hvilket du får ved å sette spiseskjeen med deig i midten av formen på denne måten).

NB! Det er veldig viktig å ikke fylle formene for fulle, ellers vil deigen bare renne utover og kakene mister fasongen.

Stekes midt i ovnen ved 180°C i ca 20 min, til de er lyst gyldne. Hvelv kakene ut av formene og avkjøl.

Tips

"Madeleines" smaker best nystekte, men kan også fryses.

- -

"I raised to my lips a spoonful of the cake . . . a shudder ran through my whole body and I stopped, intent upon the extraordinary changes that were taking place....

The sight of the little madeleine had recalled nothing to my mind before I tasted it...but...suddenly the memory appeared to me.
The taste was that of the little crumb of madeleine which on Sunday mornings, when I went to say good day to her in her bedroom, my aunt Léonie used to give me, dipping it first in her own cup of real or of lime-flower tea… And as soon as I had recognized the taste of the piece of madeleine soaked in the decoction of lime-blossom which my aunt used to give me, immediately the old grey house upon the street, where her room was, rose up like a stage set…and with the house the town….the streets along which I used to run errands, the country roads we took when it was fine…the whole of Combray and its surroundings, taking shape and solidity, sprang into being, town and gardens alike, from my cup of tea.”

(Tekst fra romanverket "På sporet av den tapte tid" ("À la recherche du temps perdu") skrevet av Marcel Proust (1871-1922).)

04.11.2010
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter