Sveler

Sveler

08.03.2007


"Sveler" er tradisjonsbakst fra Vestlandet.

Nydelige med rømme og syltetøy eller med rørt smør og brunost! Smør, kanel og sukker på er også godt!

 

Ingredienser:

♥ 180 g smør
♥ 4 egg
♥ 3 dl sukker
♥ 1 liter surmelk
♥ 1 ts natron
♥ 2 ts hornsalt
♥ 1 liter hvetemel


Fremgangsmåte:

Smelt smøret.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk inn det smeltede smøret og surmelk. Bland deretter inn natron og hornsalt, og til slutt hvetemelet. Ikke rør mer enn nødvendig etter at du har tilsatt melet, ellers blir deigen seig. La røren stå og svelle i kjøleskapet i ca 30 min.

Stek sveler på takke eller i en teflonbelagt stekepanne. Bruk gjerne ekstra smør til stekingen. Svelene skal være ca 15 cm store i diameter (dette tilsvarer en liten øse med deig). Pass på at du har svak nok varme, ellers blir svelene for brune på utsiden. Siden svelene blir nokså tykke, trenger de noen minutters steketid på hver side for å bli gjennomstekte.

Serveres nystekte!

 

 

Tips:

♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem. Det går fint å halvere oppskriften hvis du ønsker en mindre porsjon:

90 g smør
2 egg
1,5 dl sukker
5 dl surmelk
0,5 ts natron
1 ts hornsalt
5 dl hvetemel
 

♥ Det kan være lurt å brette over svelene mens de er helt nystekte. Dette motvirker at de knekker på midten når du etterpå fyller dem og bretter dem når de er kalde. Alternativt kan svelene legges sammen to og to med fyll i mellom og så skjæres over på midten med en kniv.

♥ En annen lignende oppskrift er den offisielle oppskriten på berømte "Sveler fra ferjeselskapet Fjord1 MRF".

♥ Se også oppskrift på "Lapper", som tradsjonelt lages litt mindre i størrelse enn sveler.

 

Sveler kan serveres med det du liker best av rømme, syltetøy, brunost, smør, sukker, kanel...

 


♥ ♥ ♥ ♥

 

Sveler

Ingredienser

180 g smør
4 egg
3 dl sukker
1 liter surmelk
1 ts natron
2 ts hornsalt
1 liter hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk inn det smeltede smøret og surmelk. Bland deretter inn natron og hornsalt, og til slutt hvetemelet. Ikke rør mer enn nødvendig etter at du har tilsatt melet, ellers blir deigen seig. La røren stå og svelle i kjøleskapet i ca 30 min.

Stek sveler på takke eller i en teflonbelagt stekepanne. Bruk gjerne ekstra smør til stekingen. Svelene skal være ca 15 cm store i diameter (dette tilsvarer en liten øse med deig). Pass på at du har svak nok varme, ellers blir svelene for brune på utsiden. Siden svelene blir nokså tykke, trenger de noen minutters steketid på hver side for å bli gjennomstekte.

Serveres nystekte!

Tips

♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem. Det går fint å halvere oppskriften hvis du ønsker en mindre porsjon:

90 g smør
2 egg
1,5 dl sukker
5 dl surmelk
0,5 ts natron
1 ts hornsalt
5 dl hvetemel

♥ Det kan være lurt å brette over svelene mens de er helt nystekte. Dette motvirker at de knekker på midten når du etterpå fyller dem og bretter dem når de er kalde. Alternativt kan svelene legges sammen to og to med fyll i mellom og så skjæres over på midten med en kniv.

08.03.2007
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

3 kommentarer

Sveler og lapper er nok det samme. Som alle typer oppskrifter, finnes det forskjellige varianter. Lapper kan, som svele, lages med smør. Størrelse, smør (eller natron for den del) har ingenting å si. lapper er sveler. Sveler er lapper. Pannekaker er pannekaker selv om man ikke har sukker eller smør i. Vafler er vafler med og uten rømme eller kulturmelk. Boller er boller også uten gluten.

Enig i at begrepene ikke spiller noen rolle ;-)

hei, jeg tenkte jeg skulle lage sveler, men jeg lurte på hvilken svele oppskrift du liker best? oppskriften sveler eller MRF?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter