Sachertorte

Sachertorte

04.03.2007
Sachertorte

Ingredienser

Sjokoladekake:
120 g kokesjokolade
100 g smør
1/2 vaniljestang
5 eggeplommer
110 g melis
4 eggehviter
50 g hvetemel
120 g mandler

Fyll:
200 g aprikossyltetøy

Til å dekke over kaken:
200 g aprikossyltetøy

Sjokoladeglasur:
1 dl kremfløte
150 g kokesjokolade

Pynt:
30 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

Smelt kokesjokoladen sammen med smøret på svak varme. Rør blandingen glatt og avkjøl. Pisk eggeplommene luftig sammen med 35 g av melisen. Skrap ut frøene av vaniljestangen og bland i. I en annen bolle piskes eggehvitene stive sammen med 75 g melis. Bland marengsen i de piskede eggeplommene. Mal mandlene og bland dem i deigen sammen med hvetemelet. Rør i deigen til den er klumpfri (bruk helst en stålvisp), men ikke rør mer enn nødvendig.

Ha deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180°C i 40-50 min (sjekk med kakenål når kaken er gjennomstekt, for kaken blir lett tørr om den stekes for lenge). Avkjøl kaken helt i formen. Løsne den fra formen med en skarp kniv og ta den ut av formen. Fjern bakepapiret og del kakebunnen i to lag.

Varm opp aprikossyltetøyet og press det igjennom en sil, slik at mest mulig av klumpene fjernes.

Fyll kaken med halvparten av aprikossyltetøyet. Smør resten av syltetøyet over hele kaken. Sett kaken kjølig i én time.

Til sjokoladeglasuren kokes kremfløten opp i en liten kjele. Ta kjelen av platen og ha i kokesjokoladen oppdelt i biter. Rør til sjokoladen har smeltet. Avkjøl glasuren littegrann før du glaserer kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til glasuren har stivnet.

Smelt kokesjokoladen til pynten. Ha den i et lite kremmerhus laget av matpapir og skriv "Sacher" midt på kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladepynten har stivnet.

Serveres med luftig, pisket krem!

Tips

Etter at sjokoladen på kaken har stivnet, bør du pakke kaken godt inn i en plastikpose, ellers har den lett for å bli tørr. Oppbevar den innpakkede kaken kjølig. Kaken kan også fryses.

04.03.2007
Kakekategori: 

6 kommentarer

God oppskrift, men man bruker ikke fløte og sjokolade til glasuren. Den bli for tykk.

Sjokoladeglasurer skal være tykke.

Hei, takk for oppskrift på min favorittkake! Spørsmål: Når skal sjokoladesmøret blandes inn i røra?

Og stemmer det at eggehvitene skal vendes inn før melet? Jeg er redd jeg rørte ut for mye luft da mel og mandler skulle i til slutt. Det er jo ikke noe bakepulver i denne oppskriften, så de eggehvitene har vel et viktig oppdrag.

Velvel, nå er kaka ute av ovnen og det får gå som det kan

Kaken ble utmerket, men, som "Mari" bemerket ovenfor: Det står ingenting om at (og når) sjokoladeblendingen skal inn i deigen. Det må korrigeres i oppskriften.

Forøvrig:
Sjokoladeglasurer skal være tykke. Akkurat hvor tykke er jo en smakssak, men jeg vil si at 150 g som det står i i oppskriften, er knapt. Jeg brukte 200 g, og kunne gjerne ha tatt enda mer. De som ikke liker sjokolade, finner vel noe annet å bake enn Sachertorte, gjør de ikke?

De 2 delene av kakabunnen kan gerne dynkes med litt fruktsaft, likør, cognac eller annet godt. Det kunne ha vært en god ide å skjære av skorpen på den øverste delen, eller å bruke øverste del underst.

Tull å ta vare på en halv avskåret vaniljestang. T an hel.

hell yeah

Hej Kristine
Tak for opskrift, som ser helt rigtig ud. Jeg tænker, jeg kan bruge 120 gram mandelmel ?
Tip:
Det vil være spild af god kage at skære skorpen af. I stedet så gør dette: når kagen kommer ud af ovnen, så vend straks springformen på hovedet på et stykke bagepapir, så kagen bliver "flad" på begge sider (taget fra dansk "bagemester" Mette Blomsterberg) :-)

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter