Pastel de tres leches (Tres Leches Cake)

Sponset innlegg.

I dag vil jeg vise dere en kakespesialitet, Torta tres leches (også kalt Pastel de tres leches), som er berømt over hele Latin-Amerika. Som det fremgår av navnet kjennetegnes kaken av at den lages med 3 typer melk: søt kondensmelk ("condensed milk" på engelsk), viking melk ("evaporated milk" på engelsk) og kremfløte ("heavy cream").

Kaken er spesiell på alle måter. Selve kaken er en veldig luftig form for sukkerbrødsbunn. Så dynkes kaken over natten med en tremelks-blanding - og det er virkelig helt utrolig hvor store mengder melk som denne kakebunnen absorberer! Dagen etter dekkes den gjennombløte kaken med pisket krem.

Det som er så artig ved å teste berømte, utenlandske kaker er å oppleve at det som regel er en veldig god grunn til at de har blitt så berømte. Slik er det også med denne helt unike kaken, som jeg virkelig anbefaler deg å teste ut!

En virkelig nydelig og spennende dessertkake!

 

 

Ingredienser:

Kakebunn:
♥ 5 egg
♥ 200 g sukker
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 125 g smør
♥ 1 ts bakepulver
♥ 200 g hvetemel

Tremelks-blanding:
♥ 1 boks viking melk (ca 400 g, se tips)
♥ 1 boks søt kondensmelk (ca 400 g, se tips)
♥ 3 dl kremfløte

Servering:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ts vaniljeekstrakt

Pynt:
♥ røde, hermetiske cocktailbær


Fremgangsmåte:

Start med å lage kaken:

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Bland i vaniljeekstrakt (eller vaniljeessens). Smelt smøret. Sikt mel og bakepulver og vend inn i eggedosisen sammen med det smeltede smøret. Ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet, så deigen bevarer sin luftighet.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca 20x30 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 20-25 minutter, til den er gjennomstekt. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i 15 minutter.


Dynkeprosess:

Bland vikingmelk, søt kondensert melk og kremfløte sammen i en bolle. Rør så alle tre melketypene blandes godt sammen.

Prikk bunnen godt med en gaffel, så det blir dype hull over det hele.

Start så å øse melkeblandingen over kaken. Ha så mye over kaken at det ligger et melkelag oppå kaken som ikke synker inn i kaken. Det vil nå fortsatt være mye av melkeblandingen igjen i bollen - men bare vent og se - når du er ferdig med dynkeprosessen, kommer alt til å absorberes i kaken!

 


Sett den melkedekkede kaken i kjøleskapet og la den stå slik et par timer. Når du så henter kaken frem igjen, kommer du til å bli overrasket over hvor mye som er trukket inn i kaken.

Gjenta med å øse over mer av melkeblandingen, helt til kaken igjen bader i melk.

Sett kaken tilbake i kjøleskapet i flere timer før du heller over resten av melkeblandingen.

Dekk til kaken med plastfolie og la den stå i kjøleskapet til dagen etter. Da vil du se at all melk har trukket inn i kaken.

Det kan hende at noe av melken legger seg i bunnen av formen som en slags saus, og det er helt normalt, men hos meg var faktisk all melk trukket inn i kaken!
 

Pynting:

Så pisker du kremfløten med sukker og vanilje til hvit og luftig krem.

Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret. Dekk kaken med pisket krem.

Bruk så en stor kniv og skjær forsiktig den bløte kaken i serveringsstykker. Du trenger å skylle kniven ofte og en stekespade for å løfte kakestykkene fra bakepapiret.

Pynt hvert kakestykke med et rødt kirsebær.

 


Vakre kakestykker!

 

 

Tips:

♥  Merk deg at det er forskjell på vikingmelk og søt kondensert melk, selv om begge deler selges på boks. Til denne oppskriften bruker du altså en boks av hver.

 

 

Søt, kondensert melk er gulaktig og tyktflytende, mens vikingmelk egentlig er som vanlig melk i konsistensen, bare litt mer konsentrert. Du kan lese mer om Vikingmelk på vikingmelk.no

 

♥ Selv om denne kaken er bløt og helt gjennomtrukket av melkeblandingen, er det ikke uvanlig å servere ekstra melkeblanding ved siden av som en slags saus til kaken. Jeg synes ikke det var nødvendig siden kaken er så bløt og i tillegg dekkes av pisket krem, men hvis du vil prøve det, lager du bare litt ekstra av for eksempel 1 dl av hver av de 3 melketypene og serverer sausen ved siden av kaken.

 


Siden kaken er så lekker og hvit, passer den fint som dessertkake nå i desember, synes jeg

 

 

Tenk at denne kaken er blant de mest kjente i Argentina, Chile, Cuba, Mexico, Venezuela...

Gøy å kunne lage den samme kaken her hjemme på kjøkkenet i Norge  Smile

 

Se også den tropiske varianten av denne kaken: Tres leches-kake med kokos og pasjonsfrukt

 

 

Nydelig!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥


Dette blogginnlegget er skrevet som ledd i mitt samarbeide med Viking Melk.

 

Pastel de tres leches (Tres Leches Cake)
Ingredienser

Kakebunn:
♥ 5 egg
♥ 200 g sukker
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 125 g smør
♥ 1 ts bakepulver
♥ 200 g hvetemel

Tremelks-blanding:
♥ 1 boks viking melk (ca 400 g, se tips)
♥ 1 boks søt kondensmelk (ca 400 g, se tips)
♥ 3 dl kremfløte

Servering:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ts vaniljeekstrakt

Pynt:
♥ røde, hermetiske cocktailbær

Fremgangsmåte

Start med å lage kaken:
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Bland i vaniljeekstrakt (eller vaniljeessens). Smelt smøret. Sikt mel og bakepulver og vend inn i eggedosisen sammen med det smeltede smøret. Ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet, så deigen bevarer sin luftighet.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca 20x30 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 20-25 minutter, til den er gjennomstekt. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i 15 minutter.

Dynkeprosess:
Bland vikingmelk, søt kondensert melk og kremfløte sammen i en bolle. Rør så alle tre melketypene blandes godt sammen. Prikk bunnen godt med en gaffel, så det blir dype hull over det hele.

Start så å øse melkeblandingen over kaken. Ha så mye over kaken at det ligger et melkelag oppå kaken som ikke synker inn i kaken. Det vil nå fortsatt være mye av melkeblandingen igjen i bollen - men bare vent og se - når du er ferdig med dynkeprosessen, kommer alt til å absorberes i kaken!

Sett den melkedekkede kaken i kjøleskapet og la den stå slik et par timer. Når du så henter kaken frem igjen, kommer du til å bli overrasket over hvor mye som er trukket inn i kaken. Gjenta med å øse over mer av melkeblandingen, helt til kaken igjen bader i melk. Sett kaken tilbake i kjøleskapet i flere timer før du heller over resten av melkeblandingen. Dekk til kaken med plastfolie og la den stå i kjøleskapet til dagen etter. Da vil du se at all melk har trukket inn i kaken. Det kan hende at noe av melken legger seg i bunnen av formen som en slags saus, og det er helt normalt, men hos meg var faktisk all melk trukket inn i kaken!

Pynting:
Så pisker du kremfløten med sukker og vanilje til hvit og luftig krem.

Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret. Dekk kaken med pisket krem.

Bruk så en stor kniv og skjær forsiktig den bløte kaken i serveringsstykker. Du trenger å skylle kniven ofte og en stekespade for å løfte kakestykkene fra bakepapiret. Pynt hvert kakestykke med et rødt kirsebær.

Tips

♥ Merk deg at det er forskjell på vikingmelk og søt kondensert melk, selv om begge deler selges på boks. Til denne oppskriften bruker du altså en boks av hver.  Søt, kondensert melk er gulaktig og tyktflytende, mens vikingmelk egentlig er som vanlig melk i konsistensen, bare litt mer konsentrert. Du kan lese mer om Vikingmelk på vikingmelk.no

♥ Selv om denne kaken er bløt og helt gjennomtrukket av melkeblandingen, er det ikke uvanlig å servere ekstra melkeblanding ved siden av som en slags saus til kaken. Jeg synes ikke det var nødvendig siden kaken er så bløt og i tillegg dekkes av pisket krem, men hvis du vil prøve det, lager du bare litt ekstra av for eksempel 1 dl av hver av de 3 melketypene og serverer sausen ved siden av kaken.

Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

10 kommentarer

Hei Søte liv!
Jeg lurer på om du har hørt om ei kake som heter Moskva cake?
Fikk den servert i Montenegro, og det var en berømt og nydelig kake! Mener den opprinnelig er serbisk.
Kunne tenkt meg oppskrifta på den, om den finnes på norsk!
Tusen takk for gode oppskrifter som du deler, og god førjul!
Vennlig hilsen Wenche

Som svar på av Wenche vogter (ikke bekreftet)

Ser det er elendig lenge siden du spurte om dette, men jeg er fra Serbia og er kjent med kaken. Du finner oppskriften på engelsk om du søker (legger ved link) men om du ønsker så kan jeg oversette den til norsk, eller om det er noen ingredienser du er ukjent med så kan jeg hjelpe til!
Kaken er forresten kjempegod!
http://www.tasteofbalkans.com/recipe-items/moskva/

Hei!
Er det noe annet jeg kan bruke istede for søt kondensert melk? Da jeg ikke får tak i dette

Hei!
Tusen takk for den nydelige kaka. Min voksne sønn ønsker denne kaken til sin bursdag, men han må vente til høsten.

Veldig god kake som anbefalest på det sterkeste av min latinamerikanske mann.

Hei! Jeg er veldig glad i denne kaken/oppskriften, men nå har Viking-melk gått ut av produksjon. Hva er det beste alternativet å bruke? Mange takk
Andreas

Hei :)
Man kan få tak i usøtet kondensert melk i utenlandske butikker.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift