Vørterkake

Vørterkake

19.12.2007
Vørterkake

Ingredienser

75 g gjær
2,5 dl melk
1 flaske (0,33 l) vørterøl
1,5 dl mørk sirup
1 ts pepper
0,5 ts nellik
100 g sukker
500 g fint rugmel
500 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bolle. Varm opp melk, vørterøl og sirup til blandingen er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken. Ha i sukkeret. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet og krydderet. Ha dette i væskeblandingen og bland sammen deigen. Elt inn resten av hvetemelet (spar litt til utbakingen). Deigen blir nokså fast i konsistensen. Dekk til deigen og la den heve lunt i ca 1 time.

Del deigen i to emner og form dem til runde kaker. Legg dem på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i ca 30-40 min. Pensle brødene med vann og stek dem nederst i ovnen ved 175°C i ca 35-40 min. Vil du ha blank og fin overflate på brødene, bør de pensles med potetmelsjevning et par minutter før de er ferdigstekte (se tips).

Ta "Vørterkakene" ut av ovnen og la de avkjøles med et klede over, slik at skorpen holder seg myk.

Tips

Vil du ha ekstra blanke "Vørterkaker", så pensle dem med potetmelsjevning (det har jeg gjort med kaken på bildet: Bland 0,5 ts potetmel med 1 ss kaldt vann. Spe på med 0,5 dl kokende vann. Jevningen skal bli klar. Pensle over brødene et par minutter før de er ferdigstekte. La dem stå videre i ovnen til jevningen har stivnet og brødene har fått fin og blank overflate.

"Vørterkake" smaker godt slik den er, eller servert med smør og ost.

Pakk "Vørterkakene" godt inn i plast, slik at de holder seg myke. De egner seg veldig godt til frysing.

19.12.2007
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter