Raw blåbærkake (vegansk)

01.03.2018


Hei dere!

Jeg har lenge tenkt på det - og nå endelig har jeg gjort det! 

Jeg ar laget min første raw food-kake, og den ble rett og slett raaaaawsome!  Icon e biggrin  

 

 

Raw food kaker er jo som navnet tilsier "rå", altså de skal ikke stekes. Videre er denne kaken glutenfri og dessuten helt fri for animalske produkter, og egner seg derfor for veganere. Grunnproduktene er nøtter, dadler, blåbær i tillegg til sunt kokosfett og agavesirup. 

 

 

Jeg elsker jo nøttekaker, og synes smaken på denne kaken ble helt supergod! Det ga mersmak for å prøve flere, lignende oppskrifter. 

 

 

Jeg ønsker å vise frem et mangfold av kakeoppskrifter her på Det søte liv - og nå har også raw food-kaker fått sin velfortjente plass. 

Du finner en egen kategori for "Raw food" under overskriften "Sunne oppskrifter" i menylinjen. 

 

 

Ingredienser:

Bunn:
♥ 6 dl mandler
♥ 200 g dadler (vekt uten stener)

Fyll:
♥ 400 g cashewnøtter (rå, usaltede, se tips)
♥ 3 dl frosne blåbær
♥ 5 ss agavesirup (se tips)
♥ 6 ss kokosfett
♥ 1,5 dl mandelmelk

Pynt:
♥ 200 g friske blåbær


Fremgangsmåte:

Gjør dette kvelden i forveien:

Start kvelden i forveien med å legge både dadlene og cashewnøttene i bløt. Ha dadlene og cashewnøttene i hver sin bolle og hell over kald vann så det dekker helt. Dekk over med plastfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter. Hell da vekk bløtleggingsvannet og tørk dadlene og cashewnøttene lett med litt kjøkkenpapir. De skal være bløte, men ikke "vannete" (hvis du skjønner hva jeg mener... Icon rolleyes ).

Kvelden i forveien kan du også ha de frosne blåbærene i en skål i kjøleskapet, slik at de tiner (spar på blåbærsaften). 


Bunnen:

Ha mandler i en food processor og kjør så de blir grovt hakket. Tilsett de bløte dadlene og kjør videre til du får en grovkornet masse (det er godt hvis det er noen stor mandelbiter, så ikke kjør blandingen for lenge).

Sett kakeringen tilhørende en rund springform på 24 cm i diameter direkte på et kakefat. Press mandel- og daddelblandingen godt utover bunnen av formen og sett fatet med formen i kjøleskapet.

 


 

Fyllet:

Ha cashewnøttene i food processoren først og kjør til de blir finmalte. Tilsett blåbærene (med blåbærsaften), agavesirup, flytende kokosfett og mandelmelken. Kjør det hele godt sammen til du får jevn, kremete masse (se tips).

Hell blåbærmassen over kakebunnen og sett kaken tilbake i kjøleskapet. Her bør den helst stå til dagen etter, slik at den stivner skikkelig.

 


Servering:

Dagen etter kan du forsiktig løsne kakeringen fra kaken. Pynt med massevis av friske blåbær på toppen!

 

 

Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.

 


Spennende kake med utrolig stilig farge! 

 

 

 

Og gøy at man kan lage en så flott og god kake med kun sunne ingredienser!

 

 

 

Tips:

♥ Ingrediensene finnes på helsekostforretninger og velassorterte matbutikker. Rå, usaltede cashewnøtter kan man eksempelvis få kjøpt i store pakninger som dette (jeg har kjøpt dette hos Coop Mega). 

 

 

Agavesirup er et rent planteprodukt og gir god søtsmak!

 

 

♥ Cashewnøtter og dadler bør bløtlegges over natten. Selv om de tørkes av etterpå, vil bløtleggingen mykgjøre og få kaken til å henge bedre sammen.

♥ Kokosfettet bør være romtemperert slik at det er flytende når du måler opp 6 ss. Fettet stivner når det blir kaldt og gjør at blåbærfyllet stivner når kaken settes i kjøleskapet over natten.

♥ Kjør blåbærfyllet nokså legge i food processoren. I starten vil det være kornete, men fortsett til du får en veldig kremete masse med så lite klumper som mulig. 

♥ Jeg bruker frosne/tinte blåbær i fyllet, fordi de gir bedre blåfarge og blåbærsmak på fyllet. Har du friske skogsblåbær, kan de også brukes. De store blåbærene synes jeg blir fine som pynt på kaken, men her kan du såklart også bruke friske skogsblåbær - eller en blanding av forskjellige bær.

♥ Merk at selv om dette er en sunn kake i den forstand at den inneholder ingredienser med mange gode næringsstoffer, så har denne kaken et temmelig høyt kaloriinnhold. Et lite kakestykke holder (selv om jeg tok et stort kakestykke på dette bildet, haha  Smile )

 

 

Rågod, vegansk og næringsrik kake!

  Heart  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Raw blåbærkake (vegansk)

Ingredienser

Bunn:
♥ 6 dl mandler
♥ 200 g dadler (vekt uten stener)

Fyll:
♥ 400 g cashewnøtter (rå, usaltede, se tips)
♥ 3 dl frosne blåbær
♥ 5 ss agavesirup (se tips)
♥ 6 ss kokosfett
♥ 1,5 dl mandelmelk

Pynt:
♥ 200 g friske blåbær

Fremgangsmåte

Gjør dette kvelden i forveien:

Start kvelden i forveien med å legge både dadlene og cashewnøttene i bløt. Ha dadlene og cashewnøttene i hver sin bolle og hell over kald vann så det dekker helt. Dekk over med plastfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter. Hell da vekk bløtleggingsvannet og tørk dadlene og cashewnøttene lett med litt kjøkkenpapir. De skal være bløte, men ikke "vannete" (hvis du skjønner hva jeg mener..).

Kvelden i forveien kan du også ha de frosne blåbærene i en skål i kjøleskapet, slik at de tiner (spar på blåbærsaften). 


Bunnen:

Ha mandler i en food processor og kjør så de blir grovt hakket. Tilsett de bløte dadlene og kjør videre til du får en grovkornet masse (det er godt hvis det er noen stor mandelbiter, så ikke kjør blandingen for lenge).

Sett kakeringen tilhørende en rund springform på 24 cm i diameter direkte på et kakefat. Press mandel- og daddelblandingen godt utover bunnen av formen og sett fatet med formen i kjøleskapet.
 

Fyllet:

Ha cashewnøttene i food processoren først og kjør til de blir finmalte. Tilsett blåbærene (med blåbærsaften), agavesirup, flytende kokosfett og mandelmelken. Kjør det hele godt sammen til du får jevn, kremete masse (se tips).

Tips

♥ Cashewnøtter og dadler bør bløtlegges over natten. Selv om de tørkes av etterpå, vil bløtleggingen mykgjøre og få kaken til å henge bedre sammen.

♥ Kokosfettet bør være romtemperert slik at det er flytende når du måler opp 6 ss. Fettet stivner når det blir kaldt og gjør at blåbærfyllet stivner når kaken settes i kjøleskapet over natten.

♥ Kjør blåbærfyllet nokså legge i food processoren. I starten vil det være kornete, men fortsett til du får en veldig kremete masse med så lite klumper som mulig. 

♥ Jeg bruker frosne/tinte blåbær i fyllet, fordi de gir bedre blåfarge og blåbærsmak på fyllet. Har du friske skogsblåbær, kan de også brukes. De store blåbærene synes jeg blir fine som pynt på kaken, men her kan du såklart også bruke friske skogsblåbær - eller en blanding av forskjellige bær.

♥ Merk at selv om dette er en sunn kake i den forstand at den inneholder ingredienser med mange gode næringsstoffer, så har denne kaken et temmelig høyt kaloriinnhold. Et lite kakestykke holder (selv om jeg tok et stort kakestykke på dette bildet, haha..)

6 kommentarer

Hei, jeg lurte på om det går ann å bruke vanlig melk (H-melk) eller må det være mandelmelk? Btw den ser himmelsk ut !!!

Hei! Hva kan jeg bruke som erstatning for cashewnøtter med tanke på allergi?

Kan denne fryses? Tror du den mister litt piffen om den fryses?

Hei Anonym og Yvonne.
Anonym du kanske kan bruke H-melk, men da är ikke kaken vegan eller raw lenger. Jeg hade heller byttet ut mandelmelk mot fet kokosmelk eller söt sojamelk (båda innehållet emner som gör dem litt kremete.)
Yvonne: Det kan väre vanskelig å bytte ut cashewnötter mot noe annet, blötlagte cashewnötter får en kremete konsistens som ikke andre nötter har. Kanske en variant är at piske den fete kremen i en boks med kokosmelk til stiv krem? (Mange nötteallergikere kan spiste kokos.) Så kan du få ett kremete lag i alle fall.
Hilser veganmamman

Tror du det kan funke med Soya melk med vaniljesmak? :)

Kan denne kaken fryses?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet