Sjokoladepavlova med bringebær

Her har du en HIMMELSK versjon av den verdenskjente marengskaken Pavlova som er inspirert av den engelske TV-kokken Nigella Lawson.

En Pavlova er alltid kjekk å lage til fest, for du kan lage marengsbunnen mange dager i forveien, og så bare dekke den med krem og bær på serveringsdagen. Og resultatet blir en av de ALLER BESTE KAKENE SOM FINNES!

Sjokoladepavlova med bringebær
Ingredienser

Marengsbunn:
4 eggehviter
200 g sukker
2 ss kakao
0,5 ts balsamico (mørk eddik)
50 g kokesjokolade

Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
3 ts vaniljesukker
300 g friske bringebær
2-3 ss revet sjokolade

Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk lenge (ca 20 min) med mikser til du får en tykk og stiv marengs. Bland forsiktig i eddik, kakao og fint hakket sjokolade.

Tegn opp en sirkel på ca 22 cm i diameter på et bakepapir. Fordel marengsen innenfor sirkelen slik at du får enn liten, tykk kake. Bruk slikkepotten og jevn til kantene ved å dra slikkepotten nedenfra og opp. Glatt til overflaten og lag gjerne en ørliten grop på toppen av kaken.

Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180°C. Skru temperaturen ned til 150°C straks kaken er satt inn i ovnen. Stek kaken i ca 1 1/2 time. Skru av varmen og sett ovnsdøren på gløtt ved hjelp av en tresleiv eller liknende. La kaken stå i ovnen til den er helt kald.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Fordel kremen på toppen av kaken. Pynt med en haug av friske bringebær og litt revet sjokolade på toppen.

Tips

Stusser du ved at det skal være eddik i marengsen? Ikke fall for fristelsen å droppe den. Eddik er en viktig ingrediens, som sørger for at marengsbunnen får den rette, myke og litt seige konsistensen.

Jo stivere marengs du pisker, jo mindre vil marengsbunnen flyte utover under steking.

Tegn på baksiden av bakepapiret for å unngå blyant- eller pennmerker på marengsbunnen.

Marengsbunnen kan oppbevares tørt i flere dager, og den kan også fryses.

Du bør bruke friske bringebær til denne kaken hvis du er opptatt av kakens utseende, fordi frosne lett blir rennende. Men bortsett fra det, blir smaken på kaken nokså lik.

Kaken bør spises samme dag den er pyntet for å unngå at den blir bløt.

18 kommentarer

Hei, jeg mener jeg tidligere har brukt vaniljekrem blandet med litt krem til ordinær pavola. Tror du det er ok her også?

På to forsøk har denne blitt rennende for meg! Jeg er sikker på det ikke er noe eggeplomme som har kommet med.... hva kan være årsaken?

Er det marengsen din som ikke blir stiv, Laila? Viktig at bolle og visper er helt, helt rene før du starter piskingen av eggehvitene.. Eller blir marengsen din rennende etter at du har blandet i kakao og eddik? I så fall har du rørt for mye. Dette skal bare vendes helt til slutt inn i marengsen med en slikkepott og røre absolutt så lite som mulig!

Marengsen blir stiv, men det er etter at eddik og kakao er tatt i at den blir flytende. Har jeg sikkert rørt for hardt eller for lenge. Rart, for når jeg lager vanlig pavlovabunn har jeg aldri hatt det problemet. Siste forsøket er nettopp ferdig i ovnen nå, så blir spennende og se resultatet når den er avkjølt!

Ble perfekt ved første forsøk! Aldri lagd sjokoladepavlova før! Takk for lånet av oppskrifta! Fulgte den til punkt og prikke og det ble akkurat som du sa. Ble en liten, høy kake.

Hei. Jeg har lagget denne nå 3 ganger, og den kollapser i ovnen vær gang, jeg skjønner ikke hva jeg gjør feil. :(

Helt super kake! HAr laget den tre ganger nå, og er like perfekt og god hver gang! Tusen takk for oppskriften:)

Hei!
Jeg tenkte jeg skulle lage to bunner av denne oppskriften. Er det like lang steketid da?

Katastrofe, hadde perfekt marengs helt til jeg blanda inn sjokoladegreiene. Nå har jeg en saus i ovnen :( Gjerne endre til "vend inn kakao"++, vanskeligere å ta feil da.

Første gangen jeg lagde denne pisket jeg i 20 min. Jeg blandet også sjokolade/eddik blandingen VELDIG forsiktig inn.. Den rant litt utover i ovnen, men ble ikke som saus. Når jeg hadde stekt kaken i 1,5 time var den hard som knekkebrød.. Hva gjorde jeg feil? Hjelper det om jeg har kaken i en oval kakeform? Da vil vel formen hjelpe kaken å holde seg på plass?

På forsøk nummer to lagde jeg langpanne-oppskriften fra samme side:

http://www.detsoteliv.no/oppskrift/sjokoladepavlova-i-langpanne

Endelig fikk jeg det til. Jeg pisket marengsen lenger enn i oppskriften (ca.30-40 min), også reduserte jeg steketiden til 1 time og 15 min. Neste gang tenker jeg det holder med 1 time.

Min erfaring er derfor at du har skrevet for lang steketid på disse to oppskriftene, med mindre det er veldig stor forskjell på komfyrer?

Som flere over her klarte jeg også å lage "marengsknekkebrød". Fikk perfekt marengs, så mistenker at det er sjokoladedelen som ødela for meg. Vendte forsiktig inn eddik, bakekakao og sjokoladebiter. Kaken som kom ut av ovnen var flat og smakte brent, selv om jeg overholdt både temperatur og tid. Kaken er uspiselig og går rett i bosset, men skal forsøke igjen en annen gang. Tips mottas med takk!

Hei
Ser nydelig ut. Men hvorfor skal denne stekes i en og en halv time, mens det i andre pavlova-oppskrifter du har står det kun en time?

Hei. Har laget denne flere ganger, men ender alltid med å "drepe" marengsen når jeg vender inn kakao, eddik og sjokolade. Har du noen tips til hvordan jeg kan få blandet inn ingrediensene og fortsatt være forsiktig nok til at kaken ikke blir flat?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift