Appelsin- og aprikosmarmelade


En god ost og hjemmelaget appelsinmarmelade hører påsken til!

I denne marmeladevarianten har appelsinene fått følge av tørkede aprikoser, og det gjør at appelsinmarmeladen får et mye mildere preg enn vanlig appelsinmarmelade. En utsøkt komposisjon om jeg skal få lov til å si det selv...!  Grin

Osten jeg har valgt denne gangen heter "Stripey Jack" og kommer fra Storbritannia. Osten er lett å kjenne igjen på grunn av de karakteristiske stripene som kommer av at osten er bygget opp av flere lag med ulike kjente, engelske oster: Red Leicester, Double Gloucester, Lancashire, Cheddar and Cheshire. Osten smaker nokså likt tradisjonell cheddar, og er utrolig god!

 

 

"Stripey Jack" gjorde seg utrolig godt til denne marmeladen, men jeg er sikker på at Appelsin- og aprikosmarmeladen er supergod til alle slags guloster og hvitskimmelsoster. 

Marmeladen er også testet på varm croissant - mmmmmm.....  perfekt til påskefrokosten!

 

 

Ingredienser:

♥ 250 g tørkede aprikoser
♥ 2 dl vann (+) (eller appelsinjuice, se tips)
♥ 5 klementiner
♥ 1 dl sukker

 

Fremgangsmåte:

Bløtlegg gjerne aprikosene i kaldt vann og la stå i kjøleskapet over natten (se tips). Ha aprikosene i en kjele med vannet og la de småkoke til aprikosene blir helt møre og bløte.

Bruk en stavmikser og mos aprikosene og vannet i kjelen til en glatt og klumpfri aprikosmos.

Del klementinene på midten og skjær halvdelene i tynne skiver. Ha klementinskivene i kjelen sammen med mest mulig av klementinsaften som renner ut av klementinene når du skjærer dem opp. Tilsett sukkeret og kok klementinskivene sammen med aprikosmosen under stadig omrøring. La dette småkoke i ca. 20 minutter. Spe med litt ekstra vann hvis du synes marmeladen virker for tykk.

Når marmeladen er ferdig, vil fruktkjøttet fra klementinene ha kokt helt sammen og du vil kun se strimlene med klementinskallet i marmeladen. Merk at marmeladen vil tykne til ytterligere når den er avkjølt.

Hell den varme marmeladen på glass og avkjøl.

 

 

Tips:

♥ Bruk myke, tørkede aprikoser av god kvalitet. Når du lar aprikosene ligge i vann over natten i kjøleskapet, blir de ekstra bløte og lettere å koke så de blir møre. Det går imidlertid an å droppe dette, men beregn da litt lengre koketid.

♥ Jeg synes klementinene gir søtest smak, men får du ikke tak i dette, kan du også bruke 1 - 2 appelsiner (avhenger av størrelse). Bruk da en saftig appelsin med tynt skall. Bruk helst økologiske klementiner/appelsiner som ikke har sprøytemidler i skallet.

♥ Tilpass vannmengden og husk at marmeladen blir tykkere når den er avkjølt. Du kan erstatte en del av vannet med appelsinjuice for ekstra god smak på marmeladen. Smak også til sukkermengden helt på slutten av koketiden. Jeg synes 1 dl sukker var passe siden aprikosene også gir sødme til marmeladen.

♥ Se også oppskrift på Klementinmarmelade.

 


♥ ♥ ♥ ♥

Appelsin- og aprikosmarmelade
Ingredienser

♥ 250 g tørkede aprikoser
♥ 2 dl vann (+) (eller appelsinjuice, se tips)
♥ 5 klementiner
♥ 1 dl sukker

Fremgangsmåte

Bløtlegg gjerne aprikosene i kaldt vann og la stå i kjøleskapet over natten (se tips). Ha aprikosene i en kjele med vannet og la de småkoke til aprikosene blir helt møre og bløte.

Bruk en stavmikser og mos aprikosene og vannet i kjelen til en glatt og klumpfri aprikosmos.

Del klementinene på midten og skjær halvdelene i tynne skiver. Ha klementinskivene i kjelen sammen med mest mulig av klementinsaften som renner ut av klementinene når du skjærer dem opp. Tilsett sukkeret og kok klementinskivene sammen med aprikosmosen under stadig omrøring. La dette småkoke i ca. 20 minutter. Spe med litt ekstra vann hvis du synes marmeladen virker for tykk.

Når marmeladen er ferdig, vil fruktkjøttet fra klementinene ha kokt helt sammen og du vil kun se strimlene med klementinskallet i marmeladen. Merk at marmeladen vil tykne til ytterligere når den er avkjølt.

Hell den varme marmeladen på glass og avkjøl.

Tips

♥ Bruk myke, tørkede aprikoser av god kvalitet. Når du lar aprikosene ligge i vann over natten i kjøleskapet, blir de ekstra bløte og lettere å koke så de blir møre. Det går imidlertid an å droppe dette, men beregn da litt lengre koketid.

♥ Jeg synes klementinene gir søtest smak, men får du ikke tak i dette, kan du også bruke 1 - 2 appelsiner (avhenger av størrelse). Bruk da en saftig appelsin med tynt skall. Bruk helst økologiske klementiner/appelsiner som ikke har sprøytemidler i skallet.

♥ Tilpass vannmengden og husk at marmeladen blir tykkere når den er avkjølt. Du kan erstatte en del av vannet med appelsinjuice for ekstra god smak på marmeladen. Smak også til sukkermengden helt på slutten av koketiden. Jeg synes 1 dl sukker var passe siden aprikosene også gir sødme til marmeladen.

2 kommentarer

Brukte du klementiner eller appelsin? Kan uansett lønne seg å bruke mindre appelsinskall neste gang. Pass også på at du bare bruke det oransje skallet og ikke det hvite under skallet, for det avgir bitter smak.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift