Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

31.03.2010


"Hot Cross Buns" tilhører Storbritannias viktigste påsketradisjoner!

 

 

Bollene er bakt i hundrevis av år!

 

 

Det sies at det hvite krysset på toppen opprinnelig kom fra hedensk folketradisjon og symboliserte de fire månefaser, men etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset. "Hot Cross Buns" er derfor særlig knyttet til langfredag (som kalles "Good Friday" i England) og korsfestelsen. Det heter videre at munken Father Thomas Rockcliffe i 1361 innførte tradisjonen å gi "Hot Cross Buns" til de fattige.

 

 

På 1600-tallet forsøkte katolikkene å begrense folkets inntak av disse bollene, og dronning Elisabeth I gikk til det skritt å vedta en lov om at "Hot Cross Buns" bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser. I påsken ble bollene til gjengjeld så populære at de ble solgt på alle gatehjørner. Selgere av bollene ropte ut sine egne "Hot Cross Buns"-regler:

 

"Hot cross buns!
Hot cross buns!
One a penny, two a penny,
Hot cross buns!
If ye have no daughters,
Give them to your sons.
One a penny, two a penny,
Hot cross buns!"

"Good Friday come this month, the old woman runs
With one or two a penny hot cross buns."

(Engelske regler fra tidlig 1700-tallet, referanse "The Oxford Dictionary of Nursery Rhymes", 1951)

 

Med så mye oppstyr lurer du kanskje på hva dette egentlig er for noen slags boller; Jo helt spesielle er de faktisk: myke, søte og med ekstra godt krydder, korinter, apsikat og klissete, "sticky" sukkerlakk på toppen. Og så det dekorative, karakteristiske krysset, selvfølgelig.

 

 

Vi snakker om virkelig nydelige boller med lange tradisjoner!

 


Oppskriften gir 12 stk.

 

 

Ingredienser:

Krydderboller:
♥ 1,5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 50 g smør
♥ 1 egg
♥ 50 g sukker
♥ revet skall av 1 appelsin
♥ 1 ts kanel
♥ 1/2 ts kardemomme
♥ 1/4 ts muskat
♥ 1/4 ts ingefær
♥ 75 g korinter eller rosiner
♥ 50 g apsikat eller sukater
♥ 400 g hvetemel

Hvitt kryss:
♥ 50 g hvetemel
♥ 0,5 ss sukker
♥ 1-2 ss vann

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Glasering:
♥ 2 ss kokende vann
♥ 2 ss sukker

 

Fremgangsmåte:

Varm melken opp til den er lunken, 37°C. Løs gjæren opp i dette. Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter (eller rosiner), apsikat (eller sukat) og hvetemel. Kna deigen jevn.

Hev deigen til dobbel størrelse, ca 45 min.

 

 


Ha deigen på lett melet bakebord og del opp i 12 emner. Trill disse til runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate.

 

 

Lag et kryss på toppen av hver bolle med en kniv.

Lag en pasta av mel, sukker og vann. Det skal bli en deig som er lett å trille (ligner trolldeig i konsistensen). Trill tynne stenger som deles opp i biter som legges i krysset på hver bolle. Klem ytterkantene på stengene godt inn i bollen (du kan bruke litt vann til feste dem med). Etterhev bollene i 30 min. 

 

 

Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.

 

 

Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca 15-20 min, til de har god, gylden farge.

Bland sukker og kokende vann. Pensle bollene med sukkerblandingen straks etter at de er tatt ut av ovnen.

 

 

Å, det lukter så godt av disse bollene!

 

 

Tips:

♥ "Hot Cross Buns" er kjempefine å fryse!

 

 

Herlige Hot Cross Buns!

 

 

Utrolig myke og smakfulle boller. Må prøves!

 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Hot Cross Buns

Ingredienser

Krydderboller:
1,5 dl melk
50 g gjær
50 g smør
1 egg
50 g sukker
revet skall av 1 appelsin
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/4 ts muskat
1/4 ts ingefær
75 g korinter eller rosiner
50 g apsikat
400 g hvetemel

Hvitt kryss:
50 g hvetemel
0,5 ss sukker
1-2 ss vann

Pensling:
1 egg
1 ss melk

Glasering:
2 ss kokende vann
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Varm melken opp til den er lunken, 37°C. Løs gjæren opp i dette. Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter, apsikat og hvetemel. Kna deigen jevn. Heves til dobbel størrelse, ca 45 min.

Ha deigen på lett melet bakebord og del opp i 12 emner. Trill disse til runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate. Lag et kryss på toppen av hver bolle med en kniv.

Lag en pasta av mel, sukker og vann. Det skal bli en deig som er lett å trille (ligner trolldeig i konsistensen). Trill tynne stenger som deles opp i biter som legges i krysset på hver bolle. Klem ytterkantene på stengene godt inn i bollen (du kan bruke litt vann til feste dem med).

Etterhev bollene i 30 min. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca 15-20 min, til de har god, gylden farge.

Bland sukker og kokende vann. Pensle bollene med sukkerblandingen straks etter at de er tatt ut av ovnen.

Tips

Hot Cross Buns er kjempefine å fryse!

 

31.03.2010
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

3 kommentarer

Hei! Kan egget i deigen sløyfes (og dermed melmengden reduseres noe), uten at det får så mye å si for resultatet? :-)

Det har jeg ikke testet Maria.

Hei, jeg lurer på hvor man kan få kjøpt apsikat?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter