Sjakk-kake (Checkerboard Cake)

Annonse: Bakeren og Kokken

Hei,

Mens vi heier på vår sjakk-verdensmester Magnus Carlsen i Qatar, kommer det her en flott Sjakk-kake med sjokolade- og vaniljesmak!

 

 

Jeg har brukt en kakeform fra Wilton som er spesielt beregnet på å lage sjakk-kake, men sjakkmønsteret inni kaken kan også lages med vanlige, runde kakeformer. Siden det snart er nyttårsaften, har jeg pyntet toppen av kaken med litt ekstra glamorøst kakestrøssel i gull og svart fra Dr Oetker.

 


 

Dette er en nokså stor kake, og for å pynte en slik kake med sjokoladekrem er det smart med et roterbart kakefat (fra Silikonmart) som gjør det lett å dreie kaken rundt mens man smører på sjokoladekremen. Du får kjøpt dette Silikonmart Roterbare kakefatet i den fantastiske nettbutikken til Bakeren og Kokken, som for øvrig har stort romjulssalg på gang frem til 8. januar med opp til 62% rabatt! Jeg har mye jeg ønsker meg i blant annet kategoriene for bakeutstyr og for borddekking.

 

 

Sjakk-kaken blir høy og flott og ser imponerende ut, og så smaker den som sagt nydelig av sjokolade og vanilje. Sjokoladekremen er spesielt deilig og luftig, og så god at man bare må ta for seg slikkepotten. Smile 

Alle som liker lys og mild og myk sjokoladekake, vil like denne kaken her!

 

 

Ingredienser:

Kakebunner:
♥ 350 g smør
♥ 600 g sukker
♥ 6 egg
♥ 3 ts vaniljeekstrakt
♥ 600 g hvetemel
♥ 4 ts bakepulver
♥ 4 dl melk
- -
♥ 200 g kokesjokolade


Sjokoladekrem:
♥ 350 g smør
♥ 90 g kakaopulver
♥ 500 g melis
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 8 ss kremfløte

Pynt:
♥ kakestrøssel i svart og gull

 

Fremgangsmåte:

Før du starter: Husk at du bør ha en stor bakebolle når du lager denne deigen, siden den er så stor. Hvis du ikke har en stor bakebolle, bør du lage halvparten av deigen om gangen.

Pisk romtemperert smør skikkelig lyst og luftig med sukkeret.

Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg.

Bland inn vaniljeekstrakt og bakepulver.

Ha så i hvetemelet og melken vekselsvis men du rører videre, til du får en jevn og klumpfri deig.

Ta drøyt 1/3 av deigen til side. Smelt kokesjokoladen og bland den smeltede sjokoladen i resterende 2/3 av deigen.

Finn frem 3 kakeformer som er ca 24 cm i diameter og dekk dem med bakepapir i bunnen.

Klikk så ut deigen slik at du får 3 sirkler i hver kakeform. I to av kakeformene starter du med mørk deig i midten, så lager du en ring rundt med lys kakedeig og deretter en ring til rundt den lyse med mørk deig.  I den tredje kakeformen lager du ringene i motsatt rekkefølge, dvs. du starter med lys deig i midten, lager en ring rundt med mørk kakedeig og avslutter med en ring lys kakedeig til slutt.

Her ser du bilde av to av kakeformene med deig før de er på vei inn i ovnen.

 


Hvis du har kakeformer beregnet på Sjakk-kake, har du 3 former som er 23 cm i diameter, samt en plastikring som du kan ha i formen mens du fyller den med deg. Plastikringen skal løftes opp og fjernes før kakene steker, så den eneste funksjonen til plastikringen er å hjelpe deg til å få symmetriske og like store ringer.

 

 

Med litt øyemål og nøyaktighet går der derfor fint å lage en sjakkmønstret kake med helt vanlige runde kakeformer også.  Smile


Stek kakebunnene midt i ovnen ved 180°C i ca 35-40 minutter (sjekk med kakenål at kakene er gjennomstekte).

La de stekte kakebunnene avkjøles helt i formene før de hvelves ut.

Ikke fortvil over at kakene kanskje ikke ser så fine ut når du tar dem ut av ovnen...

 


Slik så mine ut...

Men skjær av toppen av de kalde kakene, og så kommer mønsteret straks bedre frem!

 

 

Til sjokoladekremen piskes mykt smør sammen med kakaopulver, melis og 4 ss av kremfløten. Pisk et par minutter og spe så med resten av kremfløten mens du fortsetter å piske til du får en lys og luftig sjokoladekrem.

 

Så starter monteringen av kaken, og jeg anbefaler da som sagt å bruke et roterbart kakefat som hjelpemiddel. Dette svarte kakefatet fra Silikonmart synes jeg er utrolig stilig, og det er samtidig veldig funksjonelt.

 

 

Start med å legge en av kakebunnene på en asjett og deretter oppå det roterbare kakefatet. Husk at du må starte med en av de to kakebunnene som har mørk kake i midten.

 

 

Smør på sjokoladekrem.

 

 

Legg på neste kakebunn, og bruk da den som har lys deig i midten.

 

 

Dekk med nytt lag sjokoladekrem.

Det er lett å få kremen jevn med det roterbare kakefatet!

 

 

Legg på den siste kakebunnen (som har mørk deig i midten).

Dekk så hele kaken med sjokoladekrem.

Siden dette er en såpass stor kake, lønner det seg å først gi kaken en "crumb coat", som betyr å først dekke kaken med et tynt lag sjokoladekrem som kun har til hensikt å gjør kaken glatt og hindre at kaken smuler seg opp.

 

 

Dekk altså kaken med et lag sjokoladekrem som dekker hele kaken og sett kaken i kjøleskapet i 30 minutter  slik at sjokoladekremen festner seg på kaken.

Deretter kan du dekke kaken med resten av sjokoladekremen uten å være redd for at kaken smuler seg.

Som pynt lagde jeg ruter på toppen av kaken med kakestrøssel i gull og svart.

 

 

Voilà! Sjakk-kaken er ferdig!

Jeg synes denne kaken ble superstilig!

 

 

Ekstra spennende er det selvfølgelig å skjære i en slik kake for å se om det faktisk har blitt sjakkmønster inni kaken...

 


Og det ble det!  Smile chrome 

 

 

Tips:

Det roterbare kakefatet fås kjøpt hos bakerenogkokken.no og egner seg supergodt til fylling og pynting av alle slags kaker. Når du kan rotere på kaken er det lettere å fylle og dekorere kaken jevnt. Kakefatet er så stilig at det også egner seg til å servere kaker fra.

 

 

♥ Kakeform beregnet på sjakk-kake fås kjøpt i merket Wilton.

 

 

Husk som sagt at den hvite plastikringen ikke skal følge med i ovnen under stekingen. Du skal altså fyll deig i formene og så forsiktig løfte opp plastikringen.

 

 

Imponer med en superflott Sjakk-kake!

 

 

Det er slett ikke vanskelig  Smile

 

 

Og det viktigste av alt: KAKEN ER UTROLIG GOD!  Yum

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med bakerenogkokken.no, en av Skandinavias ledende nettbutikker for kjøkkenutstyr til baking og matlaging. Du finner dem på Facebook her og på Instagram som @bakerenogkokken

 

Sjakk-kake (Checkerboard Cake)
Ingredienser

Kakebunner:
♥ 350 g smør
♥ 600 g sukker
♥ 6 egg
♥ 3 ts vaniljeekstrakt
♥ 600 g hvetemel
♥ 4 ts bakepulver
♥ 4 dl melk
- -
♥ 200 g kokesjokolade

Sjokoladekrem:
♥ 350 g smør
♥ 90 g kakaopulver
♥ 500 g melis
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 8 ss kremfløte

Pynt:
♥ kakestrøssel i svart og gull

Fremgangsmåte

Før du starter: Husk at du bør ha en stor bakebolle når du lager denne deigen, siden den er så stor. Hvis du ikke har en stor bakebolle, bør du lage halvparten av deigen om gangen.

Pisk romtemperert smør skikkelig lyst og luftig med sukkeret. Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg. Bland inn vaniljeekstrakt og bakepulver. Ha så i hvetemelet og melken vekselsvis men du rører videre, til du får en jevn og klumpfri deig.

Ta drøyt 1/3 av deigen til side. Smelt kokesjokoladen og bland den smeltede sjokoladen i resterende 2/3 av deigen.

Finn frem 3 kakeformer som er ca 24 cm i diameter og dekk dem med bakepapir i bunnen. Klikk så ut deigen slik at du får 3 sirkler i hver kakeform. I to av kakeformene starter du med mørk deig i midten, så lager du en ring rundt med lys kakedeig og deretter en ring til rundt den lyse med mørk deig.  I den tredje kakeformen lager du ringene i motsatt rekkefølge, dvs. du starter med lys deig i midten, lager en ring rundt med mørk kakedeig og avslutter med en ring lys kakedeig til slutt.

Stek kakebunnene midt i ovnen ved 180°C i ca 35-40 minutter (sjekk med kakenål at kakene er gjennomstekte). La de stekte kakebunnene avkjøles helt i formene før de hvelves ut. Skjær av toppen av de kalde kakene, så mønsteret kommer frem.

Til sjokoladekremen piskes mykt smør sammen med kakaopulver, melis og 4 ss av kremfløten. Pisk et par minutter og spe så med resten av kremfløten mens du fortsetter å piske til du får en lys og luftig sjokoladekrem.

Legg kakebunnene sammen med sjokoladekrem mellom lagene. Husk at kakebunnene med mørk kake i midten skal ligge nederst og øverst. Dekk deretter hele kaken med sjokoladekrem. Det kan lønne seg å først dekke kaken med et tynt lag sjokoladekrem, så sette kaken en stund i kjøleskapet og deretter dekke kaken med resten av sjokoladekremen.

Lag sjakkmønster på toppen av kaken med kakestrøssel i svart og gull.

Tips

♥ Det roterbare kakefatet fås kjøpt hos bakerenogkokken.no og egner seg supergodt til fylling og pynting av alle slags kaker. Når du kan rotere på kaken er det lettere å fylle og dekorere kaken jevnt. Kakefatet er så stilig at det også egner seg til å servere kaker fra.

♥ Kakeform beregnet på sjakk-kake fås kjøpt i merket Wilton. Husk som sagt at den hvite plastikringen ikke skal følge med i ovnen under stekingen. Du skal altså fyll deig i formene og så forsiktig løfte opp plastikringen.

1 kommentar

Kjempegod oppskrift, har servert den ved fleire anledningar siste halvåret, og er veldig fornøgd med smaken :D. Mange som òg synast den er god og fyldig på smak, og dei er ofte imponert over mønsteret på topp og inni. Definitivt å anbefale!

Men....
Som forholdsvis "fersk" kokk og bakar, er det ønskeleg at forhold og varemengder oppgitt i tekst er så presise som råd, slik at alle kan lage kaka som anvist. Eg har ved fleire anledningar brent meg på forholdet mellom lys og mørk røre ved bruk av småformene vist i bilda over. Første gang ved bruk av formene, vart det såpass mykje mørk røre at det blei eit lag for seg sjølv (hadde ikkje vegd bakebolle på førehand, så vart ikkje like presist. Vart berre to lag med sjakkmønster, som øydelegger design etter mitt eget syn). Deretter har eg prøvd å vere meir presis på "vel ein tredjedel" som gitt i oppskrift gjennom vektmålingar, men endar fortsatt opp med for mykje mørk røre, noko ein ikkje ser før dei 2 første formene er fylt opp. Denne gongen får eg tre lag med sjakkmønster, men det midterste er nokså tynt, og eit lag med mørk røre vert liggande som eit botnlag.

Etter eiga erfaring, burde teksta ovenfor endrast til 2/5 lys røre, og 3/5 mørk røre. Dette forholdet er sannsynlegvis betre då 1/3 er litt mindre enn 2/5, og vil derfor gi eit meir presist forhold enn det som er sagt i oppskrifta. På en måten vil ein kunne få nytta mest mogleg deig, og få eit meir presist mønster.

Anna enn det har eg ingenting å kommentere. Gjekk heilt fint å lage til kaka som to separate kaker (med eigne rører), skjere dei opp i delar, og legge dei saman i eit sjakkmønster. Litt rivning ved skjering og løfting, men dette er å forvente med kakedeig.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift