Panna cotta med Madeiragelé

Panna cotta med Madeiragelé

28.10.2013

 

Panna cotta som søt avslutning på en bedre middag slår aldri feil!

Panna cotta kan lages i utallige varianter og du finner flere forslag her på Det søte liv. Denne varianten smaker mildt av vanilje og sitron og dekkes med et tynt lag hjemmelaget madeiragelé. Jeg synes denne varianten av Panna cotta passer spesielt godt servert i små porsjoner etter litt tunge høst- og julemiddager.

Madeira er en deilig sterkvin som stammer fra den vakre, portugisiske ferieøya Madeira, og jeg fikk en lignende dessert som denne servert for et par år siden da familien feiret nyttårsaften der. Nyttårsrakettene som skytes opp på Madeira er kjent for å være spektakulære og den nydelige Madeiravinen serveres overalt, enten det er i kaker, desserter eller som drink.

Oppskriften gir 4 små, lekre dessertporsjoner.

 

 

Ingredienser:

Panna cotta:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 0,5 dl sukker
♥ 1/2 vaniljestang
♥ en remse sitronskall
♥ 1,5 plate gelatin

Madeiragelé:
♥ 0,75 dl Madeira
♥ 0,75 dl vann
♥ 50 g sukker
♥ 1 plate gelatin

 

Fremgangsmåte:

Ha fløte og sukker i en kjele. Snitt opp den halve vaniljestangen og skrap ut det svarte belegget med frø på innsiden og ha dette i fløten. Ha så også den oppsnittede vaniljestangen i fløten og også remsen med sitronskall (kun det gule av skallet). Gi det hele et oppkok. Ta kjelen av platen. La fløten trekke med vaniljestangen og sitronskallet i 20 minutter.

Fjern deretter vaniljestangen og remsen med sitronskall. Sett kjelen tilbake på platen og varm opp fløten på nytt. Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme fløten. Avkjøl blandingen til den er lunken.

Fordel blandingen i 4 små glass eller dessertskåler og sett i kjøleskapet i noen timer (eller over natten) til panna cottaen har stivnet helt.

Til madeirageléen has Madeira, vann og sukker i en liten kjele. Gi blandingen et kort oppkok og ta kjelen av platen. Bløtlegg gelatinplaten i kaldt vann og løs den deretter opp i den varme madeirablandingen. Avkjøl til lunken og hell så litt over hver panna cotta i dessertglassene. Sett glassene tilbake i kjøleskapet i noen timer (eller over natten) til madeirageléen har stivnet.

 

 

Lekker dessert!

 

 

Luksus!

 

 

Tips:

♥ Jeg pleier å lage panna cotta i dessertskåler, men når det gjelder denne varianten av panna cotta synes jeg det passer best å servere desserten som små smaksporsjoner. Oppskriften her er derfor ikke så stor og gir som nevnt ovenfor 4 små porsjoner. Jeg har brukt litt romslige shotsglass, men andre typer små dessertskåler kan selvsagt også brukes.

♥ Panna cotta med Madeira er en dessert som er ypperlig å lage i god tid før servering. Det går fint å lage panna cottaen den ene kvelden, dekke med madeiragelé den andre kvelden og servere den tredje kvelden. Bare pass på å oppbevare desserten i kjøleskapet hele tiden og at kremfløten du kjøper har lang nok holdbarhet.

 

 

♥ Denne varianten av panna cotta er naturlig nok beregnet på voksne. Du kan imidlertid doble porsjonen panna cotta og lage noen dessertskåler som du ikke dekker med Madeiragelé. I stedet kan du for eksempel lage saftgelé av 1,5 dl sterk, søt saft og 1 plate gelatin.

♥ Madeira kan byttes ut med portvin.

 

Mmmm... herlig dessert for voksne  ♥

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Panna cotta med Madeiragelé

Ingredienser

Panna cotta:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 0,5 dl sukker
♥ 1/2 vaniljestang
♥ en remse sitronskall
♥ 1,5 plate gelatin

Madeiragelé:
♥ 0,75 dl Madeira
♥ 0,75 dl vann
♥ 50 g sukker
♥ 1 plate gelatin

Fremgangsmåte

Ha fløte og sukker i en kjele. Snitt opp den halve vaniljestangen og skrap ut det svarte belegget med frø på innsiden og ha dette i fløten. Ha så også den oppsnittede vaniljestangen i fløten og også remsen med sitronskall (kun det gule av skallet). Gi det hele et oppkok. Ta kjelen av platen. La fløten trekke med vaniljestangen og sitronskallet i 20 minutter.

Fjern deretter vaniljestangen og remsen med sitronskall. Sett kjelen tilbake på platen og varm opp fløten på nytt. Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme fløten. Avkjøl blandingen til den er lunken.

Fordel blandingen i 4 små glass eller dessertskåler og sett i kjøleskapet i noen timer (eller over natten) til panna cottaen har stivnet helt.

Til madeirageléen has Madeira, vann og sukker i en liten kjele. Gi blandingen et kort oppkok og ta kjelen av platen. Bløtlegg gelatinplaten i kaldt vann og løs den deretter opp i den varme madeirablandingen. Avkjøl til lunken og hell så litt over hver panna cotta i dessertglassene. Sett glassene tilbake i kjøleskapet i noen timer (eller over natten) til madeirageléen har stivnet.

Tips

♥ Jeg pleier å lage panna cotta i dessertskåler, men når det gjelder denne varianten av panna cotta synes jeg det passer best å servere desserten som små smaksporsjoner. Oppskriften her er derfor ikke så stor og gir som nevnt ovenfor 4 små porsjoner. Jeg har brukt litt romslige shotsglass, men andre typer små dessertskåler kan selvsagt også brukes.

♥ Panna cotta med Madeira er en dessert som er ypperlig å lage i god tid før servering. Det går fint å lage panna cottaen den ene kvelden, dekke med madeiragelé den andre kvelden og servere den tredje kvelden. Bare pass på å oppbevare desserten i kjøleskapet hele tiden og at kremfløten du kjøper har lang nok holdbarhet.

♥ Denne varianten av panna cotta er naturlig nok beregnet på voksne. Du kan imidlertid doble porsjonen panna cotta og lage noen dessertskåler som du ikke dekker med Madeiragelé. I stedet kan du for eksempel lage saftgelé av 1,5 dl sterk, søt saft og 1 plate gelatin.

♥ Madeira kan byttes ut med portvin.

28.10.2013
Desserter: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter