Arkiv: april 2014

28.04.2014


For en spektakulær dessert! 

Franskmennene som har kalt denne berømte desserten for "norsk omelett" synes antakelig den minner om norske breer og isfjell. Jeg har imidlertid blitt tipset om at en "Omelette norvégienne" opprinnelig har en oval form lignende bunnen av et norsk vikingskip, og at dette begrunner navnet. Jeg har likevel laget kaken rund her, og det har også blitt mer og mer vanlig.

Kaken er veldig enkel å lage: Man tar en sukkerbrødbunn som man dekker med bær og iskrem. Så pisker man tykk marengs og fordeler over hele kaken før servering. En runde med gassbrenneren gjør at marengsen blitt lett grillet og ser ekstra stilig ut!

27.04.2014


Det har vært en fantastisk sommerhelg i store deler av landet selv om vi fortsatt er i april. Selv tilbrakte jeg helgen i London, men før jeg dro rakk jeg å få med meg sommervarmen. Før helgen ble jeg dessuten utfordret av VG om jeg kunne komponere en hjemmelaget yoghurtis som et bidrag til matsiden deres godt.no. Å lage hjemmelaget yoghurtis er jo lett som ingenting, så det sa jeg bråkjekt ja til  Smile  Innlegget ble postet lørdag morgen, se her og her. Denne yoghurtisen laget jeg med gresk yoghurt med vanilje, frosne jordbær og litt melis. Du trenger ikke iskremmaskin, kun en vanlig blender, og isen er ferdig på under 2 minutter!

Nydelig å kose seg med på varme dager!

Kategorier: Iskrem
23.04.2014

Semifreddo” betyr "delvis fryst" på italiensk, og er en egen gruppe halvfrosne, italienske iskremdesserter som kan lages i alle slags smaker. Her har du en supernydelig variant som lages med kaffe, brunt sukker og vanilje og som derfor får mild cappuccinosmak.

Iskremen her blandes dessuten med små italienske makroner som heter "Amaretti", eller "Amarettini" hvis de er riktig små i størrelsen og som jeg har brukt her. Amarettiene er sprø i konsistensen og bryter fint med den bløte iskremen. Dessuten gir de en fantastisk nydelig mandelsmak som ligner på den italienske mandellikøren Amaretto.

Kategorier: Iskrem
20.04.2014


Det har vært enda en supernydelig påskedag, med solskinn og fri! Og fortsatt er det en dag igjen av påskeferien, hihi.. Smile

Visste du at påskeaften er siste dag i fasten og man fra og med påskemorgen kan spise som normalt igjen? Selv om det vel neppe har vært så mye fastetid på så mange av oss, må vel første påskedag markeres med en kake også i år.  Smile  Hjemme hos meg ble det en nydelig "Påskesuksess" - basert på den kjente "Suksesskaken", men med deilig appelsinsmak på den gule kremen. Pynt med påskemarsipan for skikkelig påskestemning!

20.04.2014


Sola skinner denne deilige påskemorgenen.

Her er et tips på hvordan du raskt setter sammen en nydelig, tropisk påskeyoghurt, som både er sunn og smaker fantastisk!

Kategorier: Frukt og bær
18.04.2014


"Île flottante" betyr flytende øyer på fransk, og er en berømt dessert som består av marengsøyer som flyter rundt i lett vaniljesaus (crème anglaise). Av og til pyntes det i tillegg med karamellsaus.

Her er denne lekre, franske desserten laget som rund kake. Første gang jeg leste oppskriften syntes jeg det var merkelig at pisket marengs stekt i vannbad faktisk kan bli til en kake som holder fasongen. Jeg måtte teste, og det gikk kjempefint! Smile  Litt syrlige, tropiske frukter smaker nydelig sammen med den søte karamellsausen. Crème anglaise kan gjerne serveres ved siden av kaken.

17.04.2014


Dette er en deilig langpannekake som er rask å lage. Deigen skal bare røres sammen og du trenger minimalt med bakeutstyr. Perfekt kake å lage på hytta i påsken  Smile  Sjokolade og valnøtter smaker kjempegodt sammen, men du kan sløyfe valnøttene hvis du vil ha en nøttefri kake. Oppskriften er til stor langpanne.

Fortsatt GOD PÅSKE! Husk at påsken blir enda bedre med litt kake!  Icon e biggrin

16.04.2014


Tradisjonrik gjærbakst på Det søte liv i dag!

Selvfølgelig stammer "Trønderrose" fra Trøndelag, hvor Trondheimsrosen preger byflagget og det vakre rosevinduet pryder vestfronten av Nidarrosdomen. En "Trønderrose" er en trøndersk luksuskrans, som kjennetegnes av den tvinnede fasongen og godt fyll av smør, sukker, kanel, rosiner og hakkede mandler. Et helt spesielt særtegn er i tillegg at gjærdeigen inneholder revet sitronskall, som gjør at kransen ikke blir for søt. Sikt over melis til pynt for å balansere smaken, eller pynt med melisglasur.

Det er lov å kose seg  Wink 

Kategorier: Gjærbakst o.l.
15.04.2014


I anledning dagens totale måneformørkelse tenkte jeg at det passet seg med denne tradisjonsrike, norske desserten. "Måneskinnspudding" er en lett og luftig sitronfromasj som serveres med eggedosis og friske bær.

Ikke nok med at dette markerer dagens spektakulære fullmåne; det må i tillegg nevnes at dette faktisk var yndlingsdesserten til Norges store komponist, Edvard Grieg. Grieg hadde sitt siste store selskap under lysekronene i Festsalen til Engebret Café i Oslo i 1906, året før han døde. På Engebret Cafés hjemmeside kan man lese at man i dette selskapet "spiste ekte skilpaddesuppe og måneskinnspudding og drakk søt Champagne".

Av dette skjønner man at "Måneskinnspudding" var å anse som en luksusdessert før i tiden, og den er vel verdt å hente frem til dagens dessertbord også.

14.04.2014


Bonjour tout le monde, j'espère que vous allez bien!


Håper dere har det bra alle sammen! Det blir nydelig, fransk påskebakst på Det søte liv i dag.

"Briochettes" er et ord for små "Brioches", som du finner flere oppskrifter på her på Det søte liv. Gjærdeigen kjennetegnes av mye egg og smør, som gjør baksten myk og veldig smakfull. Siden det er påske, har jeg fylt bollene med en deilig sitronkrem. Oppskriften gir ca 20 stk.

Kategorier: Gjærbakst o.l.

Sider