Quatre quarts (Fransk formkake)

Quatre quarts (Fransk formkake)

08.10.2016

Annonse: Bakeren og Kokken

Hei kjære dere!

Ja, nå er det en god stund siden forrige innlegg. Denne bloggepausen har vært svært så ufrivillig, og skyldes at jeg presterte å glemme igjen pc'en min i sikkerhetskontrollen da jeg mellomlandet i London på vei hjem fra Madrid i forrige uke.

Tilfeldigvis og heldigvis skulle jeg til London igjen denne helgen og fant igjen pc'en min i går. Lykke!  Smile  Takk til Lost & Found på Heathrow som faktisk fungerer utrolig bra. Det var nokså lett å identifisere pc'en min da jeg sa at jeg hadde lagret hundrevis av mapper som inneholdt noen tusen kakebilder...  Icon e biggrin

Til dere som lurer på om jeg ikke har back up av det jeg lager, så har jeg selvfølgelig det og ting hadde ordnet seg også om jeg ikke hadde funnet pc'en igjen, men det er noe med å kunne bruke maskinen der alt er i bruk og systematisert slik jeg vil ha det.

Nok om det! Jeg blogger i dag som sagt fra London, og gjør meg klar til en aldri så liten shoppingrunde med datteren min før vi skal på afternoon tea og smake på engelske kaker og deretter musical. Det har blitt en del reising i det siste, og uansett om det er jobb- eller ferieturer jeg er på, får jeg med meg lokale kakespesialiteter fra det landet jeg besøker. Inspirasjonen tar jeg med meg hjem, og jeg synes det er virkelig gøy å gjenskape utenlandske kaker på kjøkkenet mitt hjemme i Norge.

Frankrike er selvfølgelig også et land jeg er veldig glad i, og i dag vil jeg gi dere oppskriften på en klassisk, fransk formkake!
"Quatre quarts" betyr vel noe sånt som "4 ganger en kvart", og sier noe om ingrediensene i denne kaken. (En parallell som er minst like klassisk er engelsk "Pound Cake", som jeg skal lage en annen gang.) Så lenge du bruker råvarer av god kvalitet, trengs ingen andre smakstilsetninger. Jeg brukte godt, salt setersmør og økologiske egg, og formkaken ble fantastisk saftig og god.

Et annet triks for å få herlig konsistens på kaken, er å piske eggehviter og eggeplommer for seg. Til det brukte jeg en super håndmikser fra Dualit som fås kjøpt i nettbutikken til bakerenogkokken.no.

 


Hendig, kraftig og smart håndmikser fra Dualit, som dessuten ser superlekker ut! Finnes i mange farger!

 

 

Som navnet på "Quatre quarts" tilsier, skal denne kaken opprinnelig lages med en kvart av fire ingredienser: egg, sukker, smør og mel. I tillegg tilsetter mange litt bakepulver for å få luftigere kake.

En kake med en kvart av hver av ingrediensene passer til en stor formkakeform som rommer ca 2 liter. Nedenfor har jeg i tillegg angitt mengden ingredienser dersom du vil bruke former som er enten 1,5 liter eller 1 liter.

Kaken på bildet er laget i 1 liters brødform.

 

 

Ingredienser:

2 liters brødform eller rund form 24 cm i diameter:

5 egg (ca 250 gram, se tips)
250 g sukker
250 g smør
250 g hvetemel
3 ts bakepulver

1,5 liters brødform eller rund form 22 cm i diameter:

4 egg (ca 200 gram, se tips)
200 g sukker
200 g smør
200 g hvetemel
2,5 ts bakepulver

1 liters brødform eller rund form 20 cm i diameter:

3 egg (ca 180 gram, se tips)
180 g sukker
180 g smør
180 g hvetemel 
2 ts bakepulver


Fremgangsmåte:

Smelt smøret og avkjøl.

Skill eggene.

Pisk eggeplommene luftige sammen med sukkeret. Tilsett smeltet smør og pisk videre til blandingen blir tykk og lys.

 

 

I en separat bolle piskes eggehvitene til stivt skum.

 

 

Sikt mel og bakepulver og vend først dette inn i deigen.

 

 

Vend deretter forsiktig eggehviteskummet inn i deigen.

 

 

Pass nøye på at du ikke rører for mye. Det gjør ikke noe om litt eggehviteskum fortsatt synes i deigen.

 

 

Fordel deigen i en passe stor kakeform (se angivelsene ovenfor) som er smurt og dekket med bakepapir i bunnen.

 

 

Stek kaken midt i ovnen ved 170°C i ca 50 minutter, eller til kaken er helt gjennomstekt i midten (sjekk med kakenål).

 

 

Avkjøl kaken i formen i noen minutter før den hvelves ut av formen.

 

 

Tips:

♥ Den opprinnelige oppskriften tilsier at man skal bruke et kvart pund av hver av de fire hovedingrediensene. I andre oppskrifter står det at man skal starte opp med å veie et visst antall egg og så bruke samme vekt av sukker, smør og mel. Jeg har testet mengdene ovenfor uten å veie eggene (jeg bruker alltid egg i størrelse L), og det gikk helt fint.

♥ Formkaken oppbevares innpakket i plast slik at den holder seg myk. Kan også fryses.

 

 

Nydelig, klassisk fransk formkake!

Bon appétit!

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 

Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med bakerenogkokken.no, en av Skandinavias ledende nettbutikker for kjøkkenutstyr til baking og matlaging. Du finner dem på Facebook her og på Instagram som @bakerenogkokken
 

Quatre quarts (Fransk formkake)

Ingredienser

2 liters brødform eller rund form 24 cm i diameter:
5 egg (ca 250 gram, se tips)
250 g sukker
250 g smør
250 g hvetemel
3 ts bakepulver

1,5 liters brødform eller rund form 22 cm i diameter:
4 egg (ca 200 gram, se tips)
200 g sukker
200 g smør
200 g hvetemel
2,5 ts bakepulver

1 liters brødform eller rund form 20 cm i diameter:
3 egg (ca 180 gram, se tips)
180 g sukker
180 g smør
180 g hvetemel 
2 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Smelt smøret og avkjøl.

Skill eggene.

Pisk eggeplommene luftige sammen med sukkeret. Tilsett smeltet smør og pisk videre til blandingen blir tykk og lys.

Sikt mel og bakepulver og vend dette inn i deigen.

I en separat bolle piskes eggehvitene til stivt skum. Vend skummet forsiktig inn i deigen.

Fordel deigen i en passe stor kakeform (se angivelsene ovenfor) som er smurt og dekket med bakepapir i bunnen.

Stek kaken midt i ovnen ved 170°C i ca 50 minutter, eller til kaken er helt gjennomstekt i midten (sjekk med kakenål).

Avkjøl kaken i formen i noen minutter før den hvelves ut av formen.

Tips

♥ Den opprinnelige oppskriften tilsier at man skal bruke et kvart pund av hver av de fire hovedingrediensene. I andre oppskrifter står det at man skal starte opp med å veie et visst antall egg og så bruke samme vekt av sukker, smør og mel. Jeg har testet mengdene ovenfor uten å veie eggene (jeg bruker alltid egg i størrelse L), og det gikk helt fint.

♥ Formkaken oppbevares innpakket i plast slik at den holder seg myk. Kan også fryses.

08.10.2016
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 
Stikkord: 

1 kommentarer

Du skriver så bra inlägg att även dumma svenskan Jonna förstår allt! haha :) Tack så mycket för en super bra blogg ;)

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter