Tyrkisk sitronkake

Tyrkisk sitronkake

06.01.2005

"Liten nøkkel kan åpne stor dør."

(tyrkisk ordtak)

I Tyrkia bruker man mye yoghurt i bakverk, og denne deilige sitronkaken innholder hele 5 dl yoghurt naturell. Etter steking dynkes kaken med rikelige mengder sitronlake. Sitronkaken blir nokså stor og veldig saftig og god. En spennende og helt spesiell kake som du absolutt bør prøve!

Se også "Tyrkisk appelsinkake".

Tyrkisk sitronkake

Ingredienser

125 g smør
4 egg
2,5 dl sukker
5 dl yoghurt naturell (se tips)
skall av 1 sitron
8 dl hvetemel (se tips)
5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Dynking:
2 dl vann
1,5 dl sitronsaft (se tips)
2 dl sukker

Pynt:
3 dl melis
2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Smelt og avkjøl smøret. Visp sammen egg og sukker med en stålvisp (ikke pisk eggedosis). Rør inn revet sitronskall og yoghurten. Sikt sammen det tørre og bland inn i deigen vekselsvis med smøret. Bruk stålvisp, slik at alle klumper fjernes.

Hell deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen ved 175°C i ca 1 time (sjekk med kakenål etter 50 min).

Kok vann, sitronsaft og sukker til lake (tar ca 5-10 min).

Løsne den lunkne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende fat. Prikk hull i kaken (bruk en stor gaffel, en strikkepinne e.l.). Øs laken over kaken med en spiseskje litt og litt. Bruk god tid, og la laken få synke inn i kaken før du øser over mer. Sett kaken i kjøleskapet til den er helt kald.

Rør sammen melis og sitronsaft til du får en passe tykk glasur. Ha glasuren i en liten plastikpose eller kremmerhus av matpapir. Klipp et lite hull og ringle melisglasuren over den kalde kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til glasuren har stivnet.

Tips

♥ Oppskriften med 8 dl hvetemel er beregnet på at man bruker vanlig yoghurt naturell. Du kan også bruke tykk, gresk/tyrkisk yoghurt, men da kan du redusere melmengden til 6 dl. 

♥ Du kan bruke presset saft av 2-3 sitroner eller ferdig sitronsaft på flaske til laken.

♥ Kaken kan oppbevares noen dager i kjøleskapet. Den kan også fryses. Siden kaken er nokså stor kan det lønne seg å fryse ned halve kaken.

06.01.2005
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter