Brukere online: 856
Brukere i dag: 1528
Brukere siste 7 dager: 258360
En klassisk pinnekjøttmiddag hører julen til, enten det er på julaften, i førjulstiden eller i løpet av romjulen! 😊 Jeg er vokst opp med ribbemiddag på julaften, men etter å ha vært gift med en vestlandsmann i mange år, har jeg også blitt veldig glad i pinnekjøtt. Se Pinnekjøtt med klassisk tilbehør.
Jeg har her valgt meg røkt pinnekjøtt, men bruk like godt urøkt hvis du foretrekker det. Det viktigste for et vellykket resultat, synes jeg, er at pinnekjøttet vannes ut lenge (minst 30 timer, men gjerne enda litt lenger), og at det får dampet seg skikkelig mørt.
I stedet for å dampe pinnekjøttet på rist eller pinner, har jeg her lagt mandelpoteter i bunnen av kjelen under pinnekjøttet. Fettet fra pinnekjøttet som smelter og legger seg rundt potetene gjør at mandelpotetene kan stå på varmen og småkoke i 3 - 4 timer uten å gå i stykker. Ett av livets mirakler... 😃 Potetene blir faste og får nydelig smak.
Jeg serverer her pinnekjøttet sammen med kålrotstappe, syltede rødbeter og smeltet smør som saus.
♥
Følgende passer til ca. 4 porsjoner:
Ingredienser:
♥ 1,5 - 2 kg pinnekjøtt (røkt)
♥ 1 kg mandelpoteter
Tilbehør:
♥ kålrotstappe
♥ syltede rødbeter
♥ smeltet smør
♥ persille
♥ flatbrød
Fremgangsmåte:
Start tidlig med å legge pinnekjøttet i en stor kjele og helle over kaldt vann til pinnekjøttet er helt dekket. Det bør ligge i vann i minst 30 timer, synes jeg, mens andre synes det holder med 24 timer. Skift ut vannet et par ganger i løpet av bløtleggingstiden.
Når pinnekjøttet er ferdig bløtlagt, heller du ut bløtleggingsvannet.
Finn frem en stor og vid kjele. Legg vaskede, hele, rå og uskrelte mandelpoteter tett i tett i bunnen av kjelen slik at bunnen blir dekket. Hell vann i kjelen slik at potetene blir dekket av vann (pinnekjøttet oppå potetene skal derimot ikke ligge i vann, men kun dampes).
Legg et lag pinnekjøtt oppå potetene, og stable resten av pinnekjøttet oppå der igjen i flere lag.
Sett på lokk og la pinnekjøttet dampe på middels varme i 3 - 4 timer. Pass på varmen og spe eventuelt med litt ekstra vann hvis det er nødvendig for at kjelen ikke skal koke tørr. Pinnekjøttet er ferdig dampet når det er mørt og løsner lett fra benet.
Bare 1 potet gikk i stykker etter 4 timers koking!
Legg pinnekjøttet og potetene på serveringsfat. Kraften i bunnen av kjelen kan eventuelt brukes som base til en saus hvis du ikke vil bruke smeltet smør som saus.
Server pinnekjøttet sammen med potetene, kålrotstappe, syltede rødbeter og smeltet smør. Dryss over litt persille til pynt og sett også flatbrød på bordet. Annet tilbehør kan være vossakorv eller lignende type grov pølse som du i så fall damper sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
Bon appetit!
Tips:
♥ Jeg liker å bløtlegge pinnekjøttet så lenge for at det skal bli mest mulig mørt. Det blir da også litt mindre salt.
♥ Jeg gjorde det ikke denne gangen, men ferdigdampet pinnekjøtt kan gjerne grilles kort i stekeovnen. Legg det i så fall på en rist og ha en stekeplate under (ellers drypper fettet ned i ovnen). Stek pinnekjøttet midt i ovnen ved 240°C i 5 - 10 minutter (følg nøye med så pinnekjøttet ikke blir tørt).
♥ Bruk helst mandelpoteter, men ringerikspoteter og andre poteter kan også brukes. Når pinnekjøttet er ferdig, bør du nokså raskt ta potetene ut av kjelen. Blir de liggende i vannet, vil de kunne sprekke og gå i stykker. Kok eventuelt noen ekstra "vanlige" poteter i tillegg.
♥ Vann kan byttes ut med øl slik at mandelpotetene koker i øl og pinnekjøttfett. 😊
Fortsatt god jul!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1,5 - 2 kg pinnekjøtt (røkt)
♥ 1 kg mandelpoteter
Tilbehør:
♥ kålrotstappe
♥ syltede rødbeter
♥ smeltet smør
♥ persille
♥ flatbrød
Start tidlig med å legge pinnekjøttet i en stor kjele og helle over kaldt vann til pinnekjøttet er helt dekket. Det bør ligge i vann i minst 30 timer, synes jeg, mens andre synes det holder med 24 timer. Skift ut vannet et par ganger i løpet av bløtleggingstiden. Når pinnekjøttet er ferdig bløtlagt, heller du ut bløtleggingsvannet.
Finn frem en stor og vid kjele. Legg vaskede, hele, rå og uskrelte mandelpoteter tett i tett i bunnen av kjelen slik at bunnen blir dekket. Hell vann i kjelen slik at potetene blir dekket av vann (pinnekjøttet oppå potetene skal derimot ikke ligge i vann, men kun dampes).
Legg et lag pinnekjøtt oppå potetene, og stable resten av pinnekjøttet oppå der igjen i flere lag.
Sett på lokk og la pinnekjøttet dampe på middels varme i 3 - 4 timer. Pass på varmen og spe eventuelt med litt ekstra vann hvis det er nødvendig for at kjelen ikke skal koke tørr. Pinnekjøttet er ferdig dampet når det er mørt og løsner lett fra benet.
Legg pinnekjøttet og potetene på serveringsfat. Kraften i bunnen av kjelen kan eventuelt brukes som base til en saus hvis du ikke vil bruke smeltet smør som saus.
Server pinnekjøttet sammen med potetene, kålrotstappe, syltede rødbeter og smeltet smør. Dryss over litt persille til pynt og sett også flatbrød på bordet. Annet tilbehør kan være vossakorv eller lignende type grov pølse som du i så fall damper sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
♥ Jeg liker å bløtlegge pinnekjøttet så lenge for at det skal bli mest mulig mørt. Det blir da også litt mindre salt.
♥ Jeg gjorde det ikke denne gangen, men ferdigdampet pinnekjøtt kan gjerne grilles kort i stekeovnen. Legg det i så fall på en rist og ha en stekeplate under (ellers drypper fettet ned i ovnen). Stek pinnekjøttet midt i ovnen ved 240°C i 5 - 10 minutter (følg nøye med så pinnekjøttet ikke blir tørt).
♥ Bruk helst mandelpoteter, men ringerikspoteter og andre poteter kan også brukes. Når pinnekjøttet er ferdig, bør du nokså raskt ta potetene ut av kjelen. Blir de liggende i vannet, vil de kunne sprekke og gå i stykker. Kok eventuelt noen ekstra "vanlige" poteter i tillegg.
♥ Vann kan byttes ut med øl slik at mandelpotetene koker i øl og pinnekjøttfett. 😊
Skriv ny kommentar