Arkiv: mars 2010

31.03.2010

"Hot Cross Buns" tilhører Storbritannias viktigste påsketradisjoner! Bollene er bakt i hundrevis av år. Det sies at det hvite krysset på toppen opprinnelig kom fra hedensk folketradisjon og symboliserte de fire månefaser, men etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset. "Hot Cross Buns" er derfor særlig knyttet til langfredag (som kalles "Good Friday" i England) og korsfestelsen. Det heter videre at munken Father Thomas Rockcliffe i 1361 innførte tradisjonen å gi "Hot Cross Buns" til de fattige. På 1600-tallet forsøkte katolikkene å begrense folkets inntak av disse bollene, og dronning Elisabeth I gikk til det skritt å vedta en lov om at "Hot Cross Buns" bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser. I påsken ble bollene til gjengjeld så populære at de ble solgt på alle gatehjørner. Selgere av bollene ropte ut sine egne "Hot Cross Buns"-regler (se nedenfor).

Med så mye oppstyr lurer du kanskje på hva dette egentlig er for noen slags boller; Jo helt spesielle er de faktisk: myke, søte og med ekstra godt krydder, korinter, apsikat og klissete, "sticky" sukkerlakk på toppen. Og så det dekorative, karakteristiske krysset, selvfølgelig. Vi snakker om virkelig nydelige boller med lange tradisjoner!

Oppskriften gir 12 stk.

Kategorier: Gjærbakst o.l.
31.03.2010

Ut på tur, aldri sur! For dere som liker dere ute på tur i påsken, kan jeg anbefale "Påskens turkake"! Dette er en nydelig og saftig formkake som inneholder små biter av appelsin, hakkede nøtter og sjokolade. Oppskriften gir høy kake i liten langpanne, som oppdelt i skiver gir nok turkake til hele påsken!

Kategorier: Langpannekaker
31.03.2010

"Påskens konfektkake" er en utrolig vakker og deilig kake som består av en tung, fuktig, mektig, klebrig (NAM!) konfektbunn med mørk sjokolade og malte hasselnøtter. Oppå har du et lag kremete, hvit sjokoladetrøffel som er tilsatt litt safran for å gi vakkert, lysegult skjær på fargen. Påskepynten kan være små konfektegg i sjokoladereder som på bildet, eller du kan pynte kaken med påskekyllinger, sjokoladeharer, gult bånd, eller annet du måtte komme på. Kaken rekker til mange og er holdbar i kjøleskapet. Ingen sak å få påskegjester på besøk!

Kategorier: Sjokoladekaker
29.03.2010

"Girls just wanna have fun..." Noen helger er rett og slett fantastiske oppturer, hehe;-) Hvis du vil forlenge velværefølelsen inn i uken, vil jeg anbefale "White Chocolate Fudge Brownies"! Du hører det på navnet, ikke sant? Dette er usedvanlig herlige saker. På den amerikanske nettsiden der jeg fant oppskriften stod denne beskrivelsen av kaken: "They be sure to knock your socks off and make you wanna indulge before calling the Chocolate Police!!!". Oppskriften passer til liten langpanne.

Kategorier: Langpannekaker
27.03.2010

"An egg is always an adventure; the next one may be different" (Oscar Wilde). Og for deg som stadig jakter på nye smaksopplevelser: "Konjakkegg" er i alle fall noe HELT for seg selv;-)

Kategorier: Småkaker
27.03.2010

"If you find someone you love in your life, then hang on to that love" (Prinsesse Diana, 1961-1997). "Sjokoladekakekronen" på bildet ble bakt til en helt annen, søt prinsesse på hennes fødselsdag. Kaken kan selvsagt like gjerne pyntes til en flott kongekrone dersom det er en liten tøffing som fyller år. Men husk å gjøre bakingen moro og ikke til et stressprosjekt - og la gjerne bursdagsbarnet få være med; Barna trenger kosen mer enn kaken! Som også prinsessen minnet oss på: "Hugs can do great amounts of good - especially for children".

Kategorier: Sjokoladekaker
26.03.2010

"I wish to believe in immortality - I wish to live with you forever" (John Keats). Heart

"American Brownies" er en udødelig klassiker! Jeg elsker sjokoladesmaken, konsistensen og at de er så lettvinte å lage - det ser du av de utallige variantene på detsoteliv.no.  Wink

Denne supre oppskriften passer til liten form og er kjempelett å røre sammen. Kaken er uten nøtter og gir myk og litt klebrig sjokoladekake. Perfekt oppskrift når du plutselig blir fysen på noe godt!

23.03.2010

Ord for dagen: "Emotion is messy, contradictory... and true" (Nigella Lawson).

Jeg digger Nigella herfra og inn i evigheten! Alle oppskriftene hennes er lette å lage, enkelt og godt beskrevet og gir alltid FANTASTISK NYDELIG MAT!

"Orange Brioche Pudding" er intet unntak! Nigella har dessuten en artig snert i språket som ofte får meg til å smile, som når hun innrømmer: "Cooking is actually quite aggressive and controlling and sometimes, yes, there is an element of force-feeding going on."

Kategorier: Puddinger
23.03.2010

"Cette brioche au doux parfum d'orange, à la mie tendre et moelleuse, est parfaite pour un petit déjeuner gourmand." Her har du en fantastisk nydelig versjon av fransk "Brioche" som har mild appelsinsmak. Med "Brioche à l'orange" tryller du enkelt frem en deilig påskefrokost "à la gastronomie française"!

Kategorier: Gjærbakst o.l.
22.03.2010

"Soho House" er en av verdens mest ettertraktede og sossete medlemsklubber. Klubben har fasjonable lokasjoner i blant annet London, New York og Berlin, som inkluderer hoteller med lusuriøse rom, fancy restauranter, trendy barer, lounger og kule takterrasser. For å bli medlem kreves først og fremst to ting: Du må være rik og du må være hipp! For øvrig hjelper det om du har en anbefaling fra en venn som også er rik og hipp og allerede medlem (det var på takterrassen til Soho House i New York at Samantha i serien "Sex and the City" ble nektet adgang og kastet i poolen). Nå kan vi andre imidlertid også få et lite innblikk i den private klubbtilværelsen, for denne oppskriften på nydelig "Chocolate Brioche Pudding" stammer nemlig fra caféen til Soho House i London's West End.

Kategorier: Andre festkaker

Sider