Brukere online: 575
Brukere i dag: 2035
Brukere siste 7 dager: 258413
Det nærmer seg Lucia den 13. desember, og mange planlegger å bake Lussekatter og annen bakst med safran den kommende uken. Du finner alle oppskrifter beregnet på Luciadagen i en egen sesongkategori HER.
I år har jeg allerede laget Verden beste Lussekatter som ble meget vellykkede, og så tenkte jeg at jeg ville lage en annen type bakst med safran i tillegg. Valget falt på store, runde, myke Safranboller fylt med vaniljekrem. Kesam (eller gresk yoghurt) i gjærdeigen gjør bollene ekstra myke og gode. Rett etter at bollene tas ut av ovnen pensles de med smeltet smør og strøs med sukker, som gjør disse bollene utrolig fristende.
Oppskriften gir ca 30 boller.
Ingredienser:
♥ 50 g gjær
♥ 150 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 1 gram malt safran
♥ 1,5 dl sukker
♥ 1 egg
♥ 250 g kesam eller gresk yoghurt
♥ 16 dl hvetemel
Fyll:
♥ 3-5 dl vaniljekrem
Pynt:
♥ 75 g smør
♥ 1 dl sukker
Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken og safran. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i blandingen. Tilsett deretter sukker, egget og kesam (eller gresk yoghurt). Arbeid inn det meste av melet (jeg bruker elektrisk kjøkkenmaskin med eltekrok). La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen ut på bakebordet sammen med resten av melet. Elt deigen jevn og trill ut runde boller. Sett dem på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i ca 40 minutter. Lag så et hull i midten av hver bolle med to fingre og fyll i en god spiseskje vaniljekrem i hver bolle.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10-12 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
Rett etter at bollene er tatt ut av ovnen, pensles de med smeltet smør og strøs over med sukker.
Nydelige boller med smak av safran og vaniljekrem, klare til å nytes!
Tips:
♥ Både kesam og gresk yoghurt fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Jeg brukte denne gangen gresk yoghurt fra FAGE, som fås kjøpt i de fleste ICA og Meny-butikkene.
♥ Jeg har brukt ferdigkjøpt vaniljekrem fra Tine (Piano), men du må gjerne fylle bollene med Hjemmelaget vaniljekrem.
♥ Bollene kan fryses, men smaker aller best og ser finest ut når de er helt nylagede.
Jeg kan anbefale disse bollene varmt. Dette er virkelig nydelige Safransboller!
mmmm, så utrolig godt med safran og vanilje...
Definitivt blant Kristines favoritter!
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 50 g gjær
♥ 150 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 1 gram malt safran
♥ 1,5 dl sukker
♥ 1 egg
♥ 250 g kesam eller gresk yoghurt
♥ 16 dl hvetemel
Fyll:
♥ 3-5 dl vaniljekrem
Pynt:
♥ 75 g smør
♥ 1 dl sukker
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken og safran. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i blandingen. Tilsett deretter sukker, egget og kesam (eller gresk yoghurt). Arbeid inn det meste av melet (jeg bruker elektrisk kjøkkenmaskin med eltekrok). La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen ut på bakebordet sammen med resten av melet. Elt deigen jevn og trill ut runde boller. Sett dem på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i ca 40 minutter. Lag så et hull i midten av hver bolle med to fingre og fyll i en god spiseskje vaniljekrem i hver bolle.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10-12 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
Rett etter at bollene er tatt ut av ovnen, pensles de med smeltet smør og strøs over med sukker.
♥ Både kesam og gresk yoghurt fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene.
♥ Jeg har brukt ferdigkjøpt vaniljekrem, men du må gjerne fylle bollene med hjemmelaget vaniljekrem.
♥ Bollene kan fryses, men smaker aller best og ser finest ut når de er helt nylagede.
2 kommentarer
Å himmel og hav å godt dette
Å himmel og hav å godt dette så ut!! Denne skal jeg absolutt teste ut i morgen! Tusen takk for at du deler :-)
Kjempegode ! :) Myyye bedre
Kjempegode ! :) Myyye bedre enn lussekatter ! :)
Skriv ny kommentar