Brukere online: 2675
Brukere i dag: 56248
Brukere siste 7 dager: 257570
Sponset innlegg.
Alle kjenner jo til potetmel, men ikke alle er kanskje like bevisst på hvor luftige og fine kakene blir hvis man bytter noe av hvetemelet med potetmel..? I tillegg er jo potetmel mye brukt for å lage vafler, fruktgrøt osv.
Potetmel er et rent naturprodukt laget av poteter, og er derfor også naturlig glutenfritt. I tillegg at man kan bruke potetmel i baking og matlaging, finnes det også mange artige kjerringråd for annen bruk annen av potetmel... (se tipsfeltet nedenfor).
Mest kjent i Norge på potetmel er HOFF potetmel!
I samarbeid med HOFF potetmel har jeg laget en serie kakeoppskrifter med potetmel som jeg kommer til å publisere her på Det søte liv i tiden fremover. Noen av disse er allerede publisert på den nystartede nettsiden www.potetmel.no, og flere vil komme til etter hvert. På www.potetmel.no vil du også finne andre oppskrifter som inneholder potetmel i tillegg til forskjellige potetmeltips.
HOFF potetmel på Facebook finner du HER.
Det første jeg ble spurt om er om jeg kunne lage en rullekake med moderne vri...
Jeg måtte tenke litt på den...
Men så slo det meg at er det noe som er inn for tiden, så er det å lage lette og litt sunnere kaker, og til det er jo en rullekake genialt!
Denne rullekaken består av en tynn og myk sukkerbrødsbunn som er helt fettfri! Jeg har fylt den med en sunn og deilig yoghurtis, som er herlig forfriskede på varme dager.
Siden denne rullekaken faktisk er en iskake, kan den oppbevares i fryseren helt frem til den skal serveres. Dermed kan kaken gjøres klar på forhånd slik at man ikke trenger å stresse samme dag som man får besøk - veldig praktisk i disse hektiske maidagene vi er inne i nå.
Ingredienser:
♥ 3 egg
♥ 1,5 dl sukker
♥ 3/4 dl potetmel (se tips)
♥ 1 ss hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
Fyll:
♥ 1,5 liter ferdigkjøpt yoghurtiskrem (se tips)
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Visp egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt i det tørre og bland deigen forsiktig sammen.
Fordel deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 250°C i 5 min. Hvelv kaken straks over på kjøkkenhånkle som er strødd med sukker. Fjern forsiktig bakepapiret (se tips). Avkjøl kaken med langpannen over (se tips).
Tin yoghurtisen til den er myk og rør den sammen til en tykk masse. Smør den myknede iskremen over kaken med en varm smørekniv (la det være igjen 2 cm langs kantene som ikke dekkes med is). Rull kaken sammen fra langsiden. Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og sett i fryseren i et par timer.
Ta kaken ut av fryseren 10 min før servering, slik at den blir lettere å skjære i skiver. Renskjær kantene og legg kaken på et passende fat.
Sikt over melis før servering.
Er ikke dette en lekker rullekake, så vet ikke jeg...
Lett og delikat rullekake med mild og frisk smak...
Tips:
♥ Et viktig tips er å sikte mel og potetmel godt sammen før du vender det i eggedosisen. Dermed unngår du potetmelklumper i rullekakebunnen.
♥ Dersom det er vanskelig å fjerne bakepapiret av bunnen, hjelper det som regel å fukte bakepapiret med kaldt vann og så dra papiret forsiktig av kaken.
♥ Å avkjøle kaken med den varme langpannen over er nødvendig for at kaken skal holde seg myk. Hvis ikke, vil den lett sprekke når du ruller den sammen.
♥ Som fyll brukte jeg her 2 pk DUGG frozen yoghurt fra Hennig Olsen som har deilig og frisk smak og kun 1,9 % fett.
Dette er en utrolig god yoghurtis!
Det går også fint å fylle denne rullekaken med andre typer iskrem.
♥ Potetmel er godt egnet til baking og du finner fra før allerede 160 oppskrifter her på Det søte liv som inneholder potetmel. Potetmel gir sukkerbrød og lignende kakebunner en ekstra lett og luftig konsistens.
♥ Egenskapene til potetmel gjør dessuten at vafler blir ekstra sprø. To spennede vaffeloppskrifter med potetmel her på Det søte liv er Havrevafler (lages med havregryn og potetmel og er derfor glutenfrie) og Vafler med kanel og mandler.
Noen artige kjerringråd for bruk av potetmel:
♥ Visste du at plagsom kløe i forbindelse med soleksem og solbrenthet kan lindres ved å pudre potetmel på det utsatte hudområdet..?
♥ Visste du at potetmel også kan brukes på kviser? Pudre kvisene med potetmel om kvelden, og la det sitte på over natten. Gjenta behandlingen i 3-4 dager til kvisene er tørket inn.
♥ Visste du at potetmel kan fungere som middel for å fjerne vanskelige flekker fra rødvin, kaffe og brus?
Fersk flekk: Strø på rikelig med potetmel, og la det sitte over natten. Støvsug deretter opp potetmelet.
Gammel flekk: Fukt først flekken med vann og strø deretter på rikelig med potetmel. La det virke over natten, og støvsug deretter vekk potetmelet.
♥ Visste du at en teskje potetmel i blomstervannet til avskårne blomster vil gjøre at blomstene står lenger?
Men det viktigste for meg er at potetmel gir luftige og fine kaker...
Slik som denne deilige rullekaken her!
Deilig rullekake med yoghurtis!
Nytes med god samvittighet!
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 3 egg
♥ 1,5 dl sukker
♥ 3/4 dl potetmel (se tips)
♥ 1 ss hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
Fyll:
♥ 1,5 liter ferdigkjøpt yoghurtiskrem (se tips)
Pynt:
♥ melisdryss
Visp egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt i det tørre og bland deigen forsiktig sammen.
Fordel deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 250°C i 5 min. Hvelv kaken straks over på kjøkkenhånkle som er strødd med sukker. Fjern forsiktig bakepapiret (se tips). Avkjøl kaken med langpannen over (se tips).
Tin yoghurtisen til den er myk og rør den sammen til en tykk masse. Smør den myknede iskremen over kaken med en varm smørekniv (la det være igjen 2 cm langs kantene som ikke dekkes med is). Rull kaken sammen fra langsiden. Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og sett i fryseren i et par timer.
Ta kaken ut av fryseren 10 min før servering, slik at den blir lettere å skjære i skiver. Renskjær kantene og legg kaken på et passende fat.
Sikt over melis før servering.
♥ Et viktig tips er å sikte mel og potetmel godt sammen før du vender det i eggedosisen. Dermed unngår du potetmelklumper i rullekakebunnen.
♥ Dersom det er vanskelig å fjerne bakepapiret av bunnen, hjelper det som regel å fukte bakepapiret med kaldt vann og så dra papiret forsiktig av kaken.
♥ Å avkjøle kaken med den varme langpannen over er nødvendig for at kaken skal holde seg myk. Hvis ikke, vil den lett sprekke når du ruller den sammen.
♥ Som fyll brukte jeg her 2 pk DUGG frozen yoghurt fra Hennig Olsen som har deilig og frisk smak og kun 1,9 % fett.
3 kommentarer
Ser skikkelig deilig ut, men
Ser skikkelig deilig ut, men "helt fettfri" er vel ikke bunnen - tre store egg inneholder fort 20 gram fett. Med oppskriften utgjør det ca 5 % fett.. (sorry flisespikking)
Det så utrolig godt ut. Tror
Det så utrolig godt ut. Tror jeg må prøve meg på denne rullekaken
Jeg bruker lage is av
Jeg bruker lage is av smoothie til barnebarna og meg, tenker det at jeg kan bruke den som iskrem også :-) Liker lage mest mulig selv!
Fettfri, hvorfor skal alt være fettfri?? Fra egg (hvis det er fett der som ikke er sundt, det får no være grenser! :-D
Skriv ny kommentar