Vaniljeiskake på nøttebunn

Vaniljeiskake på nøttebunn

12.05.2009


Dette er en stilren og utrolig nydelig iskake! Iskaken passer for skikkelige gourmetfolk, som vet å verdsette mat med enkel og ren smak basert på utsøkte råvarer. Tegnet på ekte vaniljeis er den eggeskallhvite fargen, og at isen er full av bittesmå svarte prikker som kommer fra frøene inni vaniljestangen.

Server iskaken med friske eller tinte, fryste bær søtet med melisdryss. Elegant iskake som passer til alle slags selskapeligheter!

Vaniljeiskake på nøttebunn

Ingredienser

Nøttebunn:
200 g hasselnøtter
60 g sukker
4 eggehviter

Vaniljeis:
1 dl vann
150 g sukker
1 vaniljestang (se tips)
4 eggeplommer
4 dl kremfløte
1 plate gelatin
2 ss kokende vann

Fremgangsmåte

Mal hasselnøttene og bland med sukker. Pisk eggehvitene stive. Vend i nøtteblandingen. Ha nøttedeigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 10 min. Avkjøl kaken i formen. Ta den ut og dra forsiktig av bakepapiret. Vask og tørk kakeformen og ha nøttebunnen tilbake i formen.

Til vaniljeisen has vann og sukker i en kjele. Kok uten lokk i ca 5 minutter.

Pisk imens eggeplommene luftige med mikser. Hell så den varme sukkerlaken i en tynn stråle i eggeblandingen under fortsatt pisking. Pisk til blandingen er avkjølt og du får en tykk og lys eggedosis.

Splitt opp vaniljestangen og skrap ut hele det svarte belegget på innsiden. Ha dette i eggedosisen.

Bløtlegg gelatinplaten i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og løs opp gelatinen i 2 ss kokende vann. Ha dette i eggedosisen.

Til slutt piskes kremfløten til luftig krem. Vend inn i eggedosisen. Rør godt med stålvisp, slik at blandingen blir luftig og klumpfri.

Hell vaniljeisblandingen over nøttebunnen i kakeformen. Sett formen i fryseren i minst 5 timer, eller over natten. Ta kaken ut av fryseren og sett på et kakefat ca 20 minutter før servering.

Tips

Det er ikke nødvendig å smøre eller å ha bakepapir i bunnen av formen når du har i den ferdigstekte nøttebunnen. Når kaken er frossen, løsner den lett fra formen.

Ikke finn på å bytte ut ekte vaniljestang med vaniljesukker - det gir ikke i nærheten like god smak. Vil du ha ekstra sterk vaniljesmak, kan du bruke to vaniljestenger!

12.05.2009
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

2 kommentarer

Må en bruke gelatin

Hei. Prøver meg på denne i dag, men eggedosisen vil ikke bli stiv og luftig. Har ihvertfall piska 25 min nå. Hva har jeg da gjort galt? Fulgt oppskriften.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter