Mormors beste boller

Mormors beste boller
Ingredienser

200 g smør
4 dl melk
2 egg
2 dl sukker
1 ts kardemomme
1 pose tørrgjær (se tips)
1 kg hvetemel

Pensling:
1 egg
litt melk

Pynt:
perlesukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en liten kjele. Tilsett melken og varm opp til ca 45°C. Pisk egg og sukker lett sammen og bland med smørmelken. Ha i kardemomme. Bland tørrgjæren med hvetemelet. Ha i væsken og elt deigen blank og smidig. Hev deigen i ca 30 min.

Ta deigen på bakebordet, eventuelt sammen med litt ekstra hvetemel, og elt den sammen. Del deigen opp i 25 deler og form boller. Sett bollene på stekeplater dekket med bakepapir og etterhev i ca 15 min.

Pensle bollene med sammenpisket egg og litt melk og dryss eventuelt over litt perlesukker på hver bolle. Stek bollene gyldne midt i ovnen ved 210°C i ca 10 min.

Tips

Tørrgjær for søte deiger (rød pakning) egner seg ekstra godt til å lage boller med.

Du kan alternativt bruke en pakke med fersk gjær i stedet. Fersk gjær må imidlertid løses opp i lunken væske og ikke blandes med hvetemelet. Fersk gjær er dessuten mer ømfindtlig for varme enn tørrgjær, så væsken må i så fall ikke ha mer enn ca 37°C (dvs være fingervarm).

Kna eventuelt inn 1-2 dl rosiner i deigen før du former bollene.

Bollene er kjempefine å fryse!

Kakekategori
Allergier og preferanser

14 kommentarer

Den absolutt beste oppskrifta på boller! Trenger ikke mel til utbaking engang :D Har brukt den som grunnoppskrift til boller med og uten rosener, kanelboller, kringle etc Flott resultat hver gang :)

Ja, helt enig! Beste bolledeigen! Og jeg bruker den som grunnoppskrift til alt av boller med eller uten rosiner, hvetekringle/flettekrans, skolebrød, solboller, kanelsnurrer m.m 😊 nydelig smak (jeg bruker fersk gjær isteden og kun 25 gram i hver deig og to ts vaniljesukker)og helt fantastisk deig å jobbe med 😊👍🤩😋😋

Flott oppskrift! Deigen er lett å jobbe med og bollene smaker kjempe godt! Jeg har brukt deigen til å lage kanelboller! :-)

Hei! Tusen takk for en flott oppskrift :) Bakte disse bollene i dag, nam nam!! Deigen er utrolig lett å jobbe med og bollene blir knallgode

Det var veldig fint å bruke deigen til andre forsellige boller enn vanlige boller som
Du skrev at vi skulle!!!!

Hej.lurer på om det går ann å bruke den pakka med blå pakke med tørr gjær for har ikke annet gjære i huset? går den ann brukde denne deigen til boller med vannlijekrem?

For en deig!! Den ble knall god Min nye favoritt Brukte den til kanelboller og det ble de beste kanelbollene jeg har smakt

Synes ikke deigen hevet noe særlig jeg.. de står i ovnen nå, så blir spennende å se resultatet :)
Jeg har brukt oppskriften til verdens beste boller når jeg har bakt søtdeig ( og de er helt fantastisk gode!), men denne gangen tenkte jeg å prøve disse med vaniljekrem i :)

Måtte bytte ut tørrgjær med active dry yeast ettersom jeg bor i USA, ca. 21 gram. Hevde deigen i omtrent 1,5 time og den ble mer enn dobbelt så stor! Nå er ett brett i ovnen og et annet til etterheving, men de ser fantastiske ut! Takk for flott oppskrift :)

Hei!

Fungerer det å halvere deigen? Trenger ikke så mange boller da vi bare er to her i huset.

Dette er nydelige boller, men jeg sliter med at de blir rå i midten:( har du noe forslag til hvordan jeg kan unngå det framover, og har du noe om ettersteking slik at ikke de to siste rundene (som er fryst) går til spille?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift