Vaniljeruter i langpanne

Vaniljeruter i langpanne

08.03.2017


Dette er utrolig myke mørdeigskaker med vaniljefyll som gir kaken kjempegod vaniljesmak.

Oppskriften er svensk og kaken er veldig populær i Sverige.

Prøv dem du også - de smelter på tungen!

 

 

Oppskriften er til stor langpanne.

 

 

Ingredienser:

Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)

Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.

Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.

Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.

Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.

 

 

Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.

 

 

Sikt over melis til pynt.

 

 

Nam! Yum  Superdelicious Heart 

 

 

Tips:

♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!

♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.

♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.

♥ Vaniljefyllet kan kombineres med eplesyltetøy, se Vanilje- og epleruter i langpanne her på Det søte liv. Se også Vaniljeruter med fersken og nektariner

 

 

Myk og kjempedeilig mørdeigskake med lekkert vaniljefyll  Heart

Dette er en kake du burde prøve ut!

 

 

Så godt å unne seg et par stykker vaniljekake!

 



 Heart  Heart  Heart 

 

Vaniljeruter i langpanne

Ingredienser

Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)

Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.

Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.

Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.

Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.

Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.

Tips

♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!

♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.

♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.

08.03.2017
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

4 kommentarer

Heia
Har laget kaken i dag, til servering i morgen.

Må kaken stå i kjøleskap natten over?

Etterhvert har jeg slutta å bruke"Vanillinsukker", men laga denne med et par ts vaniljepasta og økte på sukkermengden litt. I smuldredeigen brukte jeg hjemmelaga vaniljesukker.
Det fungerte veldig bra og kaka ble en kjempesuksess :)

Wow — denne var god ja... hvordan er den å fryse, mon tro?
Jeg kunne også godt ha tenkt meg å prøve å tilsette friske bringebær, men usikker på om det ville bli vellykket- hva tror du ?
Tusen takk for inspirerende og flotte nettsider :-)

Helt fantastisk hit til gjengen på jobb. Mitt tips er å huske å ta ut kaken fra kjøleskapet minst 30 min før servering. Da den er hard å skjære når den nettopp er kommet ut. Men utrolig god kake, og super-lettvindt!!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter