Ostekake med sitron

Ostekake med sitron

07.12.2004


Moren min er spesielt glad i kaker med sitronsmak, og "Ostekake med sitron" er komponert etter hennes spesialbestilling. Ostefromasjen er tilsatt en god del sitronsaft og har derfor ekstra god smak av sitron. Og selvfølgelig er det sitrongelé på toppen.

Om moren min ble fornøyd? Tror det, for hun snakket om kaken i minst de 5 påfølgende telefonsamtalene!

Ostekake med sitron

Ingredienser

Bunn:
225 g søt havrekjeks
100 g smør

Fyll:
1 pk sitrongelépulver
1,5 dl kokende vann
1 dl sitronsaft
3 dl lettrømme
200 g kremost
100 g melis
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Pynt:
1 pk sitrongelépulver
2,5 dl kokende vann
8 sitronskiver

Fremgangsmåte

Knus kjeksen i en morter eller knus kjeksen ved å ha den i en plastikpose og kjevle over. Bland kjekssmulene med smeltet smør. Ha en kakering (26 cm i diameter) direkte på et passende fat. Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten på kakeringen. (Alternativt: Bruk den nye typen kakeform som kombinerer springform med kakefat som heter Bake it Easy.) Sett formen kaldt.

Kok opp vann og sitronsaft (se tips). Løs opp sitrongelépulveret i det varme sitronvannet. Avkjøl blandingen til den er romtemperert, men fortsatt helt flytende.

Pisk sammen rømme, kremost, melis og vaniljesukker. Hell i den avkjølte geleblandingen i en tynn stråles mens du fortsetter å røre. Pisk kremfløten til krem og bland deretter kremen inn i fyllet.

Hell fyllet i kakeformen og la kaken stivne i kjøleskapet (4-6 timer eller over natten).

Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl blandingen til den er romtemperert, men fortsatt flytende. Hell geleen i formen og sett kaken tilbake i kjøleskapet til gelélokket har stivnet.

Skjær forsiktig langs kakeringen med en kniv og fjern kakeringen. Pynt kaken med sitronskiver.

Tips

Hvis du bruker presset sitronsaft, bør du sile saften for å fjerne fruktkjøtt og stener. Selv bruker jeg ferdigpresset sitronsaft på flaske til denne kaken, men valget er ditt.

Ønsker du mindre ostesmak, kan du bruke 125 g kremost i stedet for 200 g.

Bruk elektrisk mikser når du blander fyllet, slik at blandingen blir helt jevn.

Ikke ta av kakeringen før du heller over geléen. Selv om du setter kakeringen tilbake rundt kaken, vil geléen renne ut igjennom sprekkene mellom formen og kaken fordi den er så tyntflytende.

Det er min erfaring at kjeksbunnen kan sitte litt fast i fatet når kaken kommer rett fra kjøleskapet, så jeg pleier å la kaken stå i romtemperatur en liten stund før severing. Da blir smøret i bunnen mykere og kakestykkene penere.

Kaken er holdbar i kjøleskapet!

07.12.2004
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

29 kommentarer

Hei Kristine :-) takk for en nydelig sitronkake oppskrift :-) Jeg var på utkikk etter en frisk ny kake å bake og fant denne vakre friske bloggen :-) Kaken er nå ferdig og skal nytes i morgen. Har småsmakt på alt mens jeg bakte og det var deilig og friskt~så denne vet jeg vil bli en suksess :-) Lykke til videre med blogg og ha en nydelig sommer.

Solfrisk sommer klem fra Emma Louise <3

Takk for hilsen og hyggelig tilbakemelding!

hvor mange dager er denne holdbar i kjøleskap?

Den kan gjerne stå i kjøleskapet i 3-4 dager.

Flott oppskrift som virkelig slo an. Prøvde meg på denne i går, og i dag var det en stor suksess :) Tror jeg tar meg friheten av å se etter flere oppskrifter her, og takk som deler :)

Det er ikke annet for meg å gjøre enn å ønske deg og dine en god jul,og igjen takker jeg for oppskriften:)

Smakte ei ostekake med mandelbunn og den var bare helt nydelig... :) Synes at kjeksbunnen er for mektig, men d er smak og behag selvfølgelig. Et lite tips bare for di som vil, og så er den glutenfri også :P

Hei, ja ostekake på mandelbunn er veldig godt. Det skal jeg lage!

Noen ganger blir røra litt for tynn, så den renner gjennom formen. Et tips er å begynne oppskriften med å koke sitrongeleen, sånn at den blir skikkelig avkjølt. Bruk mikseren minst mulig på rømmen. Bland i denne rekkefølgen: Melig, kremost og vaniljesukker. Sitrongele. Rømme (vær forsiktig). Visp kremen. Bland fyllet forsiktig inn i kremen litt og litt, så har du kontroll på at den ikke blir for tynn. Dette er "signaturkaka" mi :). Nå gjenstår bare gelelokket, skal ha på nyttår :). Veldig god med bringebærlokk, da det er både syrlig og litt søtt. Også har jeg heller 1,5 dl sitron og 1 dl vann i fyllet.

Takk for dine tips! Blir sikkert nydelig med enda litt mer sitronsaft i forhold til vann i ostefromasjen.
For å hindre at ostefyllet renner ut av formen, er det viktig at kjeksbunnen presses helt ut til kanten av kakeringen slik at det blir helt tett. :-)

Bruk slikkepott når du forsiktig vender fyllet inn i kremen! Ikke mikser.

Hei:) tenkte å prøve meg på denne idag, den ser så god ut:) Leste at gelatin ikke stivner med sitronsaft, vet du om dette er riktig? Vil gjerne ha det oppi:) og kan man bruke vaniljestang istedenfor vaniljesukker? :)
Takk for så mange fristende oppskrifter, du er så flink:)

Hei, har aldri hatt problemer med at denne ostekaken ikke stivner selv om det er sitronsaft i fromasjen. Ja, bruk gjerne frø fra vaniljestang hvis du vil ha litt sterkere vaniljesmak, og vaniljeekstrakt eller vaniljepasta kan også brukes.

Jeg har prøvd denne idag og det var deilig! Tusen takk:)

Så bra! :-)

Jeg har ikke prøvd akkurat denne oppskriften, men noen enkle tips:
- Bruk Bremyk i stedet for smør i kjeksblandingen, da blir ikke bunnen så hard som du nevner.
- Bruk Seterrømme og dropp lettrømme - Gir fyldigere og bedre smak
- Bruk en skvett appelsinsaft i fyllet og/eller Madarin/ananas kremost. Gir en friskere smak.
Jeg pleier heller aldri ha gele på toppen. Bare hvit ostemasse og kjeksbunnen. Hender jeg tar jordbær på da.
Med disse tipsene så har ostekaka jeg har laget alltid blitt helt borte i selskaper. Alt spist opp.

Tips: sett springformen opp ned på fatet, så er den lettere å få av pent.
Jeg bruker 1 pk Bixit (300g) til samme mengde smør, blander det i foodprocessor, trenger ikke smelte smøret.

Nydelig ostekake! Vi hadde konfirmasjon i helga og 8 kaker på kakebordet. Dette var den mest populære, den forsvant før jeg fikk smakt på den. Ny skal bakes til 17. mai :-)

Jeg baker ALDRI, kun fix-ferdig-muffinser... (Det lokale konditoriet blir alltid benyttet ved fetlige anledninger..) Men når sønnen min spurte om jeg vær så snill kunne bake en kake til 17 mai, tenkte jeg at nå må jeg trå til. Valget falt på denne ostekaken, og nå står den i kjøleren og venter på å få gelelokk :-) Var enkel å lage, og litt smaking underveis virker lovende!! Takk for fin oppskrift :-)

Denne kaken er helt nydelig på smak. Jeg kan anbefale å bruke Bixit med sjokoladetrekk i bunnen (kjøpte det første gang ved et uhell faktisk) for det gir god og litt karamellaktig smak
Men jeg har funnet ut at selv med den gelemengden som står i oppskriften så får jeg ikke ostefyllet helt stivt. Kaken holder ikke ordentlig formen når man skjærer den, slik at jeg lurer på om jeg må begynne å ha i en halv pakke gele til.
Noen andre som har opplevd det samme?

Hei, det har jeg ikke opplevd før. Vil da heller anbefale å redusere mengden væske (enten vann eller sitronsaft, avhengig av hvor syrlig du liker at kaken blir) med 0,5 dl, så burde du være helt sikker.

Denne har nå blitt min signatur-kake, faller alltid i smak, enkel og lage og utrolig god :)

Hei, takker for ei fantastisk oppskrift, kaka ble helt nydelig

Hei,
Denne ostekaken med sitron er en av mine favorittkaker! Helt nydelig og sitronsmsken så frisk og herlig! Alle i familien min elsker denne kaken. Den er et midt ved alle store og små anledninger. Sitronsmsken er himmelsk god!

Hvor mange dager er denne kaken holdbar i kjøleskapet? ☺️

Den kan gjerne stå i 3-4 dager.

Nydelig oppskrift :-)
Jeg planlegger å lage det når jeg er på hjemmebesøk i utlandet.
Tror ikke at sitrongelé er tilgjengelig der.
Hva kan jeg evt. erstatte sitrongelé med?

Hei, jeg vet ikke hvilke alternativer til sitrongele du har i hjemlandet ditt, så det er det andre som må hjelpe deg med. Kanskje lure med deg noen pakker sitrongele i kofferten?

Jeg lagde denne kaken i dag etter å ha laget en annen variant med bringebærlokk mange ganger tidligere. Oppskriften var lett å følge og kaken ser nydelig ut - gleder meg til å smake i morgen, på årets siste dag!✨

Så hyggelig å høre, Kjersti! Godt nytt år!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter