Skillingsboller

Skillingsboller

01.10.2005


"Skillingsboller" stammer opprinnelig fra Bergen, og skal være STORE og med masse sukker på!

Oppskriften gir 30 stk.

Skillingsboller

Ingredienser

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
15 dl hvetemel

Fyll:
100 g smør
100 g sukker
2-3 ss kanel

Pynt:
sukker

Fremgangsmåte

Smelt smør og bland med melken. Varm smørblandingen til den er lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken. Bland så i sukker og mesteparten av melet. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca 60 min).

Del deigen i 2 emner. Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til firkantede leiver på ca 35x35 cm (se tips). Smør på mykt smør og strø over sukker og kanel. Rull leivene stramt sammen. Skjær hver rull i ca 15 skiver. Legg skivene på stekeplater dekket med bakepapir med god avstand. Etterhev bollene i 30 min, til de er store og luftige.

Strø over godt med sukker. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca 15 min. Strø over litt ekstra sukker rett etter at bollene har kommet ut av ovnen.

Tips

Poenget med å kjevle ut leivene til firkanter er å få større boller enn det som er vanlig for "Kanelboller". Vil du ha ENDA større boller, kan du kjevle ut leivene til rektangulære leiver (ca 25x50 cm), og så rulle dem sammen fra kortsiden (i stedet for langsiden, slik som er vanlig).

"Skillingsboller" er ypperlige til frysing.

01.10.2005
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

18 kommentarer

Jeg har prøvd disse bollene og de er fantastiske på en skala fra 1-10 vil jeg definitivt si 10!

Etter å ha prøvd denne oppskriften så nekter jeg å lage andre skillingsboller :) verdens beste oppskrift :) godt å spise nylaget eller ta med seg frosne på bobil tur og tine dem i steke Ovnen :) ekstra godt smalere i bobilen med varm kakao etter en dag i ski trekket :)

Korti ska kardemommen??

Sammen med mel og sukker!

Takk for kjempe oppskrift! Etter å ha prøvd ut mange forskjellige så liker jeg din best!
Men et par tips som kanskje noen andre også vil prøve ut ->
Jeg smelter ikke smøret men lar kjøkkenmaskinen kna smøret inn i deigen med alle ingrediensene, også bytter jeg ut sukkeret med melis! Bollene smelter bokstaveligtalt i munnen! I tillegg blir de utroooooolig luftige og gode! :) :)

Et par skjeer med eplemos i fyllet ble ikke feil heller:)

Da er det ikke skillingsboller, men noe helt annet.

Mine ble tørre og smuldrete. Skjønner ikke hvorfor. Brukte om mulig mindre mel enn i oppskriften..men det burde jo hatt motsatt effekt om ikke annet..

Kjempegode skillingsboller:)

Fantastisk god oppskrift lurte på hvor tykk du skjærer bollene, før de stekes

Gode boller

Hvorfor skal dem ikke pensles med vann/egg eller melk når dem skal stekes ?

De bollene er kjempe gode takk får god oppskrift

Hei takk for en kjempe god oppskrift men når bollene dine var ferdig hoppet det ett monster ut av bollene dine de var for gode

Har bollene i ovnen nå og gleder meg til å smake. Synes oppskriften var veldig upresis, med mel og sukker målt i dl istedenfor gram. Håper likevel jeg har klart å gjøre det riktig. Lurer også på om 200 grader er med varmluft eller uten i ovnen. Har gjort uten siden det ikke var presisert. Litt klarere mål hadde vært kjekt.

Hei, jeg lagde disse i dag, men de ble så brune. På det andre og tredje brettet satt jeg ned Tia, men de ble fortsatt så brune, de ble det inni også. Kan det være for mye sukker eller smør som fyll?? Eller er det for mye kanel som fyll?

Har lagd de før, da ble de ikke sånn, men jeg husker ikke hvor mye fyll jeg hadde da

På forhånd takk for svar

De var veldig gode

Utrolig bra, stemte bra med blandingen. Ble flotte .

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter