Omelette norvégienne (Fransk isbombe)


For en spektakulær dessert! 

Franskmennene som har kalt denne berømte desserten for "norsk omelett" synes antakelig den minner om norske breer og isfjell. Jeg har imidlertid blitt tipset om at en "Omelette norvégienne" opprinnelig har en oval form lignende bunnen av et norsk vikingskip, og at dette begrunner navnet. Jeg har likevel laget kaken rund her, og det har også blitt mer og mer vanlig.

Kaken er veldig enkel å lage: Man tar en sukkerbrødbunn som man dekker med bær og iskrem. Så pisker man tykk marengs og fordeler over hele kaken før servering. En runde med gassbrenneren gjør at marengsen blitt lett grillet og ser ekstra stilig ut!

 

 

Sukkerbrødsbunn:
♥ 3 egg
♥ 90 g sukker
♥ 90 g hvetemel
♥ 0,5 ts  bakepulver

Fyll:
♥ 1 liter iskrem etter ønske
♥ friske bær etter ønske

Marengslokk:
♥ 8 eggehviter
♥ 300 g sukker


Fremgangsmåte:

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Ha deigen i en rund form, 26 cm i diameter.

Stek sukkerbrødet ved 160°C i ca 30 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist. Skjær eventuelt av noe av toppen, slik at sukkerbrødet blir ca 3 cm høyt.

Tin iskremen litt, så den er myk nok til å kunne formes. Legg noen bær på sukkerbrødet og dekk med iskrem. Legg på noen flere bær og dekk med resten av iskremen. Form isen til en kuppel, og sett deretter kaken i fryseren minst et par timer, slik at iskremkuppelen fryser og blir helt fast. Jeg valgte en kombinasjon av vanilje- og sjokoladeiskrem og friske bjørnebær. Det smakte nydelig!

 


Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker litt etter litt og pisk videre til marengsen er helt stiv.

Fordel marengsen over kaken i et tykt lag, og lag gjerne et kult mønster, for eksempel ved hjelp av baksiden av en skje.

 

 

Bruk gassbrenner på marengsen så den blir vakkert brunet.

 

 

La kaken tine en god stund før servering, så isen er bløt nok til å skjæres og bærene inni isen ikke for harde.

 

 

Tips:

♥  Jeg brukte denne deilige kombinerte sjokolade- og vaniljeisen  Yum  

 

 

♥  Men hvilken som helst kombinasjon av iskrem og bær kan sløyfes. Poenget med kaken er is i kombinasjon med det tykke laget marengs.

♥  Marengsen grilles enklest med gassbriller, men det går også an å grille marengsen i ovene. Da er det ekstra viktig at hele kaken dekkes godt med marengsen, også helt nederst i kantene (dette for å forhindre at smeltet is renner ut av kaken). Selv bruker jeg alltid gassbrenner til dette.  Det skal være et skikkelig tykt lag marengs over hele kaken!

 

 

♥ Kaken kan gjøres klar med bunn og iskuppel og stå slik i fryseren frem til serveringsdagen. Den bør imidlertid dekkes med marengs samme dag som den serveres.

 

Vidunderlig god dessertkake!  Instagram: @kristine_lifeissweet

 

♥  En "Omelette norvégienne" kalles også for "Glace au four" eller for "Omelette surprise". I USA kalles lignende kake for "Baked Alaska".


 

Kake - is - bær - marengs!

Alt er med i en lekker kombinasjon.

Ikke noe rart at denne dessertkaken har blitt en klassiker!

 


Heart   

 

Life is short, eat dessert first...

 

 ♥  ♥  ♥

Omelette norvégienne (Fransk isbombe)
Ingredienser

Sukkerbrødsbunn:
♥ 3 egg
♥ 90 g sukker
♥ 90 g hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver

Fyll:
♥ 1 liter iskrem etter ønske
♥ friske bær etter ønske

Marengslokk:
♥ 8 eggehviter
♥ 300 g sukker

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Ha deigen i en rund form, 26 cm i diameter.

Stek sukkerbrødet ved 160°C i ca 30 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist. Skjær eventuelt av noe av toppen, slik at sukkerbrødet blir ca 3 cm høyt.

Tin iskremen litt, så den er myk nok til å kunne formes. Legg noen bær på sukkerbrødet og dekk med iskrem. Legg på noen flere bær og dekk med resten av iskremen. Form isen til en kuppel, og sett deretter kaken i fryseren minst et par timer, slik at iskremkuppelen fryser og blir helt fast. Jeg valgte en kombinasjon av vanilje- og sjokoladeiskrem og friske bjørnebær. Det smakte nydelig!

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker litt etter litt og pisk videre til marengsen er helt stiv. Fordel marengsen over kaken i et tykt lag, og lag gjerne et kult mønster, for eksempel ved hjelp av baksiden av en skje. Bruk gassbrenner på marengsen så den blir vakkert brunet.

Tips

♥ La kaken tine en god stund før servering, så isen er bløt nok til å skjæres og bærene inni isen ikke for harde.

♥ Jeg brukte en kombinasjon sjokolade og vaniljeis og bjørnebær, men hvilken som helst kombinasjon av iskrem og bær kan sløyfes. Poenget med kaken er is i kombinasjon med det tykke laget marengs.

♥  Marengsen grilles enklest med gassbriller, men det går også an å grille marengsen i ovene. Da er det ekstra viktig at hele kaken dekkes godt med marengsen, også helt nederst i kantene (dette for å forhindre at smeltet is renner ut av kaken). Selv bruker jeg alltid gassbrenner til dette.  Det skal være et skikkelig tykt lag marengs over hele kaken!

♥ Kaken kan gjøres klar med bunn og iskuppel og stå slik i fryseren frem til serveringsdagen. Den bør imidlertid dekkes med marengs samme dag som den serveres.

♥  En "Omelette norvégienne" kalles også for "Glace au four" eller for "Omelette surprise". I USA kalles lignende kake for "Baked Alaska".

7 kommentarer

Har planer om å lage denne til nyttårsaften, spørmålet mitt er om den kan settes i fryseren etter at jeg har hatt på marengsen? :-) Hilsen dessert fersking

Hei! Kaken ser veldig bra ut, det frister veldig å lage denne. Du skriver at marengsen må taes på samme dag som den skal serveres, betyr det "ved servering" eller kan dette gjøres i god tid og oppbevare den i fryseren? Skal ha med kaken til et selskap vi skal i.

Hei! Jeg lurer på det samme som de to forrige; kan kaken stå i fryseren med marengsen på til den stekes?

Hei!

Jeg har ikke gassbrenner, kan jeg sette den i ovnen? I såfall i hvor mange grader og minutter?

Hei! Lurer på det samme som de over? Skal marengsen også fryses? Eller tas på rett før servering?

Kan jeg piske marengs i forveien, og så la den stå i noen timer før jeg dekker kaken?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift