Potetlomper

"Potetlomper" er typisk norsk husmannskost som lages av moste poteter, salt og mel. Lompene ble tidligere kjevlet ut og stekt oppå vedkomfyren. De ble gjerne spist som kveldsmat, helt ferske, med smør og sukker på. Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Hardanger.

Se også oppskrift på "Potetkaker" og "Potetmoslomper".

Potetlomper
Ingredienser

1 kg poteter
1 ts salt
3-3 1/2 dl mel (se tips)

Fremgangsmåte

Potetene kokes og skrelles kvelden før bakingen. La de stå over natten i romtemperatur med et klede over.

Potetene males eller moses sammen med saltet. Elt inn melet for hånd (se tips). Det skal være minst mulig mel i lompene. Tilsett litt av gangen til en deig som er god å arbeide med. Dekk til deigen og la den ligge kjølig til den skal brukes.

Lompene kan klappes ut med hendene til jevne, ikke for tykke lomper, eller kjevles ut til en større leiv som stikkes ut med et lokk. Lompene kan være ca 2-3 millimeter tykke og ca 15 cm i diameter. Bruk noe ekstra mel til utbakingen. Børst løst bakemel av før steking.

Lompene stekes i tørr stekepanne, rett på platen, eller på takke. Bruk middels varme. Lompene skal bli gjennomstekte uten å bli for brune. Blåser lompene opp under steking, kan de prikkes med en gaffel.

Legg lompene i et klede etter hvert som de er stekt. Dette vil gjøre at varmen slår inn i lompene og holde dem myke.

Tips

Av mel brukes enten bare hvetemel, en blanding av byggmel og hvetemel eller en blanding av rugmel og hvetemel.

Lomper er best nystekte, gjerne med litt smør og sukker på. Lompene kan imidlertid oppbevares i kjøleskapet et par dager. Pakk dem inn i plast slik at de ikke tørker. Lomper kan også fryses.

Kakekategori
Allergier og preferanser

8 kommentarer

Hei:)
Vil bare si at jeg elsker siden din, jeg har lagt mange gode kaker her i fra.
men så plutselig hadde jeg lyst til å lage potetlomper, så jeg søkte på oppskrift på google og da kom det opp at du hadde oppskrift på de og da må jeg jo bare lage de her i fra, for dine oppskrifter treffer hver gang:)
Tusen takk for at har laget denne siden :)

Hei!
Har du forsøkt å lage disse med speltmel? Og ifht mel - kan man bruke sammalt? :) Tusen takk for oppskrift!

Jeg baker både potetlomper og potetlefser(brukes til lutefisk,rakfisk ,sylte osv) .har prøvd ulike potetsorter men har kommet fram tilat Troll,Beate eller Asterix er best.Har ikke prøvd å bake av mandepotet.Har vært moro å prøvd drt en gang

Potetlomper er Norwiesco Pizza.
Ekte potetlomper er meget bedre enn italiensk pizzabunn.
En prima måte er å legge salamipølse på en potetlompe og varme i mikrobølgeovn, observer og konsumer. Ingen over , ingen ved siden. Og da kan man bare tenke videre selv.

En særlig pizza er å pakke inn et lass med sursild og rømme og ete det kaldt. For rømme er jo en fineste remouladesaus.

Ikke bare pølser men svært mye annet også kan etes med potetlompe.

Så er det potetkvaliteten.
Jeg tror miljøet har mest å si, jordbunn og hvordan de gjødsles, og om de er friske. En virkelig suveren og helt frisk kjempepotet uegnet til annet bruk, kom av at vi måtte deponere sagflis av en kjempegran i blomsterbedene og sette poteter i. Bedre potetstappe har jeg aldri smakt enn av den særlige kjempepoteten.
Mandelpoteter er i dag ikke bedre enn andre poteter, men jeg har smakt dem en gang til suveren kvalitet i Alvdal, hvor jeg tror de dyrket på saue og geitemøkk blant annet, og hadde allsidig tradisjonelt gårdsstell i en fjellbygd. Hvor man bragte mye lokal halm og hakkels til fjøset om vinteren.

Det er velkjent at særlig fine og friske poteter dyrkes på nybrottsjord i granskogen.

Så har jeg hørt om overlegne nypoteter dyrket på mest bare sand og mye sjøkompost, kanskje og litt NPK og skjellkalk og piss.

Se også opp for suppepotetene. Det er de minste, for små til å skrelle og ikke modne. Samle dem ekstra og kok dem sammen med andre grønnsaker som delicatessepoteter. Ingen over, ingen ved siden.

Min far drev Oslo Lompebakeri en gang i tiden. Der var jeg selvsagt en hel del i barndommen og smakte på de etterspurte potetlompene. Og vet du, Kristine, jeg skal prøve oppskriften din, for den minner om min fars oppskrift i miniatyr. Og blir de gode, så kommer det nok mange minner frem i mitt hode, for det er i hvertfall 45 år siden jeg smakte de lompene, men jeg husker smaken og konsistensen veldig godt. Skal bli spennende. God jul til deg. :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift