Plommesaft

Plommesaft

06.09.2021

I år har jeg laget plommesaft for første gang, og saften ble nydelig! 

Jeg testet saften på datteren min, som syntes den var "deilig med isbiter", og som dessuten påpekte at saften hadde yndlingsfargen hennes: Korall ! Smile

I dag testet jeg saften også på faren min, og han sa seg helt enig med henne (også i dette med fargen... Grin ).

 

 

Du vil selvfølgelig få ulik farge på saften avhengig av hvor gule eller hvor røde plommer du bruker, men at smaken blir bra, kan jeg garantere! 

 

 

Denne oppskriften gir ca. 2,5 liter råsaft.


Ingredienser:

♥ 3 kg plommer
♥ 800 g sukker (mengden kan økes eller reduseres)

Atamon (konserveringsmiddel - særlig aktuelt hvis man bruker mindre sukker)

Tips til utstyr:

♥ saftkoker
♥ saftflasker som er tette (jeg brukte her 6 glassflasker som rommet 0,5 liter hver)
♥ stor kjele til å samle opp råsaften
♥ sleiv, øse, trakt, tesil, tallerken
♥ gode grytekluter
♥ ren vaskeklut

 

Fremgangsmåte:

Introduksjon til saftkokeren:

Konseptet med safting er veldig enkelt og går rett og slett ut på at plommene dampes slik at de sprekker opp og avgir saft. Denne saften kokes deretter sammen med sukker og tappes deretter på flasker. Drikkeferdig saft får man ved å blande ut råsaften med vann (til denne saften blander jeg ca. 1/2 råsaft og 1/2 vann).

Prosessen med å få råsaften ut av plommene er veldig lett hvis man har en saftkoker. En saftkoker er en tredelt kjele, som gjør at den blir temmelig høy!  

 

 

1. Den nederste delen av kjelen ligner på en helt vanlig kjele. Her heller man på vann som får småkoke under saftingen.

 

 

2. I den midterste delen av kjelen samles råsaften.

 

 

Du vil se at det er en stor åpning nederst som gjør at dampen slipper oppover i kjelen. Åpningen er høyt plassert slik at råsaften ikke skal renne ned i kjelen med vann under. Til den midterste delen av kjelen er det koblet en gummislange hvor saften tappes ut fra. Det følger med med en kraftig slangeklype slik at man har full kontroll på når det renner ut saft. 

 

 

3. Den øverste delen av kjelen fylles opp med plommene. Denne delen er hullete på undersiden slik at saften fra plommene kan renne ned i den midterste delen av kjelen og samles opp der. 

 

 

Safting av plommene:

Hell altså vann i den nederste delen av kjelen og sett den på platen slik at vannet begynner å koke og avgi damp.

Plasser den midterste delen av kjelen oppå vannkjelen, og deretter den øverste delen av kjelen som fylles opp med plommene. Det fine er at du ikke trenger å rense plomemen for stener. Jeg fjernet stilkene og delte noen av plommene på midten, men du kan også legge plommene hele i kjelen. 

 

 

Sett på lokket og la plommene dampe.

Du vil etterhvert se at plommene sprekker opp og at det samler seg opp saft i den midterste delen av kjelen. Jeg lar dampingen foregå i ca. 1-2 timer, men hold på til du ser at all saften fra plommene er borte. Rør av og til, og mos plommene litt med en stampe for å hjelpe til med å få ut all saft. 

Det er ikke mye man trenger å gjøre i denne dampeperioden, for med saftkoker skjer saftingen av seg selv, men det kan være greit å følge med litt av og til. Du bør du sjekke jevnlig at det fortsatt er vann i den nederste delen av kjelen så den ikke tørrkokes. Videre bør du sjekke at det ikke fylles opp med så mye saft i den midterste delen at det renner over. Tapp derfor saft fra saftbeholderen gjennom gummislangen noen ganger underveis i dampingen.

Når dampingen er ferdig er det ikke mye mer å hente fra plommene. Rør rundt noen ganger så du får med all saften. Deretter avkjøler jeg plommeavfallet og kaster det. 

 

 

Råsaften fra plommene samler jeg opp i en stor kjele. Mål opp mengden underveis så du har kontroll på hvor mye råsaft det er i kjelen til slutt. Mengden saft du får vil avhenge av hvor saftige plommene er. Jeg fikk ca. 2,5 liter råsaft av totalt 3 kg plommer  

Rydd vekk saftkokeren. 

 

Koking og sukring av saften:

Sett kjelen med råsaften på kokeplaten. Det er viktig at kjelen er stor, for her skal det være plass til både råsaften og sukkeret i tillegg til at du skal kunne røre rundt i saften under kokingen uten at det skvulper over. 

 

 

Varm opp saften til kokepunktet og tilsett ønsket mengde sukker. Mengden avhenger av hvor søte plommene er og personlig smak.

Jeg brukte 800 g sukker til 2,5 liter råsaft, som jo er ca. 320 g sukker per liter råsaft. Du kan øke sukkermengden til 400 g per liter råsaft hvis du ønsker saften litt søtere.

Er du usikker på hvor mye sukker du vil ha, kan du jo starte med mindre sukker og smake deg frem. Bland litt av den sukrede råsaften med vann (ca. 1/2 saft og 1/2 vann) og smak om du ønsker å tilsette mer sukker. 

 

 

Som sagt er det et personlig valg hvor mye sukker man vil bruke. Men det er verdt å merke seg at sukkeret er med på å konservere saften slik at den får lengre holdbarhet. Hvis man reduserer på sukkeret, kan det være lurt å tilsette litt Atamon, som er et konserveringsmiddel som fås kjøpt i de fleste matbutikkene. (Jeg bruker her 800 sukker til 3 kg plommer, og tilsetter da ikke Atamon eller noen annen form for konserveringsstoffer.)

 

 

La saften varmes og rør med en sleiv så sukkeret løser seg helt opp i saften.
 

Sterilisering av flasker:

Det er viktig å sterilisere flaskene du heller saften på for å unngå at det danner seg mugg. Dette gjøres enkelt ved å stable flaskene på en plate i stekeovnen og sette varmen på 100°C - 120°C i minst 10 minutter. Dette kan gjerne forberedes før du starter med kokingen av saften. Flaskene blir varme, derfor er det kjekt med gode grytekluter når du tar ut en og en flaske for å helle på saften. 

Det finnes glassflasker med metallkorker. Disse kan brukes flere ganger, men korkene bør steriliseres for seg. Det gjøres ved å ha dem i en kjele med kokende vann i noen minutter. Alternativt finne det også engangskorker som forsegles første gang man skrur korken på flasken og gjør at flaskene blir helt tette.

Jeg har kjøpt flere typer saftflasker og korker hos Emballasjebutikken

 

 


Tapping av saft på flasker:

Så gjenstår det bare å tappe den varme saften på de varme flaskene. 

Får å få til dette er det viktig å ha en trakt. Jeg legger en tesil i trakten og øser den varme saften opp i tesilen slik at saften renner ned i flaskene.

 

 

Fyll opp den varme flasken med varm saft og lukk straks igjen korken.  Snu gjerne flasken opp ned et par ganger. 

 

 

Saften skulle nå være klar til å kunne oppbevares i lang tid.

 

 

Herlig, korallfarget saft!  Smile

 

 

Jeg blander saften ut med ca lik mengde saft som vann. I stedet for vann, kan du bruke farris eller sodavann. 

 

 

Og husk isbiter! 

 

 

Tips:

Jeg har gitt mange tips underveis i fremgangsmåtebeskrivelsen, siden det ble mest praktisk denne gangen.

♥ Oppsummert er mye gjort hvis du anskaffer deg en saftkoker! 

♥ Det er dessuten lurt å ha utstyret du trenger klart før du starter. 

♥ Det er utrolig leit hvis det danner seg mugg i saften, så vær særlig nøye på hygienen og at du steriliserer både flasker og korker før du heller på varm saft. Det er viktig at flaskene du bruker er helt tette.

♥ Hvis du er utrygg på konserveringen, er det et tryggere alternativ å fryse saften ned, enten som sukret eller usukret råsaft. I såfall bruker jeg heller plastbeholdere enn glassflasker. Hvis du fryser saften, er det ikke nødvendig å bruke konserveringsmiddel selv om du bruker lite sukker.


For mange andre varianter av hjemmelaget saft, se egenkategori HER

 

 

Nyt deilig, hjemmelaget plommesaft! 

God fornøyelse!  ♥

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Plommesaft

Ingredienser

♥ 3 kg plommer
♥ 800 g sukker (mengden kan økes eller reduseres)

Atamon (konserveringsmiddel - særlig aktuelt hvis man bruker mindre sukker)

Tips til utstyr:

♥ saftkoker
♥ saftflasker som er tette (jeg brukte her 6 glassflasker som rommet 0,5 liter hver)
♥ stor kjele til å samle opp råsaften
♥ sleiv, øse, trakt, tesil, tallerken
♥ gode grytekluter
♥ ren vaskeklut

Fremgangsmåte

Introduksjon til saftkokeren:
Konseptet med safting er veldig enkelt og går rett og slett ut på at plommene dampes slik at de sprekker opp og avgir saft. Denne saften kokes deretter sammen med sukker og tappes deretter på flasker. Drikkeferdig saft får man ved å blande ut råsaften med vann (til denne saften blander jeg ca. 1/2 råsaft og 1/2 vann).

Prosessen med å få råsaften ut av plommene er veldig lett hvis man har en saftkoker. En saftkoker er en tredelt kjele, som gjør at den blir temmelig høy!  

1. Den nederste delen av kjelen ligner på en helt vanlig kjele. Her heller man på vann som får småkoke under saftingen.

2. I den midterste delen av kjelen samles råsaften. Du vil se at det er en stor åpning nederst som gjør at dampen slipper oppover i kjelen. Åpningen er høyt plassert slik at råsaften ikke skal renne ned i kjelen med vann under. Til den midterste delen av kjelen er det koblet en gummislange hvor saften tappes ut fra. Det følger med med en kraftig slangeklype slik at man har full kontroll på når det renner ut saft. 

3. Den øverste delen av kjelen fylles opp med plommene. Denne delen er hullete på undersiden slik at saften fra plommene kan renne ned i den midterste delen av kjelen og samles opp der. 

Safting av plommene:
Hell altså vann i den nederste delen av kjelen og sett den på platen slik at vannet begynner å koke og avgi damp.

Plasser den midterste delen av kjelen oppå vannkjelen, og deretter den øverste delen av kjelen som fylles opp med plommene. Det fine er at du ikke trenger å rense plomemen for stener. Jeg fjernet stilkene og delte noen av plommene på midten, men du kan også legge plommene hele i kjelen. 

Sett på lokket og la plommene dampe.

Du vil etterhvert se at plommene sprekker opp og at det samler seg opp saft i den midterste delen av kjelen. Jeg lar dampingen foregå i ca. 1-2 timer, men hold på til du ser at all saften fra plommene er borte. Rør av og til, og mos plommene litt med en stampe for å hjelpe til med å få ut all saft. 

Det er ikke mye man trenger å gjøre i denne dampeperioden, for med saftkoker skjer saftingen av seg selv, men det kan være greit å følge med litt av og til. Du bør du sjekke jevnlig at det fortsatt er vann i den nederste delen av kjelen så den ikke tørrkokes. Videre bør du sjekke at det ikke fylles opp med så mye saft i den midterste delen at det renner over. Tapp derfor saft fra saftbeholderen gjennom gummislangen noen ganger underveis i dampingen.

Når dampingen er ferdig er det ikke mye mer å hente fra plommene. Rør rundt noen ganger så du får med all saften. Deretter avkjøler jeg plommeavfallet og kaster det. 

Råsaften fra plommene samler jeg opp i en stor kjele. Mål opp mengden underveis så du har kontroll på hvor mye råsaft det er i kjelen til slutt. Mengden saft du får vil avhenge av hvor saftige plommene er. Jeg fikk ca. 2,5 liter råsaft av totalt 3 kg plommer. Rydd vekk saftkokeren. 

Koking og sukring av saften:
Sett kjelen med råsaften på kokeplaten. Det er viktig at kjelen er stor, for her skal det være plass til både råsaften og sukkeret i tillegg til at du skal kunne røre rundt i saften under kokingen uten at det skvulper over. 

Varm opp saften til kokepunktet og tilsett ønsket mengde sukker. Mengden avhenger av hvor søte plommene er og personlig smak.

Jeg brukte 800 g sukker til 2,5 liter råsaft, som jo er ca. 320 g sukker per liter råsaft. Du kan øke sukkermengden til 400 g per liter råsaft hvis du ønsker saften litt søtere. Er du usikker på hvor mye sukker du vil ha, kan du jo starte med mindre sukker og smake deg frem. Bland litt av den sukrede råsaften med vann (ca. 1/2 saft og 1/2 vann) og smak om du ønsker å tilsette mer sukker. 

Som sagt er det et personlig valg hvor mye sukker man vil bruke. Men det er verdt å merke seg at sukkeret er med på å konservere saften slik at den får lengre holdbarhet. Hvis man reduserer på sukkeret, kan det være lurt å tilsette litt Atamon, som er et konserveringsmiddel som fås kjøpt i de fleste matbutikkene. (Jeg bruker her 800 sukker til 3 kg plommer, og tilsetter da ikke Atamon eller noen annen form for konserveringsstoffer.)

La saften varmes og rør med en sleiv så sukkeret løser seg helt opp i saften.

Sterilisering av flasker:
Det er viktig å sterilisere flaskene du heller saften på for å unngå at det danner seg mugg. Dette gjøres enkelt ved å stable flaskene på en plate i stekeovnen og sette varmen på 100°C - 120°C i minst 10 minutter. Dette kan gjerne forberedes før du starter med kokingen av saften. Flaskene blir varme, derfor er det kjekt med gode grytekluter når du tar ut en og en flaske for å helle på saften. 

Det finnes glassflasker med metallkorker. Disse kan brukes flere ganger, men korkene bør steriliseres for seg. Det gjøres ved å ha dem i en kjele med kokende vann i noen minutter. Alternativt finne det også engangskorker som forsegles første gang man skrur korken på flasken og gjør at flaskene blir helt tette.

Jeg har kjøpt flere typer saftflasker og korker hos Emballasjebutikken

Tapping av saft på flasker:
Så gjenstår det bare å tappe den varme saften på de varme flaskene. 

For å få til dette er det viktig å ha en trakt. Jeg legger en tesil i trakten og øser den varme saften opp i tesilen slik at saften renner ned i flaskene.

Fyll opp den varme flasken med varm saft og lukk straks igjen korken.  Snu gjerne flasken opp ned et par ganger. 

Saften skulle nå være klar til å kunne oppbevares i lang tid. Jeg blander saften ut med ca lik mengde saft som vann. I stedet for vann, kan du bruke farris eller sodavann. I stedet for vann, kan du bruke farris eller sodavann. 

Tips

Jeg har gitt mange tips underveis i fremgangsmåtebeskrivelsen, siden det ble mest praktisk denne gangen.

♥ Oppsummert er mye gjort hvis du anskaffer deg en saftkoker! 

♥ Det er dessuten lurt å ha utstyret du trenger klart før du starter. 

♥ Det er utrolig leit hvis det danner seg mugg i saften, så vær særlig nøye på hygienen og at du steriliserer både flasker og korker før du heller på varm saft. Det er viktig at flaskene du bruker er helt tette.

♥ Hvis du er utrygg på konserveringen, er det et tryggere alternativ å fryse saften ned, enten som sukret eller usukret råsaft. I såfall bruker jeg heller plastbeholdere enn glassflasker. Hvis du fryser saften, er det ikke nødvendig å bruke konserveringsmiddel selv om du bruker lite sukker.

06.09.2021
Sesong: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter