Vaniljeboller i form med vaniljekrem

13.01.2018


Det er ikke mye som slår duften av varm gjærbakst!

Her har jeg laget luftige hveteboller med vanilje og rosiner, som jeg har satt sammen tett i tett i en form. Under stekingen vokser bollene sammen til en bollekake.

Vaniljekrem mellom bollene og melisglasur med vanilje på toppen gjør bollene deilig klissete, og smaken blir aldeles himmelsk!

 


Ingredienser:

Hveteboller med vanilje og rosiner:
♥ 25 g gjær
♥ 2 dl melk
♥ 50 g sukker
♥ 1 egg
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 1 ts kardemomme
♥ 450 g hvetemel
♥ 75 g smør
♥ 2 dl rosiner

Vaniljekremfyll:
♥ 5 dl vaniljekrem

Vaniljeglasur:
♥ 3 dl melis
♥ 2 ss melk
♥ 1 ts vaniljepasta


Fremgangsmåte:

Smuldre gjæren i en bolle. Varm opp melken til den er lunken (37°C). Løs gjæren opp i melken og tilsett sukker, egg, vanilje, kardemomme og hvetemelet. Elt deigen godt sammen (bruk kjøkkenmaskin med eltekrok). Tilsett mykt smør og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til den er fast og elastisk. La deigen heve i 1 time.

 

 

Del den hevede deigen i 12 emner.

 

 

Kna rosiner inn i hvert emne og form runde boller.

 

 

Ha disse i en smurt ildfast form eller liten langpanne som er ca. 20 x 30 cm. La bollene etterheve i 40 minutter.

 

 

Legg vaniljekremen i klatter mellom bollene i formen.

 

 

Dryss over noen flere rosiner.

 

 

Stek bollekaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 25-30 minutter. Sjekk at bollene er gylne og gjennomstekte i midten.

 

 

Å, lukter fantastisk godt av disse vaniljebollene...! 

 

 

Rør melis, vann og vaniljepasta sammen til en melisglasur og fordel på toppen av bollene før servering.

 

 


Tips:

♥ Merk at vaniljekremen gjør at disse bollene blir nokså klissete å spise. Det blir slik når vaniljekremen legges mellom bollene og ikke inni bollene. Jeg synes dette blir deilig, men hvis du vil unngå det, må du enten legge et tynt lag deig i bunnen av formen, eller du må legge klatter med vaniljekrem i groper inni bollene.

♥ Du kan enten bruke ferdigkjøpt eller hjemmelaget vaniljekrem. Vaniljepasta som jeg har brukt både i deigen og i glasuren gir veldig god vaniljesmak, og fås kjøpt blant annet hos Coop Mega. Det går også greit å bruke vaniljeekstrakt. 

♥ Som all gjærbakst, smaker disse bollene best samme dag de er laget. 

 

 

Ha en deilig helg!  Smile chrome  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Vaniljeboller i form med vaniljekrem

Ingredienser

Hveteboller med vanilje og rosiner:
♥ 25 g gjær
♥ 2 dl melk
♥ 50 g sukker
♥ 1 egg
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 1 ts kardemomme
♥ 450 g hvetemel
♥ 75 g smør
♥ 2 dl rosiner

Vaniljekremfyll:
♥ 5 dl vaniljekrem

Vaniljeglasur:
♥ 3 dl melis
♥ 2 ss melk
♥ 1 ts vaniljepasta

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bolle. Varm opp melken til den er lunken (37°C). Løs gjæren opp i melken og tilsett sukker, egg, vanilje, kardemomme og hvetemelet. Elt deigen godt sammen (bruk kjøkkenmaskin med eltekrok). Tilsett mykt smør og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til den er fast og elastisk. La deigen heve i 1 time.

Del den hevede deigen i 12 emner. Kna rosiner inn i hvert emne og form runde boller. Ha disse i en smurt ildfast form eller liten langpanne som er ca. 20 x 30 cm. La bollene etterheve i 40 minutter.

Legg vaniljekremen i klatter mellom bollene i formen. Dryss over noen flere rosiner.

Stek bollekaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 25-30 minutter. Sjekk at bollene er gylne og gjennomstekte i midten.

Rør melis, vann og vaniljepasta sammen til en melisglasur og fordel på toppen av bollene før servering.

Tips

♥ Merk at vaniljekremen gjør at disse bollene blir nokså klissete å spise. Det blir slik når vaniljekremen legges mellom bollene og ikke inni bollene. Jeg synes dette blir deilig, men hvis du vil unngå det, må du enten legge et tynt lag deig i bunnen av formen, eller du må legge klatter med vaniljekrem i groper inni bollene.

♥ Du kan enten bruke ferdigkjøpt eller hjemmelaget vaniljekrem. Vaniljepasta som jeg har brukt både i deigen og i glasuren gir veldig god vaniljesmak, og fås kjøpt blant annet hos Coop Mega. Det går også greit å bruke vaniljeekstrakt. 

♥ Som all gjærbakst, smaker disse bollene best samme dag de er laget. 

13.01.2018
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

2 kommentarer

Et dumt spørsmål, men hva er vaniljepasta? Har tenkt å lage den til imorgen...

Vaniljepasta (eller Vanilla paste på engelsk) er en søt, mørk vaniljesirup. Fås kjøpt på tube i mange matbutikker, blant annet Coop Mega (fra Dr Oetker). Vaniljepasta gir veldig god vaniljesmak. Alterantivt kan du bruke frø fra vaniljestang eller vaniljeekstrakt.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet