Tiramisù festkake

Tiramisù festkake

23.05.2005


Tiramisù er en lekker, italiensk dessert som er utrolig populær over hele verden!

Her har du oppskriften på en VIDUNDERLIG FESTKAKE som er basert på de samme smaksopplevelsene som Tiramisù! Kaken består av en luftig sukkerbrødsbunn som er smaksatt og dynket med kaffe, fyll av luftig og utrolig deilig mascarponekrem og et tynt lag med mørk kakao på toppen.

Alle som smaker "Tiramisù festkake" er enige om at dette er en UFORGLEMMELIG GOD KAKE!

Tiramisù festkake

Ingredienser

Kakebunn:
4 egg
2 dl sukker
4 ts pulverkaffe
1 ss kokende vann
1 dl potetmel
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Dynking:
3/4 dl kokende vann
4 ts pulverkaffe

Fyll:
5 plater gelatin
1 ss sterk, varm kaffe
2 egg
1 dl sukker
250 g mascarpone ost (se tips)
revet skall av 1 sitron
2 dl kremfløte
2 eggehviter

Pynt:
kakao

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Løs opp kaffepulver i kokende vann og tilsett. Sikt sammen det tørre og vend inn i eggedosisen.

Hell deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 175°C i 35 min. Avkjøl kaken i formen. Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret.

Del kaken i 3 bunner (se tips). Bland kokende vann med kaffepulver og dynk bunnene med dette.

Bløtlegg gelatinen til fyllet i kaldt vann i 10 min. Pisk de hele eggene og sukkeret til eggedosis. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i 1 ss rykende varm kaffe. Avkjøl litt og rør dette inn i eggedosisen. Pisk inn mascarpone ost og revet sitronskall. Pisk kremfløten stiv og rør inn i fyllet. Pisk eggehvitene stive og vend i til slutt. Rør godt med stålvisp, slik at fyllet blir jevnt og luftig. Sett fyllet i kjøleskapet til det tykner litt, men ikke stivner helt (ca 20-30 min).

Fordel ca halvparten av fyllet mellom kakebunnene og fordel resten jevnt over hele kaken (bruk en smørekniv). Sikt til slutt et tynt lag med kakao over toppen av kaken. La kaken stå kaldt frem til servering.

Tips

Kakebunnen er lettere å dele i 3 tynne bunner hvis du har i fryseren i 30 min, slik at den stivner litt.

Mascarpone ost er en italiensk ferskost som fås kjøpt i de fleste store matbutikker. 250 g tilsvarer en liten pakke. Du kan eventuelt bytte ut mascarpone ost med 2 dl crème fraîche.

Hvis du synes at fyllet har stivnet for mye før du fyller kaken, kan du "piske det opp" litt med en stålvisp før du fyller kaken.

Kaken blir ekstra god av å stå og trekke i et par timer før servering.

For en annen italiensk festkake, se oppskrift på "Italiensk drøm". Se også oppskrift på "Keiser Nero kake".

23.05.2005
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

5 kommentarer

Men Tiramisu har vell opprinnelig alkohol i seg? Det er vell det man får når man får det servert i Italia. Iallefall det jeg fikk.

Kan jeg ha i en skvett alkohol i røra da eller? :)

En skvett i kakerøren vil ikke sette særlig smak og alkoholen dunster bort under stekingen. Men du må gjerne dynke kakebunnene med kaffelikør (Tia Maria eller Kahlua). Det blir supergodt :-) Det går også an å tilsette 1-2 ss likør i fyllet.

Her gikk det galt. Gelatinen klumper seg, kremen stivnet ikke. Hva gikk galt? Har jeg hatt for lite kaffe i gelatinen? Pisket for lite? Smaker iallefall godt.

Oppskriften er ikke optimal. Har forsøkt å lage den 3 ganger uten hell.

Løse opp 5 gelatinplater i en spiseskje med kaffe? Høres veldig vanskelig ut.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter