Marshmallows

Bruk rolige juledager til å teste ut å lage hjemmelagde Marshmallows

Marshmallows ser vanskelig ut å lage selv, men det er faktisk lett å få til dersom oppskriften er god. 

Disse blir hvite og luftige, smaker vanilje, og smelter på tungen...

 

 

Hjemmelagde marshmallows er nydelige å spise som de er eller å ha i en kopp varm sjokolade.

Og de er fantastiske å gi bort som spiselig julegave!

 

Fluffy yummyness...  Yum  

 

Denne oppskriften er beregnet på en liten langpanne og gir ca. 30-40 marshmallows, avhengig av hvor store du lager dem.  
 

Ingredienser:
♥ 13 plater gelatin
♥ 2 dl kaldt vann
♥ 700 g sukker
♥ 2 ss glukose eller hvit sirup
♥ 3 dl vann
♥ 3 eggehviter
♥ 1 vaniljestang

Melisdryss:
♥ 100 g melis
♥ 4 ss maisenna


Fremgangsmåte: 

Legg gelatinplatene i bløt i 2 dl kaldt vann.

Ha sukker, glukose og 3 dl vann i en kjele. Varm opp blandingen mens du rører litt i den med en tresleiv. Bruk et sukkertermometer og la blandingen småkoke uten lokk helt til temperaturen når 130°C. NB! Følg nøye med under kokingen og vær forsiktig, for dette blir veldig varmt!

Ta kjelen av platen og ha forsiktig de bløtlagte gelatinplatene (og rester av vannet de har ligget i) i kjelen. Bruk grytekluter og vær forberedt på at den varme sukkerlaken kan bruse når den kommer i kontakt med gelatinplatene og vannet. Rør rundt slik at gelatinen smelter og fordeler seg jevnt i laken.

Pisk eggehvitene til luftig skum. Senk hastigheten på kjøkkenmaskinen til laveste nivå og hell den varme sukkerlaken i eggehvitemassen i en tynn stråle under forsiktig pisking. Når all lake er blandet inn, økes hastigheten på kjøkkenmaskinen. Pisk blandingen i 5 minutter, til den er blank og hvit. Tilsett frø fra vaniljestangen. Pisk videre på høy hastighet i 10 minutter til. Marengsen skal nå være meget tykk, matt og stiv.

Gjør klar langpannen mens marengsen piskes i kjøkkenmaskinen: 

Finn frem en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm). Smør formen lett med olje og legg plastfolie i formen slik at folien dekker både bunn og kanter.

Bland melis og maisenna sammen.

Dryss omtrent 1/3 av melisblandingen jevnt utover i bunnen av langpannen. Det er viktig at dette gjøres ordentlig for å hindre at marshmallowsen henger fast i folien.

 

 

Når marengsen er ferdig pisket, has den straks over i langpannen.

 

 

Jevn til overflaten med en slikkepott, dekk til med plastfolie, og sett formen i kjøleskapet i minst 3 timer slik at marshmallowsen stivner.

 

 

Legg et stort stykke bakepapir på en fjøl og dryss over omtrent 1/3 av melisblandingen.

Ha resten av melisblandingen i en bolle. Ta langpannen ut av kjøleskapet og hvelv marshmallowsen over på det melisdryssede bakepapiret.

 

 

Dra forsiktig av plastfolien (vær forberedt på at dette er klissete). Dryss straks litt av melisblandingen på toppen av marshmallowsen.

 

 

Bruk en stor kniv til å skjære marshmallowsen i firkanter, ca. 3 x 3 cm store.

 

 

Vend hver bit straks i bollen med melisblandingen så de ikke blir klissete på utsiden.

 

 

Ferdig! 

Skikkelig stas å prøve ut hjemmelagde Marshmallows!  Smile  

 

 

Marshmallows med vaniljesmak er klassiske og nydelige! 

Gleder meg til å teste ut Marshmallows med flere forskjellige smaker og farger etter hvert. 

 

 

Tips:

♥ Det er superviktig at du bruker sukkertermometer, ellers er det svært vanskelig å lykkes. Sukkerlaken må nå 130°C for at marshmallowsene skal stivne. Og husk at dette er utrolig varmt og veldig farlig å få på huden! Vær forsiktig!

♥ Det er også veldig viktig at du pisker lenge nok med kjøkkenmaskinen. Selv om marengsen virker stiv nok tidligere, så følg pisketiden som angitt.

♥ Marshmallow er veldig klebrige, derfor må du ha rikelige mengder melis/maisenna-blanding for hånden. Du bruker ikke opp alt, men det er kjekt å ha rikelig. Når du skjærer marshmallows i firkanter, kan det være lurt å jevnlig ha melis/maisenna-blanding på kniven (eller pizzahjul eller saks) for å hindre at det klistrer for mye. Det samme gjelder fingrene dine mens du holder på. 

♥ Oppbevar marshmallows i en tett boks i kjøleskapet med bakepapir mellom lagene. De tåler også å oppbevares i romtemperatur. Holdbarheten er ca. 1 måned. 

 

 

 ♥ ENJOY! ♥  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 
Marshmallows
Ingredienser

♥ 13 plater gelatin
♥ 2 dl kaldt vann
♥ 700 g sukker
♥ 2 ss glukose eller hvit sirup
♥ 3 dl vann
♥ 3 eggehviter
♥ 1 vaniljestang

Melisdryss:
♥ 100 g melis
♥ 4 ss maisenna

Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i bløt i 2 dl kaldt vann.

Ha sukker, glukose og 3 dl vann i en kjele. Varm opp blandingen mens du rører litt i den med en tresleiv. Bruk et sukkertermometer og la blandingen småkoke uten lokk helt til temperaturen når 130°C. Følg nøye med under kokingen og vær forsiktig, for dette blir veldig varmt!

Ta kjelen av platen og ha forsiktig de bløtlagte gelatinplatene (og rester av vannet de har ligget i) i kjelen. Bruk grytekluter og vær forberedt på at den varme sukkerlaken kan bruse når den kommer i kontakt med gelatinplatene og vannet. Rør rundt slik at gelatinen smelter og fordeler seg jevnt i laken.

Pisk eggehvitene til luftig skum. Senk hastigheten på kjøkkenmaskinen til laveste nivå og hell den varme sukkerlaken i eggehvitemassen i en tynn stråle under forsiktig pisking. Når all lake er blandet inn, økes hastigheten på kjøkkenmaskinen. Pisk blandingen i 5 minutter, til den er blank og hvit. Tilsett frø fra vaniljestangen. Pisk videre på høy hastighet i 10 minutter til. Marengsen skal nå være meget tykk, matt og stiv.

Gjør klar langpannen mens marengsen piskes i kjøkkenmaskinen: 
Finn frem en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm). Smør formen lett med olje og legg plastfolie i formen slik at folien dekker både bunn og kanter. Bland melis og maisenna sammen. Dryss omtrent 1/3 av melisblandingen jevnt utover i bunnen av langpannen. Det er viktig at dette gjøres ordentlig for å hindre at marshmallowsen henger fast i folien.

Når marengsen er ferdig pisket, has den straks over i langpannen. Jevn til overflaten med en slikkepott og sett formen i kjøleskapet i minst 3 timer slik at marshmallowsen stivner.

Legg et stort stykke bakepapir på en fjøl og dryss over omtrent 1/3 av melisblandingen. Ha resten av melisblandingen i en bolle. Ta langpannen ut av kjøleskapet og hvelv marshmallowsen over på det melisdryssede bakepapiret. Dra forsiktig av plastfolien. Dryss litt av melisblandingen på toppen av marshmallowsen.

Bruk en stor kniv til å skjære marshmallowsen i firkanter, ca. 3 x 3 cm store. Vend hver bit straks i bollen med melisblandingen så de ikke blir klissete på utsiden.

Tips

♥ Det er superviktig at du bruker sukkertermometer, ellers er det svært vanskelig å lykkes. Sukkerlaken må nå 130°C for at marshmallowsene skal stivne. Og husk at dette er utrolig varmt og veldig farlig å få på huden! Vær forsiktig!

♥ Det er også veldig viktig at du pisker lenge nok med kjøkkenmaskinen. Selv om marengsen virker stiv nok tidligere, så følg pisketiden som angitt.

♥ Marshmallow er veldig klebrige, derfor må du ha rikelige mengder melis/maisenna-blanding for hånden. Du bruker ikke opp alt, men det er kjekt å ha rikelig. Når du skjærer marshmallows i firkanter, kan det være lurt å jevnlig ha melis/maisenna-blanding på kniven (eller pizzahjul eller saks) for å hindre at det klistrer for mye. Det samme gjelder fingrene dine mens du holder på. 

♥ Oppbevar marshmallows i en tett boks i kjøleskapet med bakepapir mellom lagene. De tåler også å oppbevares i romtemperatur. Holdbarheten er ca. 1 måned. 

3 kommentarer

Hei,

Juleboka kom godt med i år, det ble syv slag uten problemer! :D
Men, har du tips til oss som ikke spiser/kan spise gelatin? Finnes det i Norge alternativer som erstatter og er like bra, eller nesten like bra som gelatin?

Som svar på av Beate (ikke bekreftet)

Hei Beate, hyggelig å høre at du liker juleboken! :-) Jeg vet at mange veganere bruker agar som erstatning for gelatin, men jeg har ikke erfaring med å bruke dette selv. Agar er laget av alger, og fås kjøpt i helsekostforretninger. Ved søk på nettet finner du mange oppskrifter med agar.

Hei! Tenkte jeg skulle prøve meg på marshmallows i år til jul. De ble kjempekompakte sist år, men håper på å få den rett i år med din oppskrift. Lurte bare på om eggehvitene allerede burde være pisket opp når sukkeret når 130, eller om man skal begynne å piske eggene når sukkeret når 130 og la det kjøle seg litt ned før man heller det i.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift