Brukere online: 2638
Brukere i dag: 25969
Brukere siste 7 dager: 246529
Rakfisk har lange tradisjoner i Norge, og er noe mange av oss er innom i løpet av førjulstiden.
Jeg synes det er kjempegodt med litt rakfisk, så for meg passer det best å servere dette som en forrett, mens andre gjerne kan ha et stort rakfisklag som varer hele kvelden. I alle tilfeller er det veldig viktig å ha masse av det rette tilbehøret! 😊
Du kan enten ha tilbehøret i mange forskjellige små skåler, eller dandere det på fjølen sammen med rakfisken.
Følgende mengder pleier å passe til 4 porsjoner (lag halvparten hvis du serverer rakfisken kun som forrett):
Ingredienser:
♥ 800 g rakfisk (se tips)
♥ 12-16 mandelpoteter (eller andre småpoteter)
♥ 6 egg
♥ 350 g syltede rødbeter (vekt uten lake)
♥ 3 dl rømme
♥ 2 ss finhakket gressløk (og/eller dill)
♥ 1 purre (den lysegrønne stilken)
♥ 1 rødløk
♥ 8 potetlefser (se tips)
♥ 4 store flatbrød
♥ 200 g smør (se tips)
Fremgangsmåte:
Skjær opp rakfisken i skiver som er ca. 3 cm brede. Legg dem på en fjøl med litt avstand imellom. Oppbevar fjølen i kjøleskapet mens du gjør klart tilbehøret.
Kok potetene. Ha dem i en skål.
Kok eggene (8 - 10 minutter). Legg dem i kaldt vann. Fjern skallet og del eggene i båter.
Sil vekk laken fra rødbetene og ha dem i en skål.
Ha rømmen i en skål. Pynt med fint hakket gressløk.
Skjær opp purre i helt tynne skiver (jeg bruker her kun den lysegrønne stammen og ikke de mørkegrønne bladene).
Finhakk rødløk.
Rull lefsene sammen til ruller og legg på et fat sammen med flatbrød.
Sett frem mykt, romtemperert smør.
Fermentert fisk på sitt beste... 😄
Tips:
Bruk som alltid gode råvarer, så blir resultatet bra.
♥ Rakfisk er fermentert ørret som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene rundt juletider. Rakfisk fås kjøpt mild, lagret og vellagret. Jeg foretrekker å bruke mild eller lagret.
♥ Poteter kan være mandelpoteter eller andre småpoteter, som gjerne kan serveres med skall.
♥ 350 g syltede rødbeter tilsvarer 1 glass.
♥ 3 dl rømme tilsvarer 1 beger. Mange foretrekker seterrømme, men det går også fint å bruke lettrømme.
♥ Lefsene bør helst være mandelpotetlefser. Vær nøye på at lefsene er helt ferske, og åpne pakningen rett før servering slik at lefsene ikke blir tørre i kantene.
♥ Det bør være godt saltet meierismør på bordet, gjerne Kviteseidsmør.
God fornøyelse! 😊
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 800 g rakfisk (se tips)
♥ 12-16 mandelpoteter (eller andre småpoteter)
♥ 6 egg
♥ 350 g syltede rødbeter (vekt uten lake)
♥ 3 dl rømme
♥ 2 ss finhakket gressløk (og/eller dill)
♥ 1 purre (den lysegrønne stilken)
♥ 1 rødløk
♥ 8 potetlefser (se tips)
♥ 4 store flatbrød
♥ 200 g smør (se tips)
Skjær opp rakfisken i skiver som er ca. 3 cm brede. Legg dem på en fjøl med litt avstand imellom. Oppbevar fjølen i kjøleskapet mens du gjør klart tilbehøret.
Kok potetene. Ha dem i en skål.
Kok eggene (8 - 10 minutter). Legg dem i kaldt vann. Fjern skallet og del eggene i båter.
Sil vekk laken fra rødbetene og ha dem i en skål.
Ha rømmen i en skål. Pynt med fint hakket gressløk.
Skjær opp purre i helt tynne skiver (jeg bruker her kun den lysegrønne stammen og ikke de mørkegrønne bladene).
Finhakk rødløk.
Rull lefsene sammen til ruller og legg på et fat sammen med flatbrød.
Sett frem mykt, romtemperert smør.
Bruk som alltid gode råvarer, så blir resultatet bra.
♥ Rakfisk er fermentert ørret som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene rundt juletider. Rakfisk fås kjøpt mild, lagret og vellagret. Jeg foretrekker å bruke lagret.
♥ Poteter kan være mandelpoteter eller andre småpoteter, som gjerne kan serveres med skall.
♥ 350 g syltede rødbeter tilsvarer 1 glass.
♥ 3 dl rømme tilsvarer 1 beger. Mange foretrekker seterrømme, men det går også fint å bruke lettrømme.
♥ Lefsene bør helst være mandelpotetlefser. Vær nøye på at lefsene er helt ferske, og åpne pakningen rett før servering slik at lefsene ikke blir tørre i kantene.
♥ Det bør være godt saltet meierismør på bordet, gjerne Kviteseidsmør.
Skriv ny kommentar