Verdens beste Lussekatter


Jeg er klar over at vi fortsatt er i november - men 13. desember er faktisk ikke så langt unna.  Og det smaker bare såååå godt med Lussekatter nå allerede i november...  Yum   


 

Dette er noe jeg virkelig er glad i, og du finner mange varianter bakst til Luciadagen her på Det søte liv allerede - se dem samlet HER.

 


Verdens beste boller er blant de mest besøkte oppskriftene her på Det søte liv, og jeg kunne ikke dy meg; jeg måtte teste ut å lage Lussekatter av den samme deigen. 

Det funket som søren!  Icon e biggrin

 

 

Her ser dere bilde av de nystekte, helt fantastisk gode Lussekattene jeg bakte!

 

Instagram: @kristine_lifeissweet


Bildet vakte voldsom respons på både Instagram og Facebook selv om jeg postet bildet tidlig i november, så det er tydelig at mange lengter etter smaken av store, gule, safransduftende Lussekatter.  Smile

 

Lyst på STORE, LUFTIGE, MYYYYKE LUSSEKATTER? Test denne oppskriften! 

 

 

Jeg har som sagt brukte oppskriften på Verdens beste boller. Eneste forskjell fra den vanlige oppskriften er at jeg har tilsatt masse safran i den varme smørmelken.

 

 

Antallet Lussekatter avhenger av hvor store du lager dem, men jeg pleier å få ca. 30 stk.

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 1 gram malt safran (se tips)
♥ 100 g gjær
♥ 1,5 kg hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ rosiner

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran.

Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C - NB! dette tar en stund).

Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter (se tips).

Jeg liker aller best å lage S'er fordi de er så enkle å forme og gir passe store boller..  Smile   

 

 

Samme gjelder fasongen som heter "Gutt"  Grin

 

 

Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time (se tips).

Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt vann.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min (se tips), til bollene er gylne og gjennomstekte.

 

 

Tips:

♥ Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 1 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 2 små poser à 0,5 gram, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder, og da brukte jeg all safranen i glasset du ser på bildet.

 


Ekte safrantråder knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.

 

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut Lussekattene. Bollene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den ekstra myke og luftige konsistensen.

♥ Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen.

♥ Lussekattene er fine å fryse. Varm dem et par minutter i ovnen etter at de er tint, så smaker de som nystekte igjen.

 

 

Det er en ganske så god følelse å ta et brett med nystekte Lussekatter ut av ovnen... 

 

 

Her ligger guttene på rekke og rad og venter på at noen skal forsyne seg.  Smile

 

 

Dette er blant de beste Lussekattene jeg noen gang har smakt!

 

 

Nystekte og deilige!

En porsjon gir nokså mange Lussekatter - men de forsvinner fort.

 

 

Førjulstiden er snart i gang. Kos dere!!


♥ ♥ ♥ ♥

Verdens beste Lussekatter
Ingredienser

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 1 gram malt safran (se tips)
♥ 100 g gjær
♥ 1,5 kg hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ rosiner

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C).

Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter.

Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time. Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt vann.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min (se tips), til bollene er gylne og gjennomstekte.

Tips

♥ Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 1 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 2 små poser à 0,5 gram, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder, og da brukte jeg all safranen i glasset du ser på bildet. Ekte safrantråder knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut Lussekattene. Bollene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den ekstra myke og luftige konsistensen.

♥ Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen.

♥ Lussekattene er fine å fryse. Varm dem et par minutter i ovnen etter at de er tint, så smaker de som nystekte igjen.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

72 kommentarer

Hei,
Jeg elsker bloggen din:) .. Disse så utrolig godt ut:):)

Om du bruker gurkemeie da er det ikke lussekatter. Da er det vanlige boller med litt gul farge. Safran lager god smak og en veldig fin konsistens i lussekattene. Gurkemeie smaker ingenting, om du bruker for mye gurkemeie blir det et hint av bitterhet.

Har bakt disse idag - ble nydelig! :-)
Ved utbakingen så gjorde jeg en liten vri. Laget vanlige lussekatter av halve deigen og lusseboller (ala kanelboller) med smør, revet marsipan og revet appelsinskall som fyll i den andre. Pyntet med mandelflak :-) Ble veldig godt det med :-)

Dette er riktignok en gammel kommentar, men prøvde lusseboller som forklart her i dag, og de var fantastisk gode! Jeg var nok noe sparsom på marsipanen etter egen smak, og neste gang kjevler jeg ut og dekker hele fremfor å rive over som jeg gjorde i dag. Men helt klart lagt til årlig bakst.

da har vi bakt disse i dag.jeg og 2 jentene mine...de beste lussekattene jeg har smakt. takker for en veldig flott nettside.

Enkle å lage og Best Ever smak! Disse bakes neste år også.
Liker så godt at du forklarer litt ekstra om viktig og ikke viktig, gir alternativer - og gode porsjoner :-)

Prøvde nettopp oppskriften og alle bollene måtte kastes. Ville nok halvert gjærmengden hvertfall for mine boller smakte bare gjær :(

Jeg reagerte også på 100 g gjær - dette høres jo ekstremt mye ut per 1,5 kg mel?! Har ikke prøvd oppskriften og vet ikke om jeg tør mtp gjærmengden. Dere som har prøvd - brukte dere virkelig 100 g? Og smakte ikke det hele bære gjær da?

Jeg har brukt denne oppskriften i flere år, og bollene smaker helt fantastisk. Jeg lager alltid med to poser tørrgjær ( 100 g ), og mine boller smaker iallefall ikke gjær. Jeg elsker å bake, så jeg er ganske så kresen på smaken ;)

Vidunderlig gjærdeig.å jobbe med. Jeg halverte oppskriften og fikk 40 lussekatter. Du har herlige bakverk. Gleder meg til å bake mer av det du viser.

Jeg har prøvd oppskriften i kved, og bollene ble super!
100gr fersk gjær er helt riktig. Dette tilsvarer to poser tørrgjær.
Jeg fikk heve bollene ganske lenge, to timer. Dette gjør at enzymene i gjæren jobber godt, og sluttresultatet ikke smaker som gjær.
Pass på temperaturen på melken og hevingstiden: Jo lengre, jo bedre.

Hei Anna,
Enig med deg - jeg bakte i kveld og har ikke måtte tilføye noe mel eller annet: resultatet ble supermyke lussekatter og safranboller! Jeg lot dem heve 1,5 timer og som du skrev, gjør det ikke noe om de hever enda lenger.
God jul og også takk til Kristine for fine oppskrifter som er detailjerte med flotte photos til, slik at jeg får lyst å prøve oppskriftene!

Hei!
kan jeg bruke havremelk og melkefri margarin til denne oppskriften?

Lagde disse i fjor og skal definitivt lage de i år også. De er SUPER gode.
Takk for fantastisk oppskrift .

Er det viktig at all melken koker, eller kan man spare litt av melken og ha i etterpå for å korte ned avkjølingstiden?

Det er jo lenge siden denne kommentaren, men det er viktig å i det minste skolde all melken, for ellers bryter ensymene i melken ned glutenet og du får mindre spenstige og saftige boller.

Hei
Skal sende med jentungen deig på skolen, kan jeg kaldheve denne oppskriften i kjøleskapet over natten?? Noe jeg må gjøre annerledes da??

Utrolig synd at slike idiotioposkrifter når massene slik at alle de stakkars barna får supertørre lyssekatter pga uhorvelige mengder gjær. Trist :-(

Som svar på av Geir (ikke bekreftet)

Det er da ikke gjærmengden som gjør at bollene blir tørre. Det er fordi mange bruker altfor mye mel i oppskriften uten å vurdere deigen underveis. Dessuten blir all deig med fett i (olje/smør) raskere tørr enn bakst uten fett. Så jeg ville ikke spart disse i mange dager uten å fryse de ned. Men det er heller ikke planen. :)

Jo det har faktisk noe og gjøre med gjærmengden. Jeg brukte 200kr på alle ingrediensene jeg ikke hadde. Og de måtte kastes rett å slett. Smakte for mye gjær. Veldig sterk gjærlult også. Der gikk 200kr i vasken.

Jeg vet ikke hva du gjorde feil, men jeg har fulgt denne oppskriften nøyaktig, mange ganger. Og resultatet har alltid blitt veldig, veldig bra.

Om du bommet med noe én gang, eller jeg har bommet og fått det riktig med ren, skjær flaks hver eneste gang vet jeg ikke. Men mine erfaringer er altså plettfrie. Så denne vil jeg anbefale til alle.

Fantastisk resultat. Halverte oppskrifta og brukte gurkemeie istedet for safran, noe som fungerte utmerket. Ungene var i ekstase

Takk for en helt fantastisk god oppskrift. Disse lussekattene ble rett og slett himmelske. Lang heving både før og etter forming av bollene. God deig å jobbe med. Beste oppskriften jeg har prøvd. Tusen takk.

TIPS!
- All baking med gjær skal heves godt
- All baking med gjær og mel MÅ tilpasses etter hvordan deigen er. Deigen skal være litt bløt med mindre du vil ha tørr gjærbakst.
- Alltid vær nøyaktig med målene når du skal lage noe for første gang
- Mange sier at de hever i 2 timer og mindre. Du skal heve i minimum 40 minutter. Mer enn 2 timer gjør at hele baksten vil smake gjær og ekkelt. Du må selv tilpasse og lukte og smake på deigen mens den hever! Alt fra 40 minutter. til 1,5 er bra. Hvis noen får til 2 timer heving uten gjærsmak er fortjener de en medalje.
- Når du driver med gjærbakst MÅ du elte den! Du må elte godt i 10 - 15 min. Deigen skal være elastisk og myk.

Det lurer jeg å på. Har fått inn en bestilling fra skolen på 40 stk. Må jeg doble, eller holder denne deigen. Ser at det har vært dårlig med svar her. Jeg baker dobbel, så om du har tid så er jeg nok ferdig med utrulling og da kan du få gram og hvor mange det endte opp med :)

Hei, det er ikke behov å bake dobbel.

Jeg nedjusterte oppskriften til 1/4 , og fikk dermed 16 lussekatter. Perfekt for meg og samboer.

En opprinnelig oppskrift tilsvarer dermed ca.64 vanlig strl. Lussekatter, dobbel baking tilsvarer 128.

Om du skal ha 40 så bør du bake tilsvarende oppskriften her. :)

Vh
Lusseglad

Tusen takk for svar :) Dessverre noe sent da jeg sendte av gårde to unger og en mann med lussekatter i alle sekker *ler* Dobbelt porsjon ble over 100 ja ..

100g gjær, hvor mye tilsvarer det i ferskgjær? 2 pakker? Siden en er 50g?

Hilsen en som Ikkje baker så mye

Hei, i oppskriften skrev du" 1egg og1spiseskje melk piskes sammen for å pensle lussekatter", Men på fremgangsmåte skrev du" pisk egget og en spiseskje vann" . Hva er riktig melk eller vann ?Jeg har laget deigen. Venter på svar. Takk. Hilsen Fifi

Disse sto til navnet verdens beste lussekatter! Brukte laktosefri melk og smør og de ble helt fantastiskeTusen takk for oppskrift

Disse smakte rundstykke og jeg tok til og med ekstra mye safran i og jeg halverte oppskriften. Disse rundstykkene ble ikke gode og smakte absolutt ikke lussekatter. De var heller ikke gule. Jeg er skuffet fordi vi hadde gledet oss til super gode lussekatter. Kommer ikke til å stole på denne nettsiden mer!!!

Hei!
Skal bake disse i morgen, akkurat som i fjor, men det er et par ting jeg ikke husker. Hvis jeg vil heve deigen før jeg triller ut lussekattene, hvor lang tid skal den heve da? Og skal den fortsatt heve 1 time når de er ferdig formet på brettet?
Og her i DK så selges kun safrantråder. Er 0,5 g nok eller burde jeg kjøpe 1 g?

Som svar på av Charlotte (ikke bekreftet)

Jeg holder på å bake dem nå, og har brukt 2 pakker safran-tråde(kjøpt i Føtex).
Melken holder på å kjøle ned nå, og det dufter deilig safran i hele huset.
Skal ha med på jobb i morra, så disse danskene kan få smake deilige lussekatter

Jeg halverte oppskriften og brukte 0,75 g safran. Det ble 17 nokså store (og ordentlig gule!) lussekatter og de ble virkelig KJEMPEGODE! Veldig fin deig å jobbe med (bruker ikke kjøkkenmaskin). Forhevet ca 45 min og etterhevet ca 1 time. Takk for super oppskrift ;)

Heisann. Hvor mange lussekatter gir ca. 1 porsjon eller hvor mange fikk du?

Bakte disse deilige lussekattene i dag. Første gang jeg baker lussekatter.Dattera skal ha de med på skoleavslutning. Vi valgte å bruke gurkemeie, og brukte øyemål. Veide hver lussekatt, 100g, ble flotte, store og virkelige luftige! Deigen ble litt løs, men knadde inn litt mer mel så den samlet seg. Selv tenåringen som påstod han ikke likte lussekatter, forsynte seg med 3stk. Takk for god oppskrift!

Det smakte gjær, aner ikke hva som var galt, men sitter att med mange lussekatter som lukter gammel vin og 8 skuffede barn

Jeg baker lussekatter vært år til luciadagen dem blir helt perfekte og nydelig på smak men er det mulig å få en større oppskrift jeg pleier å bake over 155 stykker

Jeg er nybegynner på lussekatter, og dette gikk kjempebra! Fulgte oppskriften til punkt og prikke, unntatt safran. Byttet ut med en snau teskje gurkemeie, og hadde også i tilsvarende med kardemomme. Resultatet ble ca. 35 knallgode lussekatter! Takk for oppskrift.

Oi! Denne oppskriften fungerte utmerket!! Skikkelig luftige og gode! Ikke for søte heller.

Dette er jo virkelig ekstreme mengder gjær? Magen må jo kollapse:p
Hvorfor så mye? Jeg bruker halv pakke gjær :)

Ble så glad når jeg så at lussekattene lages på samme måte som verdens beste boller! Brukte halvparten av safranen og det ble helt konge. God (tidlig) jul❤️

Jeg bruker faktisk kun 1/2 pakke fersk gjær i denne oppskriften og får 30 kjempestore fine lussekatter som beskrevet i oppskrifta. Barna mine er ikke super glad i safran smaken så jeg har brukt halvparten av en pose som hadde 0,75 g safran. Hever kun 1 time. Det er veldig viktig at melka har kjølt seg godt ned før man tilsetter gjær (jeg har drept gjæren en gang tidligere da melka var for varm) og denne nedkjølingen tar lang tid! Nesten 2 timer.

Elsker disse!
Jeg lager de kvelden før og det går helt fint.
Lager dobbelt deig med 3 poser gjær (dobbelt deig ville tilsvart 4 poser tørrgjær, men det er unødvendig og for mye).
Veier de til 60gram per bolle.
230 grader i 9 minutter.
Dobbelt deig og 60grams boller ga 105 stk 😎
Suksess hver gang 😁👏🏼

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift